Festival TrutnOFF vybubnovává další  kapely. Waltari, Pražský výběr, ale i Ondřeje Havelku. Budit budou Boron

Legendární festival, který se letos po sedmi letech vrací z moravského exilu do domovského Trutnova a uskuteční se v tradičním termínu od 17. do 20. 8., přidává další kapely. „Doplňujeme pestrobarevnou mozaiku našeho Pow-wow, které se po sedmi letech vrací pod hory. Vedle již vybubnovaných Therapy?, Laibach, Asian Dub Foundation, reggae Andrew Toshe či punkfolkových Australanů The Rumjacks doplňujeme naše setkání o známé Waltari, legendární Pražský výběr nebo o noblesu a swingovou eleganci Ondřeje Havelky s orchestrem Melody Makers. Budit nás budou thrash metaloví Boron, kteří se kvůli Trutnoffu dávají dohromady a po letech se k nám vrací,“ uvádí dcera zakladatele této nejstarší přehlídky svého druhu u nás Marta Vrbová Věchetová.

Na festivalu, který je znám svou specifickou atmosférou a neotřelým programem s širokým žánrovým rozpětím, se představí šedesát skupin. Pestrobarevný program ozdobí řada největších legend české populární i undergroundové scény, ale i mladých alternativních objevů a zástupců dalších hudebních proudů. Hudební přehlídka se uskuteční opět na trutnovském Bojišti, kterému festival před lety vdechnul atmosféru a probudil jeho genia loci.

Waltari

„Waltari jsou jednou z kapel, která už kdysi, v devadesátých letech, měla na Trutnoffu hrát. Avšak člověk míní, Panbůh mění. Ten rok z toho sice sešlo, ale pak se objevili Faith No More. Psal se rok 1997. Nyní se tedy s „menším“ zpožděním kruh uzavírá a finští Waltari se svým stále současným a vtipným rockem namíchaným s metalem, popem, hard corem i finskými lidovkami roztančí naše ležení. Pestrá hudba Waltari tak doplní tradičně rozmanitý program našeho Pow-wow,“ uvádějí k tomu s úsměvem pořadatelé.

Waltari jsou živoucím důkazem toho, že rocková kapela se může inspirovat donekonečna a zároveň nestagnovat, což dokazuje jejich album z roku 2020 „Global Rock“. Představuje svěží a rozmanitý pohled na moderní metal. „Rock je postoj; neuhasitelná touha zůstat hravým a bavit se životem až do samého konce! Je to svět, do kterého se Waltari narodili. Pořád mi přijde cool nalíčit se a být vyvrhel,“ shrnuje filosofii kapely její duchovní otec Kartsy Hatakka.

Pražský výběr i Ondřej Havelka & Melody Makers

Mezi nově oznámenými jmény trutnoffského festivalu se objevuje i řada tuzemských kapel. Jedno z největších je bezesporu legendární Pražský výběr. „Vedle Plastic People je Pražský výběr kapelou, která na náš festival patří jak čelenka na náčelníkovu hlavu. Je s ním propojena pupeční šňůrou. Historicky i osudově. Obě kapely bolševikem zakázané, stejně jako náš festival. Když se Pražský výběr objevil na českých pódiích, bylo to zjevení. Podobně jako zjevení působil i náš „Woodstock“ v době temna,“ uvádí k tomu zakladatel festivalu Geronimo Martin Věchet. „Nyní k nám Pražský výběr přijede ve svém původním, nejslavnějším a nejsilnějším složení i s dvěma bubeníky Klaudou a Jiřím Hrubešem. Kapela vystoupí na úvod festivalu již ve čtvrtek večer,“ doplňuje zakladatel festivalu. Neotřelý a stále aktuální syrový hudební projev včetně kostýmů si kapela zachovala dodnes a je její silnou stránkou. Pražský výběr je nejdiskutovanější soubor české nové vlny na počátku osmdesátých let. Sice kdysi po „zásluze“ zakázán, ale o to více populárnější. Jejich první deska se známým obalem Ropotámem na invalidním vozíku je klenotem tuzemského big beatu, alternativní hudby i jazz rocku.

 

Ondřej Havelka & Melody Makers připomene dobu noblesy a elegance

Je již tradicí, že vedle největších legend české hudební scény, ale i mladých alternativních objevů a zástupců nejrůznějších hudebních proudů, Trutnoff již od roku 1994 přichází s něčím, co je mimo běžná festivalová vystoupení a žánrová vymezení. Tím bude letos bezesporu na podhorských lovištích již známý Ondřej Havelka a jeho orchestr Melody Makers. „Věříme, že Ondřej opět přenese do podhorského ležení pozapomenutou meziválečnou noblesu a vzpomeneme na dobu, kdy vládla elegance. Swingující orchestr Ondřeje Havelky již v minulosti pohnul základy trutnovského Bojiště a při našem návratu nesmí chybět. Melody Makers se stali paradoxně jednou z nejúspěšnějších a nejvytleskávanějších kapel festivalu,“ uvádí k tomu organizátorka Eva Lipová Navrátilová.

Nové kapely vedle Laibach ale i bluegrassu Roberta Křesťana

K již oznámeným desítkám kapel všech žánrů včetně Laibach, Therapy? či Visacího zámku a Roberta Křesťana s Druhou Trávou kmen Geronimo oznamuje další jména. Na trutnoffské pódium se s návratem festivalu na rodná loviště vrací i alternativní a znovuobnovení Dunaj nebo frýdecko-místečtí Prouza, kteří hráli již na prvních ročnících festivalu po roce 1990. Naopak premiéru na červené půdě okusí alternativní Kolektivní halucinace či Khoiba se svým atmosférickým popem. Dalšími kapelami jsou etnorockoví brněnští Čankišou z kmene Čanki, punkoví Znouzectnost či Vision Days nebo trash metaloví Boron, kteří se postarají o vyhlášený ranní budíček. „Zazní bubny renomovaných mistrů od paliček Miloše Meiera i Pavla Fajta, ale zaburácí i Boron. Ti se kvůli našemu návratu dali znovu dohromady, aby nás mohli opět přijet po ránu svými tvrdými riffy a Kubovým kázáním probudit. A my jsme tomu rádi,“ uvádí s úsměvem pořadatelé.

Scházet nebudou pravidelné Open Air Bohoslužby na hlavním pódiu a obvyklé debaty na společenská, umělecká i politická témata v undergroundovém stanu. Letos například s novinářem Jaroslavem Spurným, historikem Petrem Blažkem a dalšími. „Naše ležení ztiší i přednášky, meditace či bohoslužby nebo pásma mladých básníků,“ popisují na závěr pořadatelé nejstarší domácí přehlídky.

Vstupenky lze nyní stále do července zakoupit za přátelskou cenu 1800 kožek na webových stránkách festivalu www.trutnoff.cz. I tento rok tradičně platí, že při objednání 9 vstupenek je desátá zdarma

Camp je rovněž zdarma! Festival se koná bez nadnárodních sponzorů či ministerských dotací a nadále si zachovává svobodného ducha a specifickou atmosféru. Děkujeme.

Zdroj: TS