Druhá várka interpretov na Grape 2018

V druhej časti nášho predstavovania interpretov, ktorí vystúpia na piešťanskom letisku v rámci nášho obľúbenom festivalu Grape, sa zameriame na elektroniku.

Charlotte de Witte

Ako prvú tu máme nesmierne talentovanú Djku a producentku z Belgicka pod menom Charlotte de Witte. Táto mladá, 26 ročná slečna z mesta Ghent, začala ako 17 ročná pod nickom Raving George a venovala sa hlavne elektronike a elektrohousu.

Veľký zlom prišiel v roku 2011, kedy sa jej podarilo vyhrať lokálnu verziu cenu Red Bull Electropedia, čo jej otvorilo cestu na hlavný stage Tomorrowlandu ešte v tom istom roku. Ako iste tušíte, to jej prinieslo naozaj veľa publicity a vystúpení. V tvorbe odvtedy prešla na techno a začala aj s vlastnými produkciami. Jej predstavu nekompromisného techna si budeme môcť vychutnať aj my a už teraz sa nevieme dočkať.

Modeselektor DJ set

Po famóznom minuloročnom vystúpení Moderatu sa do Piešťan vracajú Berlínčania z projektu Modeselektor v zložení Gernot Bronsert a Sebastian Szary. Tento ich projekt funguje už od roku 1996 a je naozaj veľmi ťažké ho jednoznačne zaškatuľkovať, keďže vo svojej tvorbe sa venujú naozaj širokému spektru elektroniky.

Okrem už spomenutého Moderatu, na ktorom sa podieľali spoločne s Apparatom, spolupracovali s celou škálou umelcov medzi ktorými spomenieme aspoň Thoma Yorka, Bjork, Boys Noiza, alebo legendárnych Radiohead. Určite to bude koncert, pri ktorom nezostane jediná nôžka nepohnutá a prudko vám neodporúčame nechať si ho ujsť.

SUPERORGANISM

Je veľmi pravdepodobné, že rok 2018 si budeme pamätať ako rok debutu skupiny Superorganism. Tento medzinárodný oktet si získava fanúšikov závratným tempom a počas tohtoročného festivalového leta má šancu stať sa senzáciou sezóny. Vznik skupiny Superorganism je pomerne komplikovaný, a z veľkej miery ho umožnil internet a sociálne siete. Američanka japonského pôvodu Orono Noguchi objavila kapelu The Everson pomocou YouTube kanála a okamžite sa stala ich fanúšičkou. Počas ich turné v Japonsku v roku 2015 navštívila Orono ich koncert a prostredníctvom internetu začali komunikovať.

Postupne sa skamošili a keď sa dozvedeli, že Orono spieva, nahrali jej vokály na nové demo, ktoré malo byť novým projektom kapely. Napokon však vznikla úplne nová kapela s názvom Superorganism a s debutovým singlom Something For Your M.I.N.D., ktorý bol neskôr súčasťou FIFA 2018 soundtracku. Kapela sa skladá z ôsmich ľudí, ktorí vstrebávajú rôzne žánre a odchýlky popkultúr, z čoho namiešavajú svoj hudobný mix. Napriek tomu, že pochádzajú z rôznych kontinentov, si za svoj domov zvolili londýnsky East End, kde si zriadili hudobné štúdio. Vznikol tu už spomínaný singel a aj debutový album. Superorganism maže kultúrne, sociálne, umelecké ako aj štátne hranice.

PS. Podľa najnovších oficiálnych správ Grape Festivalu nakoniec skupina Superorganism nebude môcť tento rok vystúpiť kvôli príliš nabitému programu, prisľúbili však účasť na Grape Festivale v roku 2019.

Astroid Boys

Asteroidoví chlapci pochádzajú z welšskej metropoly, Cardiffu, kde sa okolo roku 2012 začali postupne formovať do podoby, v akej ich uvidíme v lete v Piešťanoch.

Ich hudba a koncerty sú perfektným príkladom ako skĺbiť dva také rozdielné žánre, akými sú hardcore punkrock a grime. Ich koncerty sú nesmierne energické, a určite budú jedným z highlightov sobotného programu tohtoročného Grejpu.

San Holo

Hm, to meno mi je nejaké povedomé, však? Každému poctivému fanúšikovi Star Wars trilógie a možno aj ostatným sa umelecké meno holandského DJa a producenta Sandra Van Dijcka automaticky spája s jednou z hlavných postáv týchto filmov.

Samotný Sander mal kvôli tomu aj právnické naťahovačky s mega štúdiom Walta Disneyho, ktoré ale jeho label Heroic Recordings vyvrátilo tvrdením, že každému by malo byť od začiatku jasné, že si ho zvolil práve pre náklonnosť k tejto trilógii. Na scéne sa pohybuje od roku 2014, keď prerazil remixom megahitu The Next Episode od Dr. Dreho a spol. Jeho verzia má na Youtube úctyhodných 162 miliónov zhliadnutí a vo svojej ostatnej(?) tvorbe, v ktorej sa venuje najmä trapu, takisto nezaostáva. Okrem iného sa pravidelne zúčastňuje na Tomorrovlande a my si ho budeme môcť premiérovo užiť na Grape Festivale v Piešťanoch.

Dirtiphonics

Kto bol na festivale Grape minulý rok, istotne vie, že chalani z Dirtyphonics nemohli odohrať svoj koncert kvôli nepriaznivému počasiu. Tento rok teda dúfame, že počasie nebude robiť problémy a tejto parížskej zostave nič a nikto nezabráni v ich naloženom vystúpení. Pre krátku rekapituláciu si pripomeňme, že trojica Francúzov sa svojím jedinečným štýlom a fantastickými živými vystúpeniami stihla za pár rokov vypracovať a zaradiť medzi popredné mená svetovej elektronickej scény.

Ich začiatky siahajú do roku 2004, inšpiráciu čerpali od velikánov ako sú Daft Punk a Pendulum, ale aj od Metallicy, či Korn-u. Ako sami vravia, väčšina z nich začínala práve v metalových kapelách a ich hlavným cieľom bolo vždy posúvať hranice a tvoriť niečo nové. To sa im určite podarilo, o čom svedčí aj okamžitý záujem hudobných vydavateľstiev. V roku 2008 sa upísali Shimonovmu labelu AudioPorn a album Irreverence v roku 2013 vydali pod hlavičkou Dim Mak Records. Nepovšimnutí nezostali dlho najmä po ich remixoch mien ako Skrillex, The Bloody Beetrots, Marilyn Manson, Nero, či Linkin Park. Festivaloví nováčikovia to takisto nie sú, pochodené majú festivaly po celom svete, od americkej Coachelly cez Tomorrowland, Pukkelpop, až po Glastonbury a mnoho mnoho ďalších. Nám to ako lákadlo určite stačí.

Warhaus

Táto svieža kapelka z Belgicka má za dva roky svojej existencie na konte už dva albumy. Je to nový projekt speváka a textára Maartena Devoldera z ďalšej belgickej formácie, Balthazar, ktorých sme mali príležitosť na Grejpe vidieť v roku 2015.

Warhaus sa prezentujú indie popovo-rockovou tvorbou a veľmi príjemnými skladbami s charizmatickým hlasom frontmana. Podarilo sa im dobyť aj slávny Pukelpopp, tak uvidíme, či sa im úspech podarí zopakovať aj tento rok na piešťanskom letisku.

YUNGBLUD

Ako nám pseudononym Dominica Harrisona z Veľkej Británie napovedá, jedna sa o veľmi mladého, len 20-ročného mladíka z anglického Doncastru. Prerazil singlom I Love You, Will You Marry Me, ktorý rozpráva sídliskovú nešťastnú love story.

Znie trošku ako mix Arctic Monkeys na začiatku ich kariéry s Jamiem T, s prvkami ska a hip-hopu. My sa na túto drzú zmesku štýlov môžeme tešiť už v piatok na hlavnom pódiu, kde bude otvárať festival.

Zdroj: TS