Hudobné putovanie so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu!

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pripravil pre milovníkov vážnej hudby ďalší výnimočný zážitok v podobe 3. abonentného koncertu, na ktorom si pripomenieme nedožité 80. narodeniny významnej osobnosti slovenskej hudby Ilju Zeljenku. 5. decembra 2012 o 19.00 h vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo odznie Zeljenkova Musica slovaca inšpirovaná ľudovými motívmi zo severného Slovenska.

Koncertnú dramaturgiu doplnia skladby Josepha Haydna a Felixa Mendelsohna Bartholdyho. Sólistom večera bude mladý ruský violončelista Arsenij Čubačin. Rozhlasoví symfonici budú hrať pod taktovkou hosťujúceho dirigenta z Izreala – Amosa Talmona.

„Pri tvorbe dramaturgie koncertnej sezóny som sa snažil reflektovať programové trendy moderných hudobných telies i významné výročia, ktoré sa viažu k tomuto roku. Po pocte Claudovi Debussymu si v decembri pripomenieme i nedožité 80. narodeniny slovenského Vivaldiho – Ilju Zeljenku, ktorého život a tvorba sú úzko späté aj so Slovenským rozhlasom,“ povedal Mario Košik, hlavný dirigent SOSR a autor koncertnej dramaturgie.

Ilja Zeljenka (1932 – 2007) patril k najvýznamnejším osobnostiam slovenskej hudby 20. storočia s vyhraneným štýlom. V úvode koncertu zaznie jeho skladba Musica slovaca pre komorný sláčikový orchester inšpirovaná ľudovými motívmi z Čičmian a Dolného Vadičova. Skladba vznikla v roku 1975 v období zákazu verejnej produkcie, ktorý nasledoval po Zeljenkovom angažovaní sa proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa počas Pražskej jari. Objednávateľom skladby bola vtedajšia redakcia ľudovej hudby Slovenského rozhlasu. V období zákazu to bola jediná redakcia na Slovensku, ktorá jeho skladby vysielala v rozhlase.

„Celý život som sa pokúšal odpovedať si na otázku, prečo umenie existuje. Prišiel som len na to, že je to jediný spôsob, ktorý nám umožňuje žiť svoj život ako chceme, lebo inak ho žijeme len tak, ako musíme a vieme,“ vravel o svojom vzťahu k umeniu Ilja Zeljenka.

Druhá časť koncertu bude patriť hudbe 18. a 19. storočia a autorom rakúskeho a nemeckého  pôvodu, predstaviteľom hudobného klasicizmu a romantizmu – Josephovi Haydnovi a Felixovi Mendelssohnovi-Bartholdymu. Zaznie Haydnov Koncert pre violončelo a orchester C dur a Mendelssohnova Symfónia č. 3 a-mol, op. 56  evokujúca atmosféru Škótska.

Sólistom večera bude 23-ročný ruský violončelista Arsenij Čubačin. Hru na violončelo študoval na konzervatóriách v Petrohrade a Moskve. Svoje štúdium ukončil v roku 2009 s najvyšším vyznamenaním. O jeho talente svedčia i mnohé medzinárodné ocenenia a zahraničné štipendiá, okrem iného i od Nadácie Kempinski. Vystupoval na medzinárodných festivaloch v Rusku, Turecku, Českej republike, v USA a Veľkej Británii. Účinkoval v Theatre de Champs Elysées v Paríži, Prinzregenten Theater v Mníchove, v pražskom Rudolfíne a vo Veľkej sále Moskovského konzervatória. Koncert so SOSR bude jeho prvým vystúpením na území Slovenska.

Rozhlasových symfonikov bude dirigovať hosť z Izreala – Amos Talmon. Svoju kariéru odštartoval dirigovaním najlepších izraelských orchestrov, okrem iného dirigoval napr. Izraelskú filharmóniu, Izraelský symfonický orchester Rishon-LeZion a Jeruzalemský rozhlasový symfonický orchester.

V roku 2000 Talmon založil nadáciu Music Angels Herzliya s cieľom podporiť mladých izraelských sólistov. Organizuje koncertné cykly, v ktorých vystupujú mladí izraelskí umelci v spoločnosti renomovaných orchestrov i zahraničných majstrov. Pravidelne vystupuje mimo Izraela – v súčasnosti Talmona čakajú ďalšie koncertné vystúpenia naprieč Európou i Amerikou.

Koncert SOSR v priamom prenose uvedie na svojich frekvenciách aj Rádio Devín, a to v relácii Hudba pod pyramídou od 19.05 h.

Vstupenky v hodnote 5, 6 a 7 eur je možné zakúpiť na predajných miestach siete Ticketportal, na www.ticketportal.sk a tiež v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1, dva dni pred koncertom od 14.00 do 18.00 hod. a v deň koncertu od 14.00 do 19.00 hod. Viac informácií na www.sosr.sk

Zdroj: RTVS