Jedinečné podujatie v celosvetovom meradle!

Súboj orchestrov Ondřej Havelka a jeho Melody Makers a Bratislava Hot Serenaders na Veľkom tanečnom večeri 7. októbra 2022 v Starej tržnici v Bratislave.

Predstavte si, že vstúpite do veľkej tanečnej sály, zatiahne sa za vami ťažký brokátový záves a vy sa ocitnete niekoľko desiatok rokov dozadu v preslávenej americkej tančiarni. Parket zapĺňajú dámy v krásnych šatách, uhladených účesoch s čelenkami či klobúčikmi a štýloví elegantní páni v oblekoch. Z pódia sa ozýva hudba 20. – 40. rokov a ľudia tancujú do rytmov hudby dvoch legendárnych hudobných telies, ktoré súperia o priazeň divákov.

Tanečné večery sú jedny z najunikátnejších tanečných podujatí nielen u nás na Slovensku, ale aj v celej Európe. Začiatkom októbra sa po dvoch rokoch nútenej covidovej prestávky opäť jeden uskutoční v Starej Tržnici v Bratislave.

V októbri 2019 sa na tanečnom parkete stretlo takmer 1000 nadšencov tanca, swingovej a jazzovej hudby. Na ostatnej akcii pred pandémiou si hostia užili excelentné vystúpenie Ondřeja Havelku e jeho Melody Makers, ktorý spolu s orchestrom Bratislava Hot Serenaders (B.H.S.) hviezdil pred plným parketom.

„Novinkou bol úplne nový tanečný parket s celkovou plochou 250 m2, ktorý priviezli špeciálne na túto príležitosť a zmontovali v Starej tržnici. Sme nesmierne vďační značke QUICK-STEP (mimochodom veľmi príznačnej, keďže je to zároveň názov jedného tanca) podporila túto významnú spoločenskú udalosť. Tanečníci si naozaj kvalitnú podlahu užívali celý večer,“ hovorí hlavný organizátor podujatia a zároveň spevák orchestra B.H.S. Miloš Stančík. „A nebude to inak ani v tomto roku! Veríme, že si ľudia vstupenky zakúpené na zrušenú akciu v roku 2020 dobre odložili, pretože ostali v platnosti bezo zmeny, či doplatku!“ dodáva.

Veľký tanečný večer, ktorý je jedinečným koncertným i tanečným zážitkom sezóny, zrkadlí americkú tradíciu 20. – 30. rokov. Vtedy bolo zvykom ku koncu sezóny usporiadať súboj orchestrov, tzv. Big Band Battle. Na tomto súboji sa zúčastnil tak víťazný orchester z predošlého roku, ako aj orchester, ktorý sa o angažmán uchádzal v nadchádzajúcej sezóne. Obe telesá sa striedali pri hraní tanečných kôl po celý večer. Ten nakoniec vyvrcholil súbojom piesní súťažiacich orchestrov. Samozrejme, big band ktorý zožal najväčší úspech, získal angažmán na ďalší rok.

„Tak to bude aj tento rok v Bratislave, už nám táto výnimočná akcia po dvoch rokoch prestávky chýbala,“ priblížil Juraj Bartoš, kapelník oboch orchestrov a svetoznámy hráč na trúbku.

Pre všetkých tancachtivých si orchester Bratislava Hot Serenaders ako organizátor akcie pripravil opäť v spolupráci s Bratislavskou tanečnou školou B-Swing tanečný workshop predswingových tancov. „Tanečné lekcie sú síce súčasťou tanečných večerov dlhé roky, ale v ostatnom ročníku sa nám osvedčilo uskutočniť kurz pred začiatkom celej akcie. Návštevníkom tak doprajeme viac času na výučbu,“ hovorí tanečný majster B-Swingu Ján Kubriczký.

Orchester B.H.S. je stálicou na koncertných pódiách doma i v zahraničí. Má za sebou mnoho koncertných turné, najčastejšie koncertuje v Spojenom kráľovstve a v Beneluxe. Okrem vernej interpretácie skladieb americkej proveniencie 20. rokov sú stálicou v repertoári orchestra aj skladby slovenského medzivojnového obdobia. V tomto roku vydal B.H.S už trinásty album v poradí, tentokrát venovaný 30. výročiu orchestra pod názvom As Time Goes By. Orchester vedie Juraj Bartoš a aktuálne má 19 členov: 15 hudobníkov, speváka Miloša Stančíka a dámske vokálne trio Serenaders Sisters.

www.serenaders.sk
youtube.com/+BratislavaHotSerenaders
facebook.com/hotserenaders

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30. rokov. Orchester 14 hudobníkov vedie takisto Juraj Bartoš a umeleckým vedúcim je Ondřej Havelka, ktorý jazzom a swingom z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami žije od svojich študentských čias.

www.melodymakers.cz
https://www.youtube.com/watch?v=1iwRQFF83VM

Zdroj: TS