Fucked Up si ako predkapelu pozvali český Telefon.

Málokedy sa stane, aby si zahraničná kapela pri návšteve Slovenska sama objednala, koho chce mať za predskokana. A ešte raritnejšie je, ak si takto zaželá interpreta z Čiech alebo zo Slovenska.

Kanadskí Fucked Up, ktorí sú zámorskými médiami označovaní za najlepšiu a najinovatívnejšiu punkovú kapelu súčasnosti, si za predskokana vybrali skupinu Telefon z Rožnova pod Radhoštěm.

Ako nám potvrdili členovia Fucked Up aj Telefonu, obe kapely už dlhé roky udržujú blízke vzťahy a vymieňajú si nahrávky. Už v pondelok 5. augusta ich budeme môcť vidieť na spoločnom koncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon.

fucked up rsz

Kapela Telefon vznikla na troskách kultového zoskupenia Comlicite Candide, ktoré dlhé roky patrilo k tomu najkvalitnejšiemu na českej hardcorovej a punkovej scéne, pričom – ako to už často býva – viac ocenenia si získalo v zahraničí ako doma. S novým názvom a malou obmenou v obsadení (v Telefone hrajú traja zo štyroch pôvodných členov Complicite Candide) má tento hudobný projekt ešte viac energie a je tvrdšou a zároveň melodickejšou odpoveďou na kapely ako Michael´s Uncle či V.A.P. z 90. rokov.

Hlavná hviezda večera, kanadskí Fucked Up, pripomína žánrovou pestrosťou, uhrančivosťou a názorovou nekompromisnosťou rannú Chumbawambu a zvukom je najbližšie k Rancid či Transplants. Každé prirovnanie však v ich prípdade pokrivkáva na obe nohy – Fucked Up totiž tvoria hudbu, aká tu predtým nebola. Na rozdiel od mnohých iných punkových skupín sa nedali zlákať módnymi emo-trendmi, no napriek tomu a možno práve preto znejú navýsosť aktuálne a neopočúvane.

Fucked Up vydávajú na značke Matador Records, ktorá je domovom Lou Reeda a Sonic Youth a medzi ich skalných priaznivcov sa radia Bob Mould, Jello Biafra z Dead Kennedys, ale aj Nelly Furtado, ktorá im naspievala vokály ku skladbe David Christmas.

Za album The Chemistry Of Common Life z roku 2008 získali Fucked Up prestížnu cenu Polaris Music Prize, ktorú každoročne udeľujú hudobní kritici za najlepší album roka. Ešte väčšie ódy však v hudobnej tlači zazneli na ich album David Comes To Life z roku 2011, ktorý je podľa speváka Damiana Abrahama „operou o láske, strate a spáse“. Magazín Spin ho zaradil na prvú priečku spomedzi všetkých albumov roku 2011 a píše o ňom: „Fucked Up zhustili 40 rokov rockovej hudby do jediného albumu a odeli ho do hardcorového šatu.“

Fucked Up obľubujú vystúpenia na netradičných miestach, v roku 2008 napríklad odohrali v rakúskej dedinke Fucking spoločný koncert s Holy Fuck a Fuck Buttons. Tohtoročné turné je možno poslednou príležitosťou vidieť Fucked Up naživo, keďže okolo skupiny sa v poslednom čase množia fámy o jej konci. Dôvodom má byť zámer speváka venovať viac času manželke Lauren a ich štvorročnému synovi.

Na stránke www.orepole.sk je momentálne v predaji posledných 20 lístkov v uvádzacej cene 12 eur. Po ich vypredaní sa cena zvýši na 15 eur, na mieste bude vstupné 20 eur.

Agentúra Ore Pole priniesla do Bratislavy interpretov ako Ellie Goulding, Garbage, Gus Gus či Parov Stelar Band, v najbližších týždňoch pripravuje okrem iného vystúpenia Glena Hansarda, The Young Gods či Submotion Orchestra.

Zdroj: Agentúra Ore Pole