Hlas umelej iteligencie, slzy dojatia a radosti na Hviezdnom koncerte Anny Re so Zborom Spievanie nás baví

Multiumelkyňa Anna Re s kapelou a jej Zborom Spievanie nás baví naplnili divadelnú sálu petržalského Domu kultúry Lúky nespútanou energiou, radosťou aj dojímavými momentami.

Divákov prekvapil netradičný úvod koncertu. Prihovoril sa im totiž hlas umelej inteligencie. „Chcela som týmto spôsobom navodiť pocit niečoho nového, jedinečného a trošku šokovať, aby som návštevníkov vtiahla do nášho – pre ten večer vytvoreného sveta – našej hudobnej hviezdnej galaxie.“ Približuje svoje rozhodnutie organizátorka koncertu – speváčka Anna Re.

Po úvodnom slove sa spoza stiahnutého filmového plátna ozval silný a zvučný hlas, ktorý v zápätí doplnilo ďalších 40 hlasov. Ako plátno stúpalo nahor, odkrýval sa divákom zdroj znejúcich hlasov a na pódiu sme uvideli Annu Re spolu so svojím Zborom Spievanie nás baví v sprievode klavíristu Viliama Vitéza, basgitaristu Jozefa Madolu a bubeníka Mariána Karšaya. Úvod patril veľkolepej piesni Circle Of Life z muzikálu Leví kráľ. Muzikálovú pieseň vzápätí vystriedala pôvodná tvorba Vianoce, zas sú tu Vianoce z Anninho debutového albumu, čo divákom pripomenulo aktuálne vianočné obdobie. Nasledovali autorské piesne z tvorby Anny ReZaspievaj si so mnou a úspešná pieseň Mesiačik.

Práve k druhej spomínanej piesni divákom Anna rozpovedala príbeh, ako sa stal Mesiačik na Facebooku virálnym a táto nečakaná reakcia od ľudí rozbehla sled ďalších udalostí. „Keď som hovorila tento príbeh, pocítila som obrovskú vďačnosť za to, že sa takýto úspech podaril práve s mojou vlastnou piesňou. Nesmierne ma to dojalo, až som stratila slová. Bolo úžasné, ako ma diváci podporili svojim potleskom!“ Približuje nám svoje pocity Anna Re

Ďalšia časť koncertu patrila Zboru Spievanie nás baví, ktorý pod vedením Anny Re zaspieval piesne You Raise Me Up a Adiemus. Práve video z Flash mobu, ktorý s piesňou Adiemus spravil zbor minulé Vianoce v bratislavskej Starej Tržnici, žne na Youtube medzinárodný úspech. „Nesmierne ma teší, že sa toto video tak úžasne šíri a ľudia z celého světa nám píšu nadšené komentáre!“ Dodáva Anna Re.

S pieňami Barbara Ann a The Lion Sleeps Tonight sa na pódiu rozpútala zábava, ktorá strhla aj divákov v hľadisku. Najprv sa ocitli na pláži a následne v divokej džungli plnej zvierat a zvuku dažďa tvorený samotným zborom. S poslednými tónmi piesne, zbor postupne – stále spievajúc – odišiel do zákulisia a na pódiu zostala Anna Re sama, len v sprievode klavíristu Viliama Vitéza.

Návtevníci mali možnosť po prvýkrát v premiére počuť najnovšiu pieseň z pera talentovanej speváčky, skladateľky a textárky Anny Re. Išlo o pieseň Predkovia, ktorú Anna napísala v deň Pamiatky zosnulých. Pieseň poslucháčov v hľadisku hlboko dojala, čo ocenili veľkým potleskom. Tým však dojímavé chvíle nekončili. Nasledovala pieseň Príď, ktorá patrí medzi Annine najintímnejšie piesne. Nejednému prítomnému vtisla slzy do očí.

„Keď som premýšľala nad dramaturgiou koncertu, chcela som vytvoriť moment, kedy budú môcť diváci počuť zbor intímne. Chcela som vytvoriť možnosť, aby sa mohli ocitnúť uprostred neho.“ A tak sa zbor počas ďalšej Anninej autorskej piesne Svetlo, rozostavil pozdĺž hľadiska, obkolesil divákov a zaspieval im akusticky priamo do uší. Posvätnú atmosféru piesne umocňovali sviečky, ktoré držali zboristi a zboristky v rukách. „Bol to pre mňa najčarovnejší moment celého koncertu. Keď som ich videla a z hľadiska počula, po celý čas som sa usmievala.“ Približuje svoje pocity Anna Re.

Zbor odišiel do zákulisia a Anna tento moment využila na to, aby divákov naučila časť zo svojej piesne Hlas. Diváci sa s nadšením zapojili a spievali spolu s ňou, aj úplne sami. O chvíľu už tak znel zbor z každej strany – aj z hľadiska – aj z pódia. „Milujem momenty, keď sa návštevníci koncertu aktívne zapoja a stanú sa ešte väčšou súčasťou. Práve cez takéto momenty cítim najväčšie prepojenie a blízkosť. To je presne to, o čom spievam v piesni Zaspievaj si so mnou. Na začiatku sme si cudzí, avšak cez zážitok spoločného spievania sa staneme známymi.“ Vysvetľuje svoje pocity Anna Re.

Po Hlase nasledovala Annina titulná pieseň z albumu Som pravdivá, ktorú prvýkrát za históriu zboru spieval aj Zbor Spievanie nás baví. Nasledovala zborová pieseň A Million Dreams z filmového muzikálu Najväčší šoumen, v ktorej sa predstavili aj sólisti a sólistky zboru Monika Maliková, Peter Szabó, Viktória Mariánková a Janka Lacková.

Záver koncertu nás opäť naladil na vianočnú nôtu. Po energickej piesni All I Want For Christmas Is You, v ktorej zbor predviedol svoju radosť zo spievania aj v podobe dynamickej choreografie, nasledovala pieseň Feliz Navidad, v ktorej sa predstavili ďalšie sólistky zboru – Blažena Simonová, Danica Hlinková a Slávka Fondrková.

Jednoznačným vyvrcholením koncertu bola veľkolepá pieseň Thank You, ktorej autorkou je opäť Anna Re. V jej prevedení Anna ukázala veľkosť svojho talentu a srdca, ktoré dáva do svojej tvorby a do spievania. Z hľadiska sa ozývalo „bravó“, diváci účinkujúcich odmenili „standing ovation“ a vytlieskali si prídavok. Tým bola pieseň Tichá noc v zborovej úprave Anny Re. Aj v prípade tejto piesne znel spev v celej sále – tak ako z pódia, tak aj z hľadiska.

„Som šťastná, že sme rok ukončili takýmto krásnym koncertom. Je peknou bodkou za tým všetkým, čo sa podarilo v tomto roku aj mne ako autorke a speváčke, aj nášmu Zboru Spievanie nás baví.“ Dodáva na záver Anna Re, ktorá tento rok vydala tri nové single – pieseň Mesiačik, Príď a Zaspievaj si so mnou, pričom zbor spieva a účinkuje vo videoklipoch k dvom z týchto piesní.

O Anne Re:

Anna Re je multiumelkyňa – speváčka, skladateľka, textárka, hlasová koučka a zbormajsterka.

Počas svojej kariéry spolupracovala s umelcami, ako sú napr. český spevák Dalibor Janda, taliansky spevák Drupi, americká hviezda Broadwaya Moya Angela, britský spevák a vokalista svetových hviezd Daniel Thomas alebo zakladateľka British Gospel Arts Andrea Encinas. Do svojich muzikálov ju obsadili známi slovenskí aj českí režiséri Jozef Bednárik (Rocky Horror Show), Filip Renč (Rebelové) či Jozef Gombár (Vlasy). Okrem muzikálov ste ju mohli vidieť aj v činohre a TV. Má za sebou stovky koncertov nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, Londýne, Bologni a Nemecku. Ako sólistka Big Bandu Gustava Broma svojím spevom zaujala aj v TV Show Let’s Dance a Bailando na TV Markíza. Anninemu poslednému albumu Som pravdivá (2017) predchádzalo EP Vyznanie (2014) a debutový album Áno, už to viem… (2006). Jej piesne nájdete aj na viacerých CD kompiláciách. Najnovšie single – Mesiačik, Príď a Zaspievaj si so mnou – sú predzvesťou pripravovaného albumu.

Anna je tiež organizátorkou – od r. 2016 pozýva na Slovensko zahraničných umelcov svetového formátu, s ktorými sa spája na spoločných koncertoch a speváckych workshopoch. 20 rokov sa aktívne venuje hlasovému koučingu. Vedie hlasové kurzy, workshopy, hodiny spevu, vytvorila online video kurzy Otvor svoj hlas, Sebavedomý hlas, Hlasová rozcvička a od roku 2015 vedie aj svoj spevácky Zbor Spievanie nás baví, v ktorom má 60 členov.

Anna sa, aj po skončení hudobno-dramatického štúdia na Konzervatóriu v Bratislave, neustále rozvíja v speve a interpretačnom umení, a to pod vedením tých najlepších hlasových koučov v Londýne, Prahe a New Yorku. Napr. aj u legendárnej Joan Lader – hlasovej koučky hviezd, ako sú Madonna, Dianne Reeves, Sting a pod. Ako prvá na Slovensku získala certifikát z hlasovej metódy Estill Voice Training (1., 2. a pokročilý stupeň).

O Zbore Spievanie nás baví pod vedením Anny Re:

Zbor Spievanie nás baví je zmiešaný spevácky zbor pre dospelých, vedený Annou Re, ktorá ho založila v roku 2015 a toho času má už 60 členiek a členov. Jeho filozofiou je dať priestor každému, bez ohľadu na spevácke skúsenosti. Súčasťou repertoáru sú autorské skladby Anny Re, muzikálové a moderné piesne v rôznych jazykoch, čím vytvárajú jedinečnú atmosféru pre každý koncert.

Viacej informácií o Anne Re a Zbore Spievanie nás baví nájdete na www.annare.art a www.annarekoucing.sk/spievanie-nas-bavi.

Zdroj: TS
Foto: Milan Krupcik