Poznáme finalistov jubilejného 15. ročníka Roma Spirit!

Ocenenie Roma Spirit 2023 prináša ďalšie úspešné príklady ako podporiť jednotlivcov i celé komunity, či ako pristupovať k budovaniu spokojného spolunažívania rôznorodých skupín obyvateľstva a plné priehrštie inšpiratívnych osobných príbehov.

O priazeň poroty zabojuje silná finálová zostava 21 nominácií. V kategórii Mimovládna organizácia sú finalistami organizácia z Dobšinej Detstvo deťom, nezisková organizácia z Banskej Štiavnice Šukar Dživipen a Spokojnosť – centrum sociálnych služieb, n.o. z Prievidze.

V kategórii Spoločnosť a zamestnávateľ nazrieme do Zdravých regiónov – štátna príspevková organizácia MZ SR, dozvieme sa málo publikované informácie o mäsokombináte TAURIS, a.s. a spoločnosti Marius Pedersen, a.s. prevádzka Banská Bystrica. Kategória Obec a mesto prináša úspešné príklady z obce Bystré, Veľkej Lomnice, či košického mestského sídliska Luník IX.

Silnú zostavu v kategórii Osobnosť tvoria pedagogička Ildikó Kotlárová z Fiľakova, vedkyňa Paulína Slepčíková z Košíc a výskumník a ekonóm Andrey Ivanov z Bratislavy. V kategórii Médiá sa vo finálovej trojke stretli spevák a moderátor Dušan Berky alias Šorty, publicista a redaktor Roman Goroľ a projekt Príbehy bez hraníc – Mediálny inkubátor.

O ocenenie v kategórii Kultúra sa uchádzajú umelkyňa a hudobníčka Barbora Botošová, hudobné zoskupenie Júlia Kozáková – Manuša a Múzeum holokaustu v Seredi.  Kto nakoniec najvyššie ocenenie získa rozhodne medzinárodná Odborná porota.

O tom, či ocenenie v kategórii Čin roka získa Natália Gažiová žiačka, ktorá pomohla mladíkovi v núdzi, babica Helena Dunková, ktorá podala pomocnú ruku rodiacej matke v ťažkých domácich podmienkach alebo občiansky aktivisti z Internátnej 12, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o skultivovanie nájomného domu rozhodne Porota Čin roka.

Mená laureátov ocenenia Roma Spirit 2023 sa dozvieme 25. novembra počas slávnostného galavečera odovzdávania ocenení v Národnom divadle Košice. Záznam z Roma Spirit 2023 odvysiela RTVS v predvečer Medzinárodného dňa ľudských práv,  9. decembra o 20.35 na Dvojke.

Vyhlasovateľmi Roma Spirit 2023 sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová.

Roma Spirit je verejným ocenením a zviditeľnením inšpiratívnych príbehov a aktivít, ktoré prinášajú riešenia výziev, ktorým čelia rómske komunity a celá naša spoločnosť. 

Pre viac informácií www.romaspirit.sk a aktuálne novinky na sociálnych sieťach Roma Spirit na FB Roma SpiritInstagramYoutube.

Zdroj: Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC)