Gwerkova je späť s konceptuálnym albumom NADA!

Ani len rok neuplynul od debutového EP 6EARS a trio Gwerkova je späť, tentokrát už s fyzickým releasom, ktorý môžete ohmatať, prípadne očuchať. Vonia zámerom skúmať  neprebádané fúzie rôznych subžánrov elektronickej hudby. Zvuk tohto konceptuálne uzavretého diela sa síce odvíja od spomínaného EP, cesta sa však kľukatí a svetla ubúda.

NADA je album, ktorý ožíva v priestore, exkurz cez slúchadlá bude však kvôli jeho zmyslu pre detail rovnako vhodnou voľbou. Nečudo, veď masteringu sa ujal vyberavý to pán, montrealsky producent a šéf labelu Archipel Jean-Patrice Rémillard, tiež známy pod pseudonymom Pheek.

Tak ako na koncertoch, aj pri počúvaní CD je ľahké nechať sa unášať zasnívanou krajinou. Skladby plynú na pomaly pradúcich glitchových základoch, typickú atmosféru však ťažia nie len z melancholickej elektroniky. Tak napríklad v Rats in Our Temple sa zvláštne sfarbený ženský vokál začne ponárať do hlukových stien gitary a jej echá sa rozliehajú širokým priestorom. Všetko okorenené nenápadnými fragmentmi field recordings.

Gwerkova

Aj tie ľahšie znejúce skladby, vždy kontrastujú s ponurými textami a zakrádajúca sa temnota, najviac citeľná z Rotten Bodies, ustupuje až v druhej polovici albumu. Žiadané sebavykúpenie korunuje meditatívny remix skladby Death Day. Asi netreba spomínať, že tento album najlepšie dozrieva pri nočnom počúvaní.

Album NADA vychádza 22.júla na labeli Exitab v dvoch formátoch:
» CD v digipacku, ktorý obsahuje všetky texty (dá sa zakúpiť cez Bandcamp, na dobierku mailom: label@exitmusic.org, na koncertoch a čoskoro aj v distribúcií Artfora a Wegartu)
» Digitálny download cez portál Bandcamp

Tags: Electronica. Ambient. Glitch. Field Recordings. Downtempo. Experimental. Gwerkova. Nada. Slovakia.

Gwerkova

Zdroj: JH
Publikoval: Redakcia GREGI.NET