Ghymes oslavuje 30. výročie vydaním dvoch dvojalbumov a koncertom v Starej tržnici!

Skupina Ghymes oslavuje 30 rokov na hudobnej scéne! Pri tejto príležitosti sa Tamás a Gyula Szarka rozhodli vydať dva dvojalbumy naraz! Pre fanúšikov si pripravili CD s najväčšími hitmi a koncertné CD. Kapela ich fanúšikom naživo predvedie 9. apríla na exkluzívnom koncerte v bratislavskej Starej Tržnici.

Skupina Ghymes oslavuje 30 rokov na hudobnej scéne! Formácia vznikla v roku 1983 z hudobníkov, ktorí hrali rockovú, vážnu alebo starú hudbu. Základ skupiny tvoria bratia Tamás a Gyula Szarka, ktorí čerpajú inšpiráciu z koreňov maďarskej, stredoeurópskej i východoeurópskej ľudovej hudby. K ľudovým motívom pridali vlastné tvorivé ambície, vďaka čomu vznikla jedinečná „hudba Ghymes“.

GHYMES_FEST_foto_

Keď sme po prvý raz vystupovali v Budapešti, tak sa nás opýtali, že ako sa voláme.  Narýchlo som sa rozhodol kapelu pomenovať podľa slovenskej dediny Jelenec, kde sme hrali úplne na začiatku našej kariéry. Je to malá dedinka a hrad. Povedali sme si, že ak náhodou prerazíme, aspoň si budeme vždy pamätať, že odkiaľ vlastne pochádzame.“ Objasňuje názov skupiny Tamas Szarka.

Ghymes v svojej tvorbe obohatili tradičné hudobné nástroje husle, kontra, cimbal, gajdy, kobza, lutna, tekvicová citara o saxofón a bicie. Bez toho, aby si to samotní hudobníci uvedomovali alebo chceli, zoskupenie sa ocitlo v kategórii tzv. world music. Počas 30-ročnej kariéry koncertovali v krajinách najrozmanitejších kultúr a rás –  v Japonsku, Fínsku, Maďarsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Rakúsku, Iraku, Jordánsku, Španielsku, Grécku, USA aj Kanade.

_DSC5287

„Doteraz sme odohrali asi 3000 koncertov. Cestovali sme po celom svete. Iná krajina, iná kultúra, iné javisko, iné pocity, iné bolesti, iné radosti. Na začiatku kariéry sme hrali pre 20 ľudí a teraz na open air koncerte pre 400 tisíc… Tých 30 rokov, to je vlastne cesta, ktorá sa ešte neskončila. A ak nám zdravie dovolí, tak sľubujem, že sa tak skoro neskončí.“ Konštatuje Tamas Szarka.

K 30. výročiu založenia kapely sa Ghymes rozhodli vydať dva dvojalbumy naraz! Pre fanúšikov si pripravili CD s najväčšími hitmi a koncertné CD. Výberovka „Ghymes Best Of“ obsahuje dve cédečka a 17 popurárnych skladieb. Na dvoj CD „Ghymes Live“ nájdu priaznivci 18 piesní z koncertného záznamu.

ghynadsz (355)

Spravili sme s bratom každý svoj vlastný návrh skladieb.  A fanúšikovia mohli na našom webe hlasovať v ankete a vyberať z piesní, ktoré sme nahrali počas 30-ročného pôsobenia. Na obal sme dali fotografiu z detstva, ktorú som vybral už dávno. Brat s ňou mal trochu problém, pretože ho tam ťahám za ucho…“ Smeje sa Tamas Szarka.

Najväčšie hity skupiny Ghymes si budete môcť naživo vypočuť 9. apríla v bratislavskej Starej Tržnici. Tamás a Gyula Szarka zahrajú v hlavnom meste po piatich rokoch. Fanúšikovia sa môžu tešiť na najpopulárnejšie skladby „Tanec v snehu“ alebo „Bajka“. Vstupenky si môžte kúpiť v predajni Dr. Horák na Medenej ulici 19 v Bratislave, na www.drhorak.sk alebo v predajnej sieti Ticketportal.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.