Himalayan Dalai Lama zremixovali ex[hAle] umělce JAF 34

Symbolicky na Velikonoce proběhlo zmrtvýchvstání projektu JAF 34 a to remixem a videoklipem ex[hAle] ve spolupráci s elektronickým duem Himalayan Dalai Lama.

Himalayan Dalai Lama výrazně posunuli zvuk původní skladby Inhale Exhale z debutového alba projektu JAF 34 s názvem Empty. ex[hAle] je oproštěn od shoegazu, míří k indie elektronice se zachováním vokálu zpěvačky Viktorie Marksové.

„Původně jsem remix vůbec nechtěl vydávat, ale když jsem si pořád dokola doma hrál ústřední riff z Inhale Exhale na akustickou kytaru, zjistil jsem, že funguje docela dobře i takhle “na sucho”. Dohodli jsme se s Honzou Brambůrkem z ústeckého Tajnýho studia a jedno odpoledne jsem si udělal za ním a Viktorií výlet do tohohle krásného místa. Pak už jsem jen potřeboval někoho, kdo tomu dá nový rozměr a kluci z Himalayan Dalai Lama byli perfektní,” přibližuje proces JAF 34.

„První verze beatu byla jednoduchý rytmus s postupnou gradací. Kromě charakteristických zvuků je výsledná podoba úplným opakem a v podstatě remix remixu,“ říká Kryštof Matěj z dvojice Himalayan Dalai Lama. Původní verzi skladby jsem doplnil o analogový syntezátor. Jeho zvuky jsou plné organického charakteru a krásně kontrastují s vokály nebo akustickými prvky, což je výrazně odlišné od digitálních zvuků, které jsou v současné době stále častější,“ doplňuje David Novotný. Ten ostatně s JAF 34 kooperoval už na albu Empty z roku 2021.

Video generovala umělá inteligence Midjourney, nezávislý výzkumný projekt zabývající se rozvíjením síly lidské představivosti. Pomocí umělé inteligence generuje obrázky na základě textu, který do něj konkrétní osoba nebo subjekt zadá. JAF 34 ukázal umělé inteligenci původní spot k Inhale Exhale jako referenci a Midjourney ho ztvárnila podle sebe. Videoklip k remixu ex[hAle] je tedy ve výsledku existenciální trip, který v sobě mísí zprvu realistické a k závěru až vesmírně psychedelické obrazce.

Pro maskovaného hudebníka, malíře a grafika JAF 34 je propojování umění s novými technologiemi, proto remix opět doprovodí sběratelským NFT. JAF 34 vznikl roku 2014, když umělce oslovili VR/NOBODY pro spolupráci na skladbě Gone. Roku 2021 vydal debutové album s názvem Empty, na kterém kromě Novotného a Marksové hostovali Vojtěch Filip a Jakub Daš (Nikitin), Jirka Bendl (Manon Meurt), Oskar Pilař a Jakub Chaba (Peter Pan Complex) a mnozí další. K dostání jsou poslední kusy limitované a umělecky pojaté edice alba Empty, které je bez díky absenci samotného hudebního nosiče spíše uměleckým artefaktem.

ex[hAle] | feat. Himalayan Dalai Lama (Official AI Music Video by Midjourney, 2023): https://youtu.be/BmxGQ8mqY20
Inhale Exhale (2021): https://youtu.be/CfSUyxSKDvQ
Multilink: https://songwhip.com/jaf34/exhale

Zdroj: TS