Festival Yní Víkend Alternative oživí Banskú Bystricu!

3 dni, 5 stageov, množstvo umelcov rôzneho druhu a stanovanie priamo v centre mesta. To je v skratke predposledný júnový víkend v Banskej Bystrici. 22. až 24. júna sa tu bude už po šiestykrát konať multižánrový festival Yní Víkend Alternative.

Pestrý hudobný program obsahuje takmer 60 účinkujúcich kapiel. Na Hornej ulici sa na dvoch stageoch bude striedať indie so ska a punkrockom. Klub 77 a Tirish pub ovládne hardcore, metal a pop rock, pokým bývalé kino Hviezda bude žiť hip-hopom.

Yní víkend Alternative privedie do Banskej Bystrice obľúbené mená súčasnej nezávislej scény, no najväčší priestor dostanú lokálne undergroundové stálice a tiež mladé, ešte len začínajúce kapely.

Pozvanie do Banskej Bystrice prijal mnohonásobný víťaz Radio_Head Awards, Puding Pani Elvisovej, ktorý na festivale odohrá špeciálny 75-minútový set. Ďalším účinkujúcim z kategórie víťazov ceny Rádia _FM bude Billy Barman. Pravú východniarsku veselicu prinesú na hlavný stage Heľenine Oči a o dobrú náladu sa postará tiež Smola a Hrušky. Rakúšania All Faces Down potešia najmä fanúšikov tvrdšej hudby a namiesto Noisecutu vystúpi superskupina Zlokot, na čele ktorej stojí famózny raper Lyrik.

O poriadnu dávku našliapaného rock’n’rollu sa postará energetická bomba Got Blue Balls a vychádzajúca hviezdička Walter Schnitzelsson. Chalani z Plastic Swans len prednedávnom pokrstili nové EP „Poems“, no na Hornej ulici zahrajú aj piesne z pripravovaného CD. Finalista súťaže Hlas Česko Slovenska, Jacky Foxx, predvedie so svojou partou The Christmas, ako sa robil rock v osemdesiatych rokoch. Nádejní The Downhill a The Paranoid naopak ponúknu nádielku moderného rocku. Fanúšikov metalu poteší finalista Radio_Head Awards, skupina Brainscan a chýbať nebude ani priekopník slovenského nu metalu – lučenecká úderka Forma.

Sprievodný program bude nemenej pestrý. Urban Spot stage v bývalom kine Hviezda uvíta skate contest. V sobotu bude tiež prebiehať súťaž graffiťákov o najlepší návrh etikety pre vodku Alternative. Horná ulica okrem toho ponúkne aj festival krátkych filmov, music workshop, či trhy s oblečením.

Lístky na Yní Víkend Alternative je možné zakúpiť v sieti Ticketportal. Keďže piatkový program sa odohráva v kluboch, bude obmedzená kapacita. Prvých 400 permanentiek platí na všetky tri dni a po ich vypredaní budú k dispozícii už len lístky na sobotu a nedeľu. Tento rok je tiež v ponuke 20 VIP lístkov, ktoré ich držiteľom zabezpečia občerstvenie, festivalové tričko a hlavne neobmedzený vstup kamkoľvek, vrátane neoficiálnej organizátorskej afterparty. V piatok od 16:00 bude pre návštevníkov otvorené stanové mestečko, situované neďaleko Hornej ulice – priamo pod pamätníkom SNP.

Ceny lístkov:
Permanentka (len prvých 400 kusov): 6,90€
Sobota + nedeľa: 6,90€
Piatok na mieste (len 50 kusov): 4,50€
Sobota + nedeľa na mieste: 8,50€
VIP: 23€
Stanové mestečko: 5€/stan

YNI-PLAGAT

Zdroj: Marco Maserati
Publikova: Redakcia GREGI.NET