Festival talianskej kultúry Dolce Vitaj sa začne v Žiline výstavou maliara Corrada Cagliho, symbolu 20. storočia.

Festival talianskej kultúry DOLCE VITAJ spestrí aj tohto roku kultúrnu scénu na Slovensku. Predstaví výnimočné momenty talianskej architektúry, dizajnu, literatúry, výtvarného umenia, fotografie a filmu. Celý rad podujatí otvorí 21. mája 2021 výstava Corrada Cagliho – významného predstaviteľa talianskej maľby 20. storočia – Strach z totemu v Považskej galérii umenia v Žiline. Výstava ponúka pohľad na magicko-totemický vizuálny svet umelca, ktorý sa zaujímal o filozofiu a psychoanalýzu a prácu Gustáva Junga; kládol do popredia slobodu vyjadrenia a vlastnej predstavivosti. Festival organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

„Minuloročný program festivalu sme pripravovali s presvedčením, že o rok budeme na výnimočný ročník vo výnimočných podmienkach spomínať s úsmevom. Po roku sa nachádzame takmer v rovnakej situácií, avšak dlhé obdobie strávené v izolácii a neistote nám umožnilo koncipovať dramaturgiu festivalu tak, aby sme napriek všetkým epidemiologický obmedzeniam dokázali milovníkom talianskej kultúry ponúknuť hodnotný a pestrý program. Preto budú v tohtoročnom programe dominovať výstavy, filmové projekcie a online podujatia,“ povedal o 14. ročníku festivalu Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Festival intenzívne udržiava kontakty s talianskou kultúrou, spája tradíciu a súčasné trendy. Tohto roku prinesie online stretnutia s troma významnými osobnosťami súčasnej literatúry: Silviou Avallone, Nicolom Lagioiom, Marcom Missirolim, nebude chýbať filmová prehliadka Cinevitaj, výstava fotografií [Ne]viditeľné námestia, dve pozoruhodné výstavy – „kresliaceho“ architekta a dizajnéra  Alda Rossiho a maliara Corrada Cagliho. Dolce Vitaj ponúkne aj online podujatia pri príležitosti 700. výročia úmrtia Dante Alighieriho, jedného z najvýznamnejších básnikov všetkých čias.    

Festival otvorí 21. mája výstava Corrada Cagliho Strach z totemu, ktorá potrvá v Považskej galérii umenia Žilina do 27. júna 2021. Corrada Cagliho môžeme považovať za akýsi symbol 20. storočia, pretože bol súčasťou avantgardných hnutí, prežil rasové prenasledovanie, dve svetové vojny, na jednej z nich sa zúčastnil ako vojak americkej armády, spolupracoval s množstvom umelcov a intelektuálov z celého sveta a najmenej štyrikrát sa zúčastnil Bienále v Benátkach.

Diela vystavené po prvýkrat na Slovensku sa sústreďujú na jeho vzťah k psychoanalýze a štúdiu C.G. Junga. Cagli sa vo svojej tvorbe pohybuje na hranici figurálnej a abstraktnej maľby, jaskynného a moderného umenia, z čoho vo výsledku vznikajú výnimočné diela plné magických a atavistických odkazov. 

„Z Cagliho tvorby ma najviac zaujali diela zo sedemdesiatych rokov, ktoré tvoria aj významnú časť tejto výstavy. Sú inšpirované mimoeurópskymi, predovšetkým africkými kultúrami, v ktorých cítiť snahu národov a politických hnutí vymaniť sa z kolonializmu a diktatúry. Pretože Cagli zakúsil prenasledovanie na vlastnej koži a aj v tomto prípade stojí na strane utláčaných. V tom je sila jeho odkazu,“ povedal Marco Gerbi.

 Výstava ponúka pohľad na magicko-totemický vizuálny svet maliara Corrada Cagliho, umelca, ktorý od počiatkov svojej tvorby naplno zúročil potrebu oživiť vlastný umelecký jazyk. Hľadanie figurálnych a predovšetkým znakových archetypov vytvára osobný a autentický štýl, ktorý môžeme pozorovať v rôznych aspektoch umelcovej tvorby. V dielach sa odráža skutočnosť i podvedomie, pamäť a predtucha, tieto aspekty spolunažívajú v neutíchajúcej potrebe objavovať moderný svet primitívnym, barbarským a mysterióznym spôsobom, ktorá má veľa spoločného s myšlienkovým svetom Carla Gustava Junga. Cagli svoje kreatívne nomádstvo transformuje na slobodu vyjadrenia a vlastnej predstavivosti. Výstava pozostáva z takmer päťdesiatich diel, ktoré vznikali v období rokov 1946 – 1973.

Corrado Cagli (Ancona 1910 – Rím 1976) patrí medzi významných talianskych maliarov 20. storočia. Spoločne s ďalšími nádejnými umelcami ako boli Giuseppe Capogrossi a Emanuele Cavalli založili umelecké združenie Scuola Romana. Počas prvých rokov umeleckej aktivity sa venoval tvorbe grafitti a experimentoval s neokubistickou a metafyzickou maľbou.

Jeho diela medzi prvými vystavovala Galleria d’Arte v Ríme a Triennale v Miláne v roku 1936, kde mali diváci možnosť vidieť obraz Battaglia di San Martino (Bitka o San Martino), ktorý sa od roku 1983 nachádza v Galérii Uffizi vo Florencii. Na konci 30. rokov minulého storočia Cagli vystavoval aj v New Yorku. Keď sa  roku 1938, sprísňovali protižidovské zákony, bol nútený kvôli svojmu pôvodu utiecť do Paríža a neskôr do New Yorku, kde si otvoril ateliér. V roku 1941 získal americké občianstvo, narukoval do americkej armády a bojoval v Európe. Dostal sa aj do koncentračného tábora v Buchenwalde a tento srdcervúci zážitok spracoval v sérii dramatických kresieb. Po skončení druhej svetovej vojny sa Cagli vrátil do Ríma, kde experimentoval s abstraktnou maľbou.

V roku 1946 získal cenu Guggenheim a v roku 1954 cenu Marzotto. Táto cena sa udeľovala v období 1951 – 1968 umelcom a mysliteľom, ktorí prispeli ku kultúrnej obnove povojnového Talianska a financoval ju módny dom Marzotto z Valdagna.

Niekoľkokrát vystavoval na Bienále v Benátkach (1936, 1938, 1948, 1954). Pracoval pre divadlo aj film, a okrem toho sa zaujímal o filozofiu a psychoanalýzu, predovšetkým o prácu Gustáva Junga. Jeho obrazy možno nájsť v mnohých významných zbierkach v Taliansku aj vo svete: Mestská galéria moderného a súčasného umenia v Ríme, Vatikánske múzeá, GAM v Turíne, Galéria Uffizi vo Florencii, Múzeum 900 vo Florencii, Museum of Modern Art v New Yorku, The Jewish Museum v New Yorku, LACMA v Los Angeles, Fine Arts Museum v San Franciscu, Múzeum moderného umenia v Eilate, Puškinove múzeum v Moskve, atď. Diela Corrada Cagliho sú súčasťou aj zbierky umenia v paláci Farnesina, ktorú spravuje Ministerstvo zahraničných vecí v Ríme.

Cagli udržiaval priateľské vzťahy s mnohými talianskymi umelcami, ako boli Riccardo Muti, Pier Paolo Pasolini, Alfonso Gatto, Elio Vittorini. Významný taliansky básnik a spisovateľ Giuseppe Ungaretti o ňom povedal: „Keď sa postaví pred plátno, presne vie, aký má cieľ: má ho v sebe, v očiach, prstoch, tele; je súčasťou jeho samého, jeho fantázie, pocitov. Je to niečo, čo prináša úžasné výsledky, takmer až zázraky.“

Festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.
Organizátori: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Taliansko – Slovenská obchodná komora, Talianske veľvyslanectvo, Považská galéria umenia v Žiline

Viac informácií ponúkajú webové stránky: dolcevitaj.eu / iicbratislava.esteri.it

Zdroj: TS