Filmová nádielka Early Melons.

O dva týždne sa v bratislavskej A4-ke začne 5. ročník Medzinárodného festivalu študentských filmov Early Melons. V čase od 5. do 8. decembra rozhodne nevynechajte náš festivalový program pozostávajúci nielen z medzinárodnej a slovenskej súťaže študentských filmov, ale aj z rôznych nesúťažných tematických sekcií zostavených zo študentských i profesionálnych krátkych filmov.

Animákov chtiví sa môžu tešiť na výber filmov z posledného ročníka festivalu Fest Anča a tohtoročnou špecialitou bude napríklad skvelá výberovka z festivalu Fantastic Zagreb alebo pásmo severských krátkych komédií. Máte sa na čo tešiť!

Early Melons je medzinárodným festivalom prezentujúcim tvorbu študentov filmových škôl, dávajúci tak priestor mladému umeniu – filmom charakteristickým pre ich tvorcov – nekonvenčným, možno trochu neohrabaným, často drzým a mladistvo odvážnym. Poslaním festivalu je reflektovať a prezentovať aktuálny stav študentskej audiovizuálnej tvorby na Slovensku, vytvárať platformu na konfrontáciu s ostatnou európskou tvorbou či posilniť kultúrnu spoluprácu a partnerstvo medzi rôznymi krajinami a filmovými školami. Festival Early Melons prezentuje filmovú omladinu na ceste za vyzretím s cieľom osloviť predovšetkým filmárov – budúcich, súčasných, ale hlavne sebazdokonaľovania chtivých. Primárne zamerianie festivalu je prezentácia študentskej krátkometrážnej tvorby – nielen tej domácej. Prináša tiež čerstvé melóny vzišlé na pôde európskej krátkometrážnej kinematografie – to najlepšie z európskych filmových škôl a festivalov krátkeho filmu, ako aj študentské prvopočiatky dnes už slávnych režisérskych mien.

[vimeo]https://vimeo.com/80000994[/vimeo]

Po tom, čo sme na jeden rok nechali pôdu ležať úhorom, sa tohtoročným melónom skutočne darilo a my sa tak môžme hrdiť úrodou 79 filmov, ktoré pročas festivalových dní odpremietame. Netradične v zime a po viac ako ročnej pauze sa 5. – 8. decembra stretneme na piatej prezentácii skorých melónov, ktorá sa uskutoční vďaka finančnej podpore Audiovizálneho fondu. Festival, ktorý z minulých ročníkov poznáte ako dejisko predovšetkým projekcií na hneď niekoľkých filmami nabitých miestach, sa pre tento netypicky zimný ročník pred chladom ukryje výlučne do bratislavského priestoru súčasnej kultúry A4, ktorý nájdete na Karpatskej ulici 2 v budove YMCA.

Prvý festivalový deň odštartujeme pásmom “The Best of Fest Anča” – projekciou výberu toho najlepšieho z ponuky žilinského festivalu prezentujúceho animovanú tvorbu. Pokračovať budeme podobnými ozvenami festivalu, selekciou tentokrát z pražského festivalu debutujúcich filmárov Fresh Film Fest. Po festivalových výberoch vás pozveme na verejný a bezplatný Masterclass s členom medzinárodnej poroty Václavom Kadrnkom, ktorého možno poznáte ako režiséra pôsobivej snímky 80 dopisů. Toho v nasledujúci festivalový deň vystrieda  taliansky režisér a scenárista Giovanni Robbiano, ktorý v rámci Masterclassu taktiež porozpráva  o svojej filmografii a živote. Ešte predtým však nevynechajte piatkové Kreatívne ráno s členom poroty slovenskej súťaže Janom Gogolom (poznáte ako dramaturga nezabudnuteľných filmov Kouř či Requiem pro panenku). Spolu s ním vyberie víťaznú domácu snímku poetka, prekladateľka a filmová teoretička Mária Ferenčuhová a Mátyás Prikler, režisér úspešného filmu Ďakujem, dobre. O výber toho najlepšieho v rámci Medzinárodnej súťaže sa postará už spomenutý Václav Kadrnka spoločne so zakladateľkou budapeštianskeho filmového štúdia Mirage Film Studio – Andreou Taschler a Stepjanom Hundićom, ktorý má ako porotca za sebou množstvo významných svetových filmových festivalov.

Giovanni Robianno počas trvania festivalu tútorsky povedie intenzívny dvojdňový neverejný workshop miniMIDPOINT, ktorý je určený pre režisérov, scenáristov či iných kreatívcov.  Pozor, pre registráciu naň je potrebné zaslanie 2-5 normostrán námetu v anglickom jazyku (pre viac info píšte na simona@earlymelons.com). Vo všetky festivalové dni sa tešte na slovenskú i medzinárodnú súťaž, , ktorej víťazi budú vyhlásení na záverečnom festivalovom ceremoniáli v sobotu večer a zrekapitulujeme si ich na nedeľných premietaniach. Pri “The Best of” festivalových výberovkách nekončíme len za susednými hranicami: v piatok večer je povinnou jazdou skvelá selekcia z Fantastic Zagreb Film Festivalu. Must see!

O každovečerné festivalové afterparties sa postará šestica DJov doplnená pôsobivým Vjingom. Počuť budete mená ako Stroon, Faun, Jakubín, Filip, RNGO, Mana a festivalová videoprojekcia bude v réžii VJ Maťa.

Radi by sme tiež upozornili na výzvu festivalového “coachsurfingu”. Ak chcete prísť na festival, ale nebývate v Bratislave alebo naopak, žijete v Bratislave a máte doma voľný gauč, matrac a chuť prichýliť počas festivalových dní Early Melons chtivých, rozhodne sa ozvite! Či už hľadáte alebo naopak chcete poskytnúť nocľah našim hosťom – študentom iných filmových škôl zo Slovenska i zahraničia, kontaktujte nás mailom na simona@earlymelons.com. Zdieľajte výzvu i príbytky!

Ako diváci si môžete zakúpiť akreditácie (10 € / študentská 8 €), ktoré umožňujú vstup na všetky projekcie a sprievodné akcie festivalu na mieste konania festivalu alebo vopred rezervovať na info@earlymelons.com. V prípade záujmu o novinársku akreditáciu píšte na dasa@earlymelons.com.

Viac informácií o festivalovom programe nájdete na našom webe, ktorý nedávno dostal nový šat. Sledujte preto web a pribúdajúce novinky. Tešíme sa na vás!

Web festivalu: https://earlymelons.com/
Videopozvánka: https://vimeo.com/80000994
Facebook: https://www.facebook.com/earlymelons
FB event: https://www.facebook.com/events/1381907098696586/

EM-poster-purple

Zdroj: Early Melons