FESTIVALOVÝ ŠPECIÁL FEBIOFESTU: FILMY ŠVANKMAJERA, LOZNICU AJ LANČARIČA ONLINE.

Hoci sa Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest sa koná až o mesiac, od 20. do 26. marca 2019, už teraz sa naň možno naladiť vďaka festivalovému špeciálu. Webový filmový portál DAFilms.cz totiž prináša od dnes divákom online minuloročné programové hity Febiofestu.

Vo výbere je aj film jedného z hlavných hostí tohtoročného Febiofestu, ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu, ktorý pravidelne vyhráva ocenenia na prestížnych svetových festivaloch, vrátane Cannes. Vo filme The Event sa zameral na revolučné dni v Sovietskom zväze v roku 1991, v čase rozpadu mocnosti. MFFK Febiofest tento rok uvedie v programe až päť snímok, a režisér svetového mena ich osobne uvedie festivalovým návštevníkom.

Slovenskú a českú tvorbu prezentujú vo festivalovom špeciále oceňované snímky známych režisérov: Zkáza krásou Heleny Třeštíkové o Líde Baarovej, najväčšej československej filmovej hviezde, ktorá si dokázala podmaniť najsilnejších mužov svojej doby, vrátane pohlavárov fašistického režimu. Online si diváci môžu pozrieť aj posledný film Jana Švankmajera Hmyz, ktorý minulý rok slávnostne otváral jubilejný 25. ročník Febiofestu v Bratislave a Normální autistický film režiséra Miroslava Janka o výnimočných deťoch s autizmom. Všetky tieto snímky ich autori osobne uviedli na pôde MFFK Febiofest.

V online premiére sa predstaví kritikmi i divákmi vyzdvihovaný dokumentárny film Válek režiséra Patrika Lančariča, ktorý za výnimočnú snímku o kontroverznom básnikovi a politikovi v jednom získal hlavnú cenu Nadácie Tatra banky.

Portál DAFilms.cz patrí k najstarším webovým filmovým portálom na svete, bol založený už v roku 2006. Jeho poslaním je popularizovať českú, slovenskú aj medzinárodnú dokumentárnu kinematografiu a vytvoriť tak unikátnu verejne prístupnú videotéku, v ktorej sa nachádza vyše 1700 vybraných filmových titulov. Na dramaturgii portálu sa podieľa sedem prestížnych európskych dokumentárnych festivalov, českým zástupcom je MFDF Ji.hlava, ktorý portál založil.

MFFK Febiofest 2019 prinesie vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumière, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom a následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.

Zdroj: TS