Slávnostné odovzdanie ceny Esprit bude spojené s koncertom víťaza.

Prvý ročník ceny za najlepší jazzový album roka, Esprit 2012, má svojho víťaza. Publikum aj odborná porota sa zhodli na prvej priečke. V konkurencii ďalších 18 albumov triumfoval v poslucháčskej ankete aj v hodnotení kritikov Michal Bugala s nahrávkou Y.

Nakoniec je však víťaz iba jeden, keďže hneď v prvom ročníku došlo k vzácnej zhode laickej a odbornej poslucháčskej obce. „Som veľmi šťastný, že sa to niekomu páčilo a že sa zhodla porota aj publikum ma teší ešte viac,“ reagoval na informáciu o dvojnásobnom úspechu príjemne prekvapený Michal Bugala

Album gitaristu obsahuje osem originálnych kompozícií a skladá sa z dvoch častí. Polovicu nahral v novembri 2011 počas celoslovenského turné s hudobníkmi medzinárodného formátu, akými sú Bugalov spolužiak z rakúskeho Grazu Slovinec Jure Pukl a Američania Vicente Archer a Damion Reid. Druhú časť nahral spolu s bubeníkom Martinom Valihorom a ďalšou hviezdou svetového jazzu, basistom Reubenom Rogersom koncom februára tohto roku v nahrávacom štúdiu v newyorskom Brooklyne.

Odovzdanie ceny a koncert víťaza

Slávnostný akt odovzdania hlavnej ceny sa uskutoční v stredu 26. júna 2013 o 19.00 hod v Štúdiu 5 budovy Slovenského Rozhlasu. Cenu víťazovi odovzdá hudobník a zakladateľ hudobného portálu Jazz.sk Boris Čellár, ktorý aj celú anketu realizoval.

„Som nesmierne rád, že sa nám prvý ročník ocenenia tak vydaril. Hlasovania o cenu publika sa zúčastnilo takmer 3000 priaznivcov slovenského džezu a v porote, udeľujúcej  hlavnú cenu, sedeli odborníci, ktorí sa týmto hudobným žánrom zaoberajú aktívne. Myslím, že myšlienka oslavy minuloročnej plodnej tvorivosti slovenských hudobníkov sa naplnila a verím, že takéto ocenenie prinesie nové impulzy na našu džezovú scénu. Úprimne sa teším, že ľudí oslovila práve gitarová produkci.  Mišovi, s ktorým sme spolu študovali na univerzite v Grazi gratulujem ku skvelému albumu.“ doplňuje Boris Čellár.

Takmer polmetrovú hodnotnú sošku zo zeleného planibelu pre túto príležitosť pripravila výtvarníčka Gordana Turuk.  Ide o siluetu kontrabasu, nástroja, ktorý sa nachádza vo väčšine jazzovych formácií. Cena je modifikáciou darčeku, ktorý si z bratislavského koncertu pred troma rokmi odniesol legendárny hudobník Herbie Hancock.

Po odovzdaní ceny sa môžu návštevníci slávnostného večera tešiť na koncert víťaza Michala Bugalu. Ten pre túto príležitosť vystúpi v špeciálnej trio zostave s bubeníkom Martinom Valihorom a kontrabasistom Jurajom Griglákom.

Celý akt odovzdania ceny ESPRIT spolu s koncertom tria odznie v rovnakom čase v živom vysielaní Rádia Devín.

Odovzdanie ceny Esprit 2012  a koncert Michal Bugala Trio
26.6.2013 (streda) o 19.00 v Štúdiu 5, budova Slovenskeho Rozhlasu, Bratislava.
Vstupné 7 EUR, predaj lístkov priamo na mieste.

Zloženie odbornej poroty: Prof. Yvetta Kajanova, PhD. – muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK), Igor Wasserberger – hudobný redaktor/publicista, Gabriel Bianchi, jazzový publicista, Peter Motyčka – hudobný redaktor/publicista, Peter Polanský – marketingový riaditeľ a dramarurg (Wiener Konzerthaus), Vilém Spilka – riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno), Marián Pavlovič – dramaturg (Open Jazz Fest), Matej Šálek – promotér, Mgr. Ján Sklenár – redaktor (Rádio Devín)

Povedali o albume:

“ Jeho témy sú jednoduché a vyzývajú k dotvoreniu, pritom často ona jednoduchosť je zdanlivá.“ – hudobný publicista Igor Wasserberger

„Je to moderný jazz, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiaden Newyorčan.“ – riaditeľ a dramaturg prestížneho jazzového festivalu JazzFestBrno, Vilém Spilka.

„Michalovi sa už dávno podarilo prerásť našu scénu a tento album dokazuje, že má našliapnuté poriadne vysoko.“ – redaktor Rádia Devín, Ján Sklenár.

„Mišo Bugala myslí a komponuje veľmi zaujímavo. Na začiatku je harmónia, fráza, netradičná melodická línia a v nej je rozhodne perfektne načítaná celá postbopová jazzová tradícia v novom vydaní.“ – muzikologička Yvetta Kajanova

„Moderný jazz, invenčné aranžmány, vynikajúci sidemeni, hlavne rytmika, veľa nápadov, pekne vystavané sóla. Precízne.“ – Marián Pavlovič, dramaturg festivalu Open Jazz Fest.

Zdroj: Jazz.sk