Festival Vzáří ponúkne umelecké projekty rôznych žánrov.

VZÁŘÍ, první festival světla a videomappingu v České republice, chystá na konec září přehlídku zajímavých kapel, uměleckých performancí a vizuálních kreací. Soutěž ve videomappingu bude doplněna o koncerty, výstavy a instalace. Návštěvníky třetího ročníku VZÁŘÍ čeká i site specific vystoupení, silent disco a dvě originální výstavy.

Hudební program zahájí komorním vystoupením v Galerii Amadeus kytarista +Thom. V dalších dnech se Olomouc rozvlní v divokých rytmech Čankišou, raperskou podívanou nabídne Vladimir 518, indie rock zase Beeline a další kapely a hudební formace. Vrcholem hudebních zážitků jistě bude Anna K. a také Lenka Dusilová hostující v seskupení Jaryn Janek & Ty lidi.

Pro všechny, kdo mají rádi fun a open air diskotéky, je připravené Lemond Silent Disco – diskotéka na Horním náměstí, která rozezní decibely jen ve sluchátkách. A přepínat bude možné mezi dvěma DJs!

Festival_VZARI_foto2  Festival_VZARI_foto3

Z jiného soudku bude site specific vystoupení slovenského souboru Jen tak tak, které předvede tanec inspirovaný světlem a kouzelným místem u Terezské brány. Tu pro festival VZÁŘÍ promění tým světelných designérů ze španělského Lupercales Collective ve spolupráci s Mexičankou Laurou Murguía.

I v letošním roce se v rámci festivalu uskuteční výstava Světlo jinak, která v Galerii Café Amadeus na Václavském náměstí ukáže nejrůznější formy světla. Tentokrát na ní budou k vidění fotografie od studentů a absolventů Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, které na vernisáži 17. září uvede známý fotograf Jindřich Štreit.

Protože světlo a design neodmyslitelně patří k sobě, připravili organizátoři festivalu v komorním prostoru atria Uměleckého centra Univerzity Palackého také výstavu instalací Světlo/Stín. Zde se představí například předloňský vítěz soutěže ve videomappingu Petr Skala s instalací Project 1 nebo Kristýna Malovaná ze studia Morphe s absolventskou prací Ilu inspirovanou exotickými dálkami. Další výstava se poveze na kolejích – kolekce fotografií s názvem Light graffiti bude vystavena v pojízdné Galerii dé umístěné v olomoucké tramvaji.

Festival světla a videomappingu VZÁŘÍ nabídne šest videomappingových projekcí na budovy. Mimo hlavní soutěže ve videomappingu se pro návštěvníky festivalu chystá i tematický videomapping a letošní novinka – komiks na fasádě. V posledním týdnu v září se zkrátka v Olomouci bude na co koukat.

Zdroj: VZÁŘÍ 2013