Folklórny súbor Slovenskí rebeli prijal pozvanie Stanislava Štepku na dosky Radošinského naivného divadla.

Na doskách Radošinského naivného divadla už 27. augusta predstaví súbor Slovenskí rebeli folklórny muzikál Helenka, plný lásky, tanca a hudby. Príbeh bol inšpirovaný životom starej mamy dramaturga súboru Jozefa Černeka.

 Stanislav Štepka pôsobí ako jediný a jedinečný autor v Radošinskom naivnom divadle od jeho vzniku, v roku 1963. Okrem mnohých iných úspešných hier, napísal aj hru Jááánošííík, ktorou inšpiroval k tvorbe súbor Slovenskí rebeli. Práve toto dielo patrilo k prvým, ktoré zinscenovali.

Minulý rok v decembri prišli na divadelnú scénu s úspešným folklórnym muzikálom Helenka, ktorý je v poradí piatym muzikálom v ich podaní. Folklórom motivovaný súbor Slovenských rebelov sa hlási k Radošinskému naivnému divadlu ako k svojej veľkej inšpirácii. Stanislav Štepka totiž svojou tvorbou ovplyvnil celé ich dielo a teraz im dal príležitosť predstaviť svoj folklórny muzikál Helenka na jeho domácej scéne.

Slovenskí rebeli pod dramaturgiou Jozefa Černeka odohrajú 27. augusta o 19:00 hod. na doskách Radošinského naivného divadla svoj folklórny muzikál Helenka. Takmer obyčajný príbeh o neobyčajnej žene plný lásky, tanca a hudby, je inšpirovaný životom Černekovej starej mamy. Helenka žila pred takmer 100 rokmi, ale jej príbeh je stále hmatateľný, aktuálny a prítomný aj v dnešnej modernej dobe. Je to príbeh osudom ťažko skúšanej ženy, ktorá prišla o svoje prvé dieťa, bola nútená sa presťahovať a spolu s rodinou prišla o celý majetok. Aj napriek všetkým týmto skutočnostiam je muzikál farebný a veselý. Dielo poukazuje na jednu z najdôležitejších hodnôt života – na rodinu. Režisér Jozef Černek ponúka prostredníctvom svojho predstavenia každému divákovi možnosť zamyslieť sa nad hlavným posolstvom príbehu, ktoré znie: „rodina je všetko.“

O súbore Slovenskí rebeli

Folklórom inšpirovaný súbor Slovenskí rebeli je zvláštny fenomén. Presadil sa najmä muzikálmi, ktorým Rebeli dali prívlastok folklórne. Inšpirujú sa tancami z rôznych regiónov Slovenska. Do svojich programov komponujú najmä rôzne obrady, rituály a zvyky našich predkov. Ich predstavenia oplývajú humorom a výkony sa vymykajú rámcom amatérskeho – ochotníckeho divadla.

Zdroj: TS