Do Bratislavy prídu Fucked Up.

Hrajú hudbu, spievajú a kričia a vydávajú albumy. Tým sa ale ich podobnosť s akoukoľvek inou kapelou končí. Kanadskí Fucked Up, ktorí absolvujú 5. augusta v bratislavskom Ateliéri Babylon svoju slovenskú premiéru, si len tak ľahko s niekým iným nepomýlite.

Punkové ručanie dvestokilového frontmana Damiana Abrahama vzápätí strieda melodický popový nápev v podaní basgitaristky Sandy Miranda, a výsledný dojem je viac než pozitívny. Práve Fucked Up sú podľa zámorských médií najlepšou a najinovatívnejšou punkovou kapelou súčasnosti. Prvých sto vstupeniek na ich koncert v uvádzacej cene 12 eur je už k dispozícii na www.orepole.sk.

Žánrovou pestrosťou, uhrančivosťou a názorovou nekompromisnosťou pripomínajú Fucked Up rannú Chumbawambu, zvukom sú najbližšie k Rancid či Transplants. Každé prirovnanie však v ich prípade pokrivkáva na obe nohy – Fucked Up totiž tvoria hudbu, aká tu predtým nebola. Na rozdiel od mnohých iných punkových skupín sa nedali zlákať módnymi emo-trendmi, no napriek tomu a možno práve preto znejú navýsosť aktuálne a neopočúvane.

Fucked Up vydávajú na značke Matador Records, ktorá je domovom Lou Reeda a Sonic Youth a medzi ich skalných priaznivcov sa radia Bob Mould, Jello Biafra z Dead Kennedys, ale aj Nelly Furtado, ktorá im naspievala vokály ku skladbe David Christmas.

Za album The Chemistry Of Common Life z roku 2008 získali Fucked Up prestížnu cenu Polaris Music Prize, ktorú každoročne udeľujú hudobní kritici za najlepší album roka. Ešte väčšie ódy však v hudobnej tlači zazneli na ich album David Comes To Life z roku 2011, ktorý je podľa speváka Abrahama „operou o láske, strate a spáse“. Magazín Spin ho zaradil na prvú priečku spomedzi všetkých albumov roku 2011 a píše o ňom: „Fucked Up zhustili 40 rokov rockovej hudby do jediného albumu a odeli ho do hardcorového šatu.“

Fucked Up obľubujú vystúpenia na netradičných miestach, v roku 2008 napríklad odohrali v rakúskej dedinke Fucking spoločný koncert s Holy Fuck a Fuck Buttons. Tohtoročné turné je možno poslednou príležitosťou vidieť Fucked Up naživo, keďže okolo skupiny sa v poslednom čase množia fámy o jej konci. Dôvodom má byť zámer speváka venovať viac času manželke Lauren a ich štvorročnému synovi.

Po vypredaní prvej stovky lístkov sa cena zvýši na 15 eur, na mieste bude vstupné 20 eur.

Agentúra Ore Pole priniesla do Bratislavy interpretov ako Ellie Goulding, Garbage, Gus Gus či Parov Stelar Band, v najbližších týždňoch pripravuje okrem iného koncerty Princess Chelsea, Mahala Rai Banda či Glena Hansarda.

Zdroj: Agentúra Ore Pole