Fúzie Zuzany Mikulcovej idú do finále s Arménkou Karin Sarkisijan

Medzinárodný audiovizuálny projekt Fúzie speváčky a skladateľky Zuzany Mikulcovej, ktorý sa rozbehol už v roku 2020 a o rok neskôr dostal aj netradičnú ekologickú albumovú podobu na drevenom USB kľúči, sa dostáva do finále. Výnimočné multižánrové hudobné spojenia Zuzany s Danom Bártom, Barborou Mochowou, Larou Abou Hamdan, Petrom Lipom, Jakubom Königom a Beatou Hlavenkovou, Graemom Markom Donaldsonom uzatvára nateraz posledná zaujímavá autorsko-spevácka spolupráca. Potreba reagovať na súčasnú spoločenskú situáciu v otázkach národnostných menšín a narastajúceho extrémizmu a rasizmu hudbou, ako najuniverzálnejším dorozumievacím jazykom, je stále silná, ale pred Zuzanou Mikulcovou už stoja ďalšie umelecké výzvy. Poslednou, ôsmou Fúziou je autorsko-interpretačná spolupráca s Karin Sarkisjan. Arménka žijúca na Slovensku do skladby Sen napísala hudbu, text a nahrala klavírny part.

„Karin mi už skôr písala, že sa jej projekt Fúzie páči, a že ak by sme chceli vyskúšať spojenie s arménskou hudbou, je k dispozícii. Nás to oslovilo, a keďže je Karin vyštudovanou skladateľkou, otočili sme to a chceli sme, aby ona ponúkla skladbu, ktorú by sme mohli spracovať,“ povedala o vzniku skladby Sen Zuzana Mikulcová a dodala: „Poslala nám arménsky naspievanú skladbu, s voľným prekladom, a ja som sa snažila do slovenčiny zachytiť tému, ale aj energiu, ktorú som z tej skladby cítila.Táto fúzia je iná ako ostatné. Je veľmi komorná a nahrávali sme ju len my dve, bez dodávania vokálov a postprodukcie, ako to bolo v predchádzajúcich Fúziách.”

Príprava skladby trvala niekoľko mesiacov. Hľadali sa vhodné dátumy a hlavne smerovanie textu a nahrávky. Párkrát sa Zuzana a Karin spolu stretli len na káve a ku klavíru zasadli až deň pred nahrávaním v Rajeckej Lesnej. Po dni intenzívnej prípravy sa další deň skoro ráno vybrali do Bytče, kde pieseň nahrali a priebeh nahrávania aj nafilmovali.

„Dôležitý bol aj výber priestoru. Orientálny nádych skladby nás ťahal do veľkých krásnych priestorov, preto nápad so synagógou prišiel ako jeden z prvých. Keďže ja som už v priestoroch synagógy v Stupave a v Lučenci nahrávala, rozhodli sme sa pre synagógu v Bytči, kde nám vyšli v ústrety. Synagóga je dlhodobo v chátrajúcom stave. Čoskoro by sa mala dočkať rekonštrukcie. Stále prebieha zbierka na jej opravu. Ak by ste ju chceli podporiť, stále je to možné na stránke: www.synagogabytca.sk,” povedala o mieste nahrávania Zuzana.

“So Zuzkou, Andrejom a Dominikom sa mi spolupracovalo veľmi dobre. Skladbu, ktorú sme pre projekt vybrali, som napísala ešte minulý rok v lete. Hovorí o rôznych pocitoch a hlavne túžbach, preto som pieseň nazvala Sen. Prelínanie arménčiny a slovenčiny sa mi páči. Nie je zvyčajné spájať tieto jazyky, preto sa mi ten nápad, ale aj Fúzie ako projekt zapáčil. Vytvára niečo ojedinelé. Nezvyčajné,” povedala o spolupráci Karin.

Skladba Sen je zatiaľ poslednou z Fúzii, ale Zuzana so svojim tímom má ešte v pláne dokončiť videodokument o celom projekte a aj akustickú verziu skladby Blind Tomorrow.

„Projekt Fúzie sa teraz definitívne neuzatvára, určite sa k nemu ešte neskôr vrátime. Teraz sa však chcem venovať iným projektom, ktoré už mám viac-menej rozpracované,“ povedala o projekte Zuzana.

Zuzanu Mikulcovú môžete vidieť naživo na koncertoch. Najbližšie 17.mája v divadle Pakt v Bratislave so skupinou v zostave: Andrej Hruška – gitara, Michal Šelep – basgitara, Jakub Kačic – bicie.

Projekt Fúzie podporili: Fondu na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislava, Hudobný fond, SOZA a OSA. 

http://zuzanamikulcova.com
https://www.facebook.com/ZuzanaMikulcova/

SEN w/ Karin Sarkisjan
ISRC: SKBU92200003
Text: Karin Sarkisjan, Zuzana Mikulcová
Hudba: Karin Sarkisjan, Zuzana Mikulcová
Spev: Karin Sarkisjan, Zuzana Mikulcová
Klavír: Karin Sarkisjan
Mix: Andrej Hruška
Master: Miroslav Chyška
Nahrávané v Synagóge Bytča

Zdroj: TS
Foto: Dominik Jankovsky