Legendárni metalisti Armored Saint zavítajú do Bratislavy

Americká heavy metalová kapela Armored Saint zo slnečnej Kalifornie sa po niekoľkých rokoch opäť vyberie na európske turné. Učinili tak na podporu ich posledného albumu Punching The Sky. Famózni hudobníci na čele so spevákom Johnom Bushom (ex-Anthrax) či basgitaristom Joey Vera (Fates Warning) zahrajú 6. augusta 2024 v bratislavskom Randal Clube. 

Ak je niekto považovaný za tú najdôležitejšiu esenciu americkej heavy metalovej scény, tak je to losangelská skupina Armored Saint. Dokonca sa tvrdí, že to boli práve oni, čo adaptovali britský heavy metal tzv. NWOBHM na americké pomery. Stali sa hlavnými predstaviteľmi United States Power Metal – alebo ako to niektorí publicisti nazývajú metalom na steroidoch. Neboli by to Američania, keby trochu cirkusu a pompéznosti nevložili aj do metalovej hudby, čím sa neskôr inšpirovali aj Manowar. Po tom, čo vyrukovali z debutovou doskou March Of the Saint, očarovali metalistov nielen po Amerike, ale aj v celej Európe.

Gitarové riffy s narezanou rytmikou a dynamikou išli rýchlym tempom album za albumom (March of the Saint, Delirious Nomad, Raising Fear), až sa prepracovali k nahrávke Symbol of Salvation z roku 1991 – považovaná za jednu z najlepších metalových albumov. Trochu neprávom zapadli v tieni Iron Maiden či Judas Priest, no na svoje britské vzory sa dotiahli aspoň kvalitou svojej tvorby.

Boli na vrchole, keď prišla zdrvujúca správa o úmrtí ich gitaristu Dave Pricharda na leukémiu a kapela si dala pauzu. Spevák John Bush mal taký ohlas, že získal na dlhé roky angažmán v slávnych Anthrax, ešte predtým ho lanárila aj Metallica. Ďalšou výraznou osobnosťou bol basgitarista Joey Vera hrávajúci aj s Fates Warning a Mercyful Fate. Do kapely sa po jej znovuzrodení na konci deväťdesiatych rokov vrátili gitarista Phil Sandoval a bubeník Gonzo Sandoval. Medzi jednotlivými albumami boli niekoľkoročné pauzy, ktoré sa rozširovali alebo skracovali podľa zaneprázdnenosti členov kapely. Od tej doby spomalili, viac rozmýšľali nad tvorbou, s ktorou sa nechceli iba vracať do minulosti. Svoj heavy metal rozšírili aj o thrash metal, progresívny metal, hard rock, rock and roll. Na najnovšom albume Punching The Sky (2020) si dali za cieľ napísať dobrú hudbu, ktorou by pozdvihli americký heavy metal do súčasnej podoby.

Armored Saint sa v posledných rokoch dostávali do Európy iba sporadicky. Toto leto zahrajú na festivaloch ako Wacken, Rock of Ages či Brutal Assualt a v rámci klubového koncertu aj 6. augusta 2024 v bratislavskom Randal Clube. Nechajte sa pozvať na tento koncert slovami samotného Johna Busha: „Čo as stalo s našimi európskymi fanúšikmi tzv. Saintheads. Dlho sme s nimi nemali možnosť naživo komunikovať. Teraz sa však toto mlčanie končí. Sme hrdí, že môžeme oznámiť náš návrat do Európy v lete 2024. Milujeme Európu a boli sme frustrovaní z toho, že nám tak dlho trvá sem sa vrátiť, ale teraz to dobehneme a vynahradíme si tento stratený čas. Ďakujeme vám za vašu trpezlivosť. Tešíme sa, ako vám zahráme skladby z Punching the Sky, ako aj naše klasické piesne a možno aj tie zabudnuté.“

Armored Saint (USA); 6.08.2024; Randal Club, Bratislava
Vstupenky: https://tootoot.fm/sk/events/658028ba1b234e03e04e8323

Zdroj: TS