Finalisti 10. ročníka oceňovania Roma Spirit 2018!

Výročný 10. ročník Roma Spirit sa môže pochváliť rekordným počtom 313 prijatých nominácií, ktoré sú dôkazom reálnych riešení zlepšujúcich život jednotlivcom i komunite a príkladmi úspešného spolužitia Rómov a Nerómov na Slovensku.

„313-krát ďakujeme všetkým, ktorí zaslali nomináciu. Tešíme sa, že skvelých príkladov z praxe pribúda. Každým rokom je pre nás namáhavejšie vybrať finalistov,“ vyhlásila Magdaléna Rothová, riaditeľka ACEC, organizátora Roma Spirit a členka Prípravného výboru. „Gratulujeme finalistom! Sme presvedčení, že oni všetci sú vďaka svojej výnimočnosti víťazmi,“ dodala.

Zo všetkých prijatých nominácií vybral Prípravný výbor Roma Spirit tri v každej zo siedmich kategorií: Mimovládna organizácia, Obec a mesto, Spoločnosť a zamestnávateľ, Médiá, Kultúra, Osobnosť a Čin roka. Laurátov ocenenia vyberie z postupujúcej finálovej 21-tky nominácií medzinárodná Odborná porotaPorota čin roka priamo v deň galavečera.

Laureáti 10. ročníka Roma Spirit 2018 si prevezmú ocenenie 25. novembra na slávnostnom galavečere v Slovenskom rozhlase. Medzi gratulantmi nebude chýbať Jana Sendreiová, Dorota Nvotová, Dušan Šorty Berky, Lomnické čháve, či Celeste Buckingham. Záznam z odovzdávania ocenení uvedie už tradične RTVS pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv.

Vyhlasovateľmi Roma Spirit 2018 sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Rozhlas a televízia Slovenska a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Roma Spirit 2018 – Finálové nominácie 

  1. KATEGÓRIA MIMOVLÁDNA ORGANIZÁCIA

Združenie PRE LEPŠÍ ŽIVOT, Rankovce

Nominácia za komplexný prístup k trvalo udržateľnému bývaniu, za budovanie sociálneho kapitálu a rozvoj aktívneho komunitného života Rómov v obci Rankovce a jej okolí.

Partneri pre sociálny rozvoj a pomoc, Prešov

Nominácia za intenzívnu prácu s mládežou zo sociálne málo podnetného prostredia pred a po odchode z detských domovov a za ich podporu v samostatnom živote a vedenie.

Centrum Koburgovo, Trnava

Nominácia za realizáciu preventívnych programov a voľnočasových aktivít zameraných na sociálne začleňovanie detí ohrozených sociálnym vylúčením v Trnave a v okolí.

  1. KATEGÓRIA MÉDIÁ

Stanislava Harkotová, Bratislava

Nominácia za dlhodobú reportérsku prácu, vyvážené pokrývanie rómskej témy a systematické upriamovanie pozornosti na sociálne, enviromentálne a globálne témy.

Dive Buki, o.z., Košice

Nominácia za vydanie publikácie „Kreatívny manuál pre súčasné rómske umenie“, ktorá mapuje a zviditeľňuje činnosť a tvorbu súčasnej rómskej umeleckej scény.

Katarína Farkašová, Bratislava

Nominácia za filmový dokument „Švédi z osady“, ktorý osobitým spôsobom rozpráva o osude, identite a vyrovnávaní sa s minulosťou troch adoptovaných rómskych chlapcov.

  1. KATEGÓRIA OBEC A MESTO

Čirč

Nominácia za inovatívny prístup k vylepšeniu situácie miestnej rómskej komunity, vysporiadanie pozemkov a hľadanie nových ciest k integrácii.

Pašková

Nominácia za revitalizáciu komunity s rómskou majoritou, ktorá si sama pomáha pri údržbe a skrášľovaní verejných priestranstiev.

Lehnice

Nominácia za príkladné spolužitie troch národností – slovenskej, rómskej a maďarskej, kontinuálny rozvoj infraštruktúry a realizáciu aktivít v oblasti kultúry.

  1. KATEGÓRIA SPOLOČNOSŤ A ZAMESTNÁVATEĽ

TESCO STORES SR, a.s., Bratislava

Nominácia za inkluzívnu zamestnaneckú politiku, ktorá vytvára priestor pre podporu, mentoring a zamestnanie aj znevýhodnených uchádzačov na trhu.

PASELL SLOVAKIA s.r.o., Poprad

Nominácia za dlhodobé zamestnávanie Rómov, individuálnu pomoc a nediskrimináciu, ktoré majú široký dopad na celú komunitu v Poprade a okolí.

Kovotvar, Kúty

Nominácia za rovnocenný prístup v zamestnávaní bez predsudkov a za príkladné poskytnutie šance uplatniť sa na trhu práce pre znevýhodnených uchádzačov.

  1. KATEGÓRIA OSOBNOSŤ

František Sajko, Fiľakovo

Nominácia za mentorskú činnosť, voľnočasové aktivity a dosiahnutie výnimočných športových výsledkov v silovom trojboji s rómskym športovým klubom.

Richard Koky, Svit

Nominácia za dlhodobú náročnú prácu v teréne a vplyv na okolie, ktorým prispieva k zlepšeniu zdravia a životných podmienok obyvateľov marginalizovaných komunít.

Gabriela Radičová, Rimavská Sobota

Nominácia za profesionálnu pedagogickú činnosť, úspešnú motiváciu a podporu talentu rómskych žiakov a jej angažovanosť za zlepšenie postavenia Rómov.

  1. KATEGÓRIA KULTÚRA

Ricco a Klaudia, Bratislava

Nominácia za prínos v populárnej hudbe a jej interpretáciu v slovenskom, anglickom, rómskom i maďarskom jazyku.

Emília Rigová, Trnava

Nominácia za autentickú a súčasnú vizuálnu a výtvarnú tvorbu, v ktorej sa venuje prítomnosti a konštrukcii rómskej identity.

Klaudius Kováč, Lučenec

Nominácia za dlhoročnú klavírnu jazzovú interpretačnú a pedagogickú činnosť a prepájanie rómskeho hudobného dedičstva s jazzom.

  1. KATEGÓRIA ČIN ROKA

Adriana Ferencová, Ondavské Matiašovce

Nominácia za vytravolosť preukázanú pri vybavení studne, ktorá zabezpečuje dostatok zásoby pitnej vody pre všetkých obyvateľov žijúcich v osade.

Viera Pompová, Spišská Nová Ves

Nominácia za odhodlanie a statočnosť bojovať na súde za spravodlivosť v prístupe k zamestnaniu v prípade rasovej diskriminácie.

Bartolomej Horváth, Ličartovce

Nominácia In memoriam za prejavenú odvahu počas okupácie ČSSR v 1968, kde pri priamom strete s vojskami utrpel zranenia, ktorým podľahol.

O Roma Spirit

Projekt Roma Spirit je zameraný na podporu aktívnej snahy všetkých, ktorí sa podieľajú na zlepšení situácie Rómov. Projekt vytvoril tradíciu v oceňovaní práce pre rómsku komunitu. Verejná platforma na prezentáciu pozitívnych reálnych prínosov približuje širokej verejnosti aktivity jednotlivcov a organizácií zamerané na podporu integrácie rómskej menšiny do spoločnosti a na zlepšenie jej životnej situácie. Autorkou myšlienky je Ľubomíra Slušná – Franz. Ocenenie Roma Spirit je udeľované od roku 2009. Za doterajších 10 rokov bolo prijatých 1 390 nominácií. Ocenenie Roma Spirit si prevzalo už 54 laureátov. Osobitné postavenie má v oceňovaní kategória Čin roka. Medzi ocenenými boli v uplynulých rokoch napríklad aj OZ Človek v tísni, Divadlo Romathan Košice, US Steel Košice, Jarmila Vaňová, Spišský Hrhov, Gypsy TV a mnohí iní.

www.romaspirit.sk

Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) je mimovládna organizácia, ktorej poslaním je budovať porozumenie, podporovať medzinárodnú kultúrnu výmenu, prehlbovať vzdelávanie a vytvárať priestor na ďalšie pokračovanie vzájomnej komunikácie. Vo svojej vzdelávacej činnosti sa ACEC zameriava na prípravu a uplatňovanie vzdelávacích a osvetových programov pre sociálne slabé skupiny, prevažne programy zamerané na rómsku menšinu na Slovensku.

Zdroj: ACEC