Grape zverejňuje prvé mená: The Kooks, CHVRCHES, Tom Grennan a Superorganism

Festival Grape zverejňuje prvých účinkujúcich desiateho ročníka. Z Británie prídu do Piešťan The Kooks, CHVRCHES, Tom Grennan a Superorganism. 

„Tento rok zverejňujeme interpretov nezvykle skoro, ale takto to vyšlo a sme veľmi radi. O kapelu CHVRCHES sme sa snažili sedem rokov a nakoniec sa nám to podarili. Rovnako The Kooks sa nám “motali“ v zoznamoch dokonca už od roku 2011. Túto silnú dvojku dopĺňame o talentovaného Toma Grennana a rovnako mladých Superorganism. Ktorí mali vystúpiť u nás už minulý rok,“ vysvetľuje jeden z organizátorov festivalu Ján Trstenský. 

Britská indie-rocková kapela The Kooks vznikla v roku 2004 v meste Brighton, svoj názov si vybrali podľa piesne Davida Bowieho z roku 1971. Ich prvým hitom bola pieseň s názvom „Naïve“, ktorú napísal spevák a gitarista Luke Pritchard vo svojich pätnástich rokoch – táto pieseň bola súčasťou debutového albumu Inside In/ Inside Out, ktorý dosiahol až na druhú priečku UK charts. Prvá priečka však neušla v roku 2006 jeho nasledovníkovi s názvom Konk. The Kooks sa stali hviezdami nielen na Britských ostrovoch, ale aj na celom svete. Dnes sa stáva táto kapela pomaličky živou legendou, ale pracuje a napreduje ďalej. V roku 2018 vydávajú už svoj piaty štúdiový album Let’s Go To Sunshine plný jednoduchých a melodických piesní s nádychom 90’s rokov a získavajú si ďalších nových fanúšikov. The Kooks sú teda späť a v plnej sile. 

Elektro-popová trojica CHVRCHES sa sformovala v roku 2011 v škótskom Glasgowe. V roku 2013 v zozname nových talentov obsadili na BBC Sounds piate miesto a to bol dôvod na spozornenie všetkých agentov a promotérov festivalov. Hneď prvé Ep Recover zaznamenalo obrovský úspech. Následný debutový album obsahoval aj ďalšie vydarené single ako Lies, The Mother We Share a Gun. Tento nástup katapultoval kapelu hneď medzi vyhľadávané koncertné a festivalové mená a sľubná kariéra sa mohla začať. Nasledovali albumy Every Open Aye(2015) a Love Is Dead(2018), s množstvami úspešných singlov a miliónovými pozretiami klipov na kanáli Youtube. 

Na Slovensku tak premiérovo privítame túto skvelú kapelu s nezameniteľným hlasom speváčky Lauren Mayberry a tešíme sa na ich koncert v Piešťanoch. 

Tom Grennan je momentálne jeden z najväčších talentov na britskej scéne. V roku 2018 ho všetky britské hudobné médiá pasovali na objav roku. Jeho naliehavý a energický prejav s charakteristickým chrapľavým hlasom si získava čoraz viac fanúšikov. Jeho tohtoročné turné po Británii bolo vypredané a nejednalo sa o žiadne maličké kluby, ale o rešpektované sály. Jeho najväčšími hitmi sú skladby Found What Ive Been Loking for, Prayng a Royal Highness, svoj hlas zapožičal aj do skladby All Goes Wrong od Chase & Status. Veríme, že Tom bude čiernym koňom festivalu. 

Trošku šialená skupina pozostávajúca z 8 členov pochádzajúcich z piatich krajín, žijúcich v jednom byte v Londýne, z ktorého si urobili vlastné štúdio. Názov Superorganism tak hneď dáva jasnejší zmysel. Ich jednoduchý a hravý indie-synth-pop je niečím úplne iným, ako sme zvyknutí. Kapela si zjavne z ničoho nerobí problém a baví sa na svojom hraní, čoho dôkazom je ich svetelná a živelná live show. Prvé tri single už dosiahli skoro 10 miliónov videní na Youtube a tak to vyzerá, že kapela naberá správny smer. 

Grape festival sa uskutoční 9.-10. augusta na letisku v Piešťanoch. Viac info na https://www.grapefestival.sk 

Zdroj: TS