Osem nových mien na Open’er festivale 2018

Medzi čerstvo ohlásenými interpretmi na Open´er festivale 2018 chýbajú iba interpreti z prostredia klasickej hudby. Máme tu zastúpený rock, metal, pop, hip-hop tak ako aj elektroniku. Súčasné hviezdy, vychádzajúce nádeje aj legendy. Zoznámte sa s osmičkou nových interpretov, ktorí obohatia program festivalu Open’er 2018!

Years & Years

Ich debutový album Communion bol vynikajúcou kombináciou popu, r&b a elektroniky. Bol taktiež nesmierne osviežujúci, pretože sa odvolával na osemdesiate a predovšetkým na deväťdesiate roky. Hudobníci na album obratne začlenili svoj neskrývaný obdiv k popovým melódiám, a to zabezpečilo obrovský úspech singlov a aj celého albumu. Communion vypustili v lete roku 2015 a z debutového miesta v britskej hitparáde okamžite vystrelil na prvé miesto v Top 40.

Album bol najrýchlejšie predávaným debutom roka vo Veľkej Británii a dostal sa do rúk viac ako miliónu fanúšikom, vrátane dvadsiatim tisícom v Poľsku, kde sa albumu ušlo platinové ocenenie. Single ako King, Shine, Take Shelter, Desire sú nahrávkami, ktoré asi najviac spopularizovali Years & Years. Po takmer troch rokoch od tohto úspechu oznamujú Years & Years veľký návrat. Pred pár dňami vydali singel Sanctify, ktorý predznamenal nový album, s ukážkami ktorého sa možno predvedú už aj na tomto ročníku Open’er festivalu!

ODESZA

Niekoľko rokov boli jednou z najzaujímavejších amerických elektronických kapiel a dôkazom, že americká scéna nie je úplne ovládaná iba EDM. Svoju rýchlu kariéru odštartovali v roku 2012, tesne pred ukončením Western univerzity vo Washingtone. Treba ale dodať, že nahrávanie a vydanie albumu Summer’s Gone nebolo príčinou pre ukončenie štúdií, jednoducho to tak prišlo. Nahrávka vzbudila záujem najmä v prostredí fanúšikov undergroundovej elektroniky, to však úplne stačilo, a sociálne médiá si následne urobili svoju prácu. Druhý album, In Return, debutoval už na vrchole dance/eletronic rebríčka týždennej Billboard hitparády a stal sa tak prekvapením roku 2014. Z albumu pochádza aj singel Say My Name, ktorý získal zlatú platňu, a remix RAC bol v roku 2016 nominovaný na cenu Grammy.

Minulý rok priniesla Odesza nový album, Moment Apart. Vstupujú ním na územie rozšíreného zvuku, kde sa skupina snaží zosúladiť organické a syntetické zvuky,a vytvoriť tak akýsi snový hybrid, ktorý zároveň vzdáva hold umlecom ako Motown, surf-rocku šesťdesiatich rokov, tak ako aj elektronickým majstrom Four Tetovi, M83 a Bonobovi. Počas piatich rokov sa tak Odesza presunula z bodu nula k vypredávaniu veľkých arén, a to bez pomoci mainstreamových médií. Svoju pozíciu postavili na šírení slovom – z fanúšika na fanúšika, streamingom a na veľkom dopyte po ich skvelých koncertoch, ako sa sami budete môcť presvedčiť v posledný deň Open’eru.

Vince Staples 

Tento americký rapper z Kalifornie síce pred niekoľkými dňami oznámil svoj odchod do dôchodku, a dokonca na jednom z internetových portálov začal zbierať dva milióny dolárov na dôstojný život, reálne však nikam neodchádza a celá akcia bola skôr súčasťou šikovnej kampane, pomocou ktorej predstavuje nový singel Get the Fuck Off My Dick. Je predzvesťou ďalšieho albumu? Ťažko povedať, keďže posledný Vinceho album ešte nestratil nič zo svojej čerstvosti – objavil sa v lete minulého roka a stále dokáže rozprúdiť diskusie.

Prečo? Staples totiž zvolil úplne inú cestu ako na jeho prelomovom debute z roku 2015, Summertime ’06. The Big Fish Theory z roku 2017 je album, ktorý sa dotýka hip-hop avantgardy – experimentálny, tanečný, bizarný – a je ťažšie ho prijať. Napriek protichodným názorom fanúšikov a kritikov sa album aj tak dostal na popredné priečky predaja. Staples zaznamenal druhý úspech a dokázal sa na chvíľu venovať aj iným veciam – môžete ho počuť na poslednom albume Gorillaz, a aj na soundtracku filmu Black Panther, ktorý zastrešila hip-hopvá megagviezda Kendrick Lamar. Aké budú Vinceove ďalšie kroky, uvidíme v najbližších mesiacoch a popritom sa už teraz tešíme na jeho koncert na Open´er 2018.

Superorganism

Je veľmi pravdepodobné, že rok 2018 si budeme pamätať ako rok debutu skupiny Superorganism. Tento medzinárodný oktet si získava fanúšikov závratným tempom, a počas tohtoročného festivalového leta má šancu stať sa senzáciou sezóny. Vznik skupiny Superorganism je pomerne komplikovaný, a do veľkej miery ho umožnil internet a sociálne siete. Američanka japonského pôvodu Orono Noguchi objavila kapelu The Everson pomocou YouTube kanála a okamžite sa stala ich fanúšičkou. Počas ich turné v Japonsku v roku 2015 navštívila Orono ich koncert a prostredníctvom internetu začali komunikovať.

Postupne sa skamošili, a keď sa dozvedeli, že Orono spieva, nahrali jej vokály na nové demo, ktoré malo byť novým projektom kapely. Napokon však vznikla úplne nová kapela s názvom Superorganism, s debutovým singlom Something For Your M.I.N.D., ktorý bol neskôr súčasťou FIFA 2018 soundtracku. Kapela sa skladá z ôsmich ľudí, ktorí vstrebávajú rôzne žánre a odchýlky popkultúr, z čoho namiešavajú svoj hudobný mix. Napriek tomu, že pochádzajú z rôznych kontinentov, si za svoj domov zvolili londýnsky East End, kde si zriadili hudobné štúdio. Vznikol tu už spomínaný singel a aj debutový album. Superorganism maže kultúrne, sociálne, umelecké, ako aj štátne hranice, o čom sa budeme môcť presvedčiť v lete na Openere.

Dead Cross

Dead Cross vznikol zo série zlých scenárov, oneskorených plánov a hudobných experimentov vykonaných na poslednú chvíľu. Prvé vystúpenia boli naplánované pred vypustením čo i len jedinej skladby, ale napriek tomu sa ich fanbase sformovala ešte pred prvým koncertom. Chaos ako spôsob tvorby je v tomto prípade správnym rozhodnutím, kapela sa totiž skladá iba z umelcov, ktorí sú v neporiadku ako doma. Dead Cross je kapela zložená okolo geniálneho bubeníka Davea Lombarda, ktorý sa spojil s hudobníkmi Justinom Pearsonom a Michaelom Crainom.

Rok nato vymenil Gaba Serbiana na poste speváka Mike Patton, ktorého netreba ďalej predstavovať, a projekt dostal ihneď nový šmrnc. Pôsobivý a dlhý zoznam všetkých pôvodných zoskupení, z ktorých chalani vzišli by v pohodičke stačil na promo Dead Crossu – spomeňme aspoň Faith No More, Slayer alebo Apocalypticu. Dead Cross však chceli prehovoriť vlastným hlasom, hovoriť hlasno vďaka viacvrstvovému geniálnemu vokálu, maniakálnym gitarovým rífom a brutálnym rytmom. Všetko zhromaždili na albume, ktorý sa stal jedným z najzásadnejších albumov roka 2017, a toto všetko vám predvedú na letnom Open’erfestivale.

Bomba Estéreo

Na Open’er festivale sa opäť budú písať dejiny, pretože po prvýkrát v histórií sa na ňom objaví kolumbijská kapela. Bomba Estereo je skupina z Bogoty, ktorá spojila tradičné latinskoamerické rytmy cumbia (populárny žáner na karibskom pobreží Kolumbie) s reggae, hip-hopom a elektronikou. Kapela sa vyvinula z voľného hudobno-vizuálneho kolektívu A.M. 770, a v roku 2005 sa stala sólovým projektom Simona Meija.

V roku 2006 zmenil meno kapely na Bomba Estéreo a vydal svoj debutový album Vol. 1. s Lillian „Li” Samuet ako hosťom na jednom z trekov. Na ďalšom albume už o hosťovaní nebolo ani reči, Li sa stala súčasťou kapely a tak je to až do dnes. V latinských krajinách má Bomba Estéreo status alternatívnych hviezd a povesť kapely, ktorá ľahko expanduje do zahraničia. Nepochybne jej k úspechu pomohol singel „Soy Yo“ z roku 2015, tak ako aj album Amanecer nominovaný na cenu Grammy. Pred niekoľkými mesiacmi sa kapela vrátila s piatym albumom „Ayo“ a má chuť na viac. Viac znamená nové publikum, takže vás radi privítajú na ich koncerte na Open’er festivale.

Marmozets

Existujú kapely, ktoré nevydržia ani rok bez vydania novej hudby, a na druhej strane sú tie, ktoré sa vrátia do hry, až keď majú čo povedať. Debutový album kapely Marmozets, The Weird and Wonderful Marmozets, bol v roku 2014 považovaný za jeden z najlepších a najživších nahrávok, a okrem iného dostali aj ocenenie od mesačníka Kerrang!. Po ňom sa však odmlčali na viac ako tri roky.

Dnes, po premiére svojho druhého albumu Knowing What You Know Now pripúšťajú, že toto obdobie medzi dvoma nahrávkami ich naučilo predovšetkým trpezlivosti, tak ako pre nich samých, ako aj pre tvorivý proces. Všetko príde časom, a keď máte vedomosti a talent Gila Nortona (producent nahrávok Pixies a Foo Fighters), konečný efekt na seba nenechá dlho čakať. Knowing What You Know Now si teraz vyžaduje live showky, a preto si Marmozets zbalili kufre, a vyrazili na turné propagujúce nový album. Marmozets sú známi svojimi strhujúcimi vystúpeniami (možno si niekto bude pamätať ich fantastické vystúpenie na hlavnom stagei na Open´eri v roku 2015), a preto je lepšie, aby ste si pre istotu zbalili dva páry topánok, lebo jeden pár na koncerte tejto britskej kapely isto vytancujete.

Yonaka

Pobrežie anglického mesta Brighton sa každý rok na niekoľko dní stáva hlavným mestom novej muziky. Už veľa rokov sa tam totiž organizuje festival Great Escape, ktorý znamenal začiatok kariéry pre mnohé kapely, a kumuloval na jednom mieste najvýznamnejšie osobnosti v hudobnom priemysle. Yonaka sú lokálna kapelka, ktorá mala narozdiel od zahraničných skupín výhodu, že proste vyšli z domu a odohrali koncert.

Stali sa objavom festivalu a niekoľko mesiacov sa o nich neustále hovorilo. Yonaka v koncertnej verzii je vraj ako oheň, a zvyšok sa už šíril sám. Názov ich prvého EP „Heavy“ hovorí veľmi veľa o obsahu. Rock, metal, pop a beat sú tu tak premiešané, že nahrávku nie je možné jednoznačne zaradiť ku konkrétnemu štýlu, a je lepšie ho opísať štýlovo – proste heavy!. Presvedčiť sa o ich kvalitách sa môžete sami v júli počas koncertu na Open’er festivale.

Takže nezabudni a zapíš si do kalendára dátum 4. júla 2018, Gdynia, Open’er festival!

Napísal: Michal Dzubina