Hosť festivalu Dolce vitaj spisovateľ Giuseppe Catozzella predstaví v Bratislave slovenský preklad svojho románu Talianka

Taliansky spisovateľ GIUSEPPE CATOZZELLA prichádza do Bratislavy predstaviť slovenské vydanie románu Talianka. Príbeh Marie Oliveriovej, ktorá stála ako jediná žena na čele zbojníckej družiny v časoch talianskeho zjednotenia (1861), vyšiel v apríli tohto roku vo vydavateľstve Inaque. Stretnutie s Giuseppem Catozzellom sa uskutoční 21. júna 2023 o 17:30 v kníhkupectve Panta Rhei v Auparku v rámci festivalu Dolce vitaj. Podujatie moderuje Hanka Zavřelová.

16. ročník Festivalu talianskej kultúry Dolce vitaj organizuje Taliansky kultúrny inštitút. 

 „Námet románu sa zrodil pred mnohými rokmi, keď mi moja stará mama ešte ako chlapcovi opisovala činy našej pramatky, zbojníčky, bojujúcej v lesoch po boku manžela. Najstaršie pramene o živote Márie Oliveriovej siahajú až k textom Alexandra Dumasa pre denník Indipendente, ktoré francúzsky spisovateľ uverejnil v siedmich častiach a v hlave nosil myšlienku pretaviť ho do románovej podoby,“ píše Giuseppe Catozzella v autorskom komentári ku knihe s vysvetlením, že Dumas sa pri písaní Robina Hooda inšpiroval práve životom Marie Oliveriovej a jej muža Pietra Monaca.

Giuseppe Catozzella rekonštruuje životný príbeh Márie Oliveriovej, mieša skutočnosť a legendy, vykresľuje rodinnú a historickú drámu a evokuje epickú veľkoleposť takmer neznámych udalostí odohrávajúcich sa vo víre vášní, krvi a nádeje.

Mária Oliveriová, známa aj ako Ciccilla, sa narodila v Casole v kalábrijskej Sile vo veľmi chudobnej rodine. Z ulíc dediny vystupuje do hôr, ktoré sú divoké, niekedy temné, ale aj veľkorysé. Chodníčky si vybrala už ako mladé dievča, keď sa jej staršia sestra Tereza vrátila k rodine a vzala jej posteľ a strechu nad hlavou. A sú to cesty, po ktorých sa Mária vydáva bojovať po boku zbojníka a rebela Pietra, a čoskoro sa stane prvou a jedinou ženou, ktorá povedie zbojnícku skupinu.

Ciccilla trávi mladosť v lese, osvojuje si zákon slobody, číta prírodu, spoznáva hory, učí sa rozlišovať dobro od zla a nebojí sa bojovať, keď ide o city, aj keď ide o oveľa širší horizont nového ľudstva. Všetko jej ukazuje, že zakaždým môže začať odznova, vybojovať si svoju budúcnosť ako žena, ako revolucionárka, ako Talianka z národa, ktorý ešte neexistuje, ale možno sa rodí spolu s ňou.

Román Talianka (Mondadori, 2021) získal niekoľko literárnych cien – Medzinárodnú cenu Alessandra Manzoniho, literárne ceny Elba a Basilicata, v čitateľskej ankete denníka Repubblica sa Talianka stala knihou roka 2021. Aktuálne sa podľa románu pripravuje televízny seriál.

Giuseppe Catozzella sa narodil v roku 1976 v Miláne. Vyštudoval filozofiu na Univerzite v Miláne, spočiatku písal poéziu, poviedky a reportáže do rôznych časopisov. Jeho románová prvotina Espianti (Kajúcnici, Transeuropa, 2008) v mnohom odkazuje na jeho niekoľkoročný pobyt v Austrálii a predstavuje reálne a metafyzické putovanie naprieč viacerými kontinentmi, kde ľudské telo stráca svoju jedinečnú a posvätnú podstatu, pretože sa stáva výmenným tovarom. 

Ako konzultant a jazykový redaktor pracoval pre významné talianske vydavateľstvá Mondadori a Feltrinelli. Stojí za úspechom viacerých debutujúcich autorov. Píše pre talianske renomované denníky, spolupracuje so školou kreatívneho písania Holden v Turíne, ktorú založil a vedie Alessandro Baricco, s Univerzitou v Miami a Setton Hall University v New Yorku, kde vedie kurzy talianskej literatúry a tvorivého písania.

Román Alveare (Úľ, Rizzoli, 2011; Feltrinelli, 2014) obsahuje autobiografické prvky, mieša fikciu s odbornými poznatkami a vlastným výskumom. Ide o prvé literárne spracovanie témy pôsobenia ‘ndranghety v ekonomickom srdci Talianska  ̶̶̶̶  v Miláne a Lombardii. Tento román autora v Taliansku preslávil a na jeho motívy vzniklo niekoľko divadelných inscenácií a televízny film L’assalto (Útok).

V rokoch 2014 až 2018 napísal tri romány, ktoré označil za „Trilógiu inakosti.“ V nich sa ako spisovateľ západného sveta zaoberá podstatou a paradoxmi odlišností a postavením cudzinca v duchu troch homérskych princípov: cesta, vojna, zakotvenie:

  • Román Non dirmi che hai paura (Nehovor, že sa bojíš, Feltrinelli, 2014) získal prestížnu cenu Premio StregaGiovani, ktorú udeľuje mladé publikum, dostal sa medzi finalistov Ceny Strega a do užšieho výberu prestížnej svetovej literárnej ceny International IMPAC Dublin Literary Award. V prvej osobe rozpráva skutočný príbeh somálskej atlétky Saamiyae Yusuf Omar, účastníčky Olympijských hier 2008 v Pekingu, ktorá zahynula v Stredozemnom mori pri pokuse o útek do Talianska.
  • Román Il grande futuro (Veľká budúcnosť, Feltrinelli, 2016) je akousi legendou, rozprávkovým životným príbehom chlapca Amala. Dielo, ktoré nemá časové ani priestorové ukotvenie prirovnal filmový režisér Gabriele Salvatores k novele Siddhartha Hermanna Hesseho.
  • Poslednú časť trilógie tvorí román E tu splendi (Žiariš, Feltrinelli, 2018) o synovi talianskych prisťahovalcov z juhu do Milána, ktorý počas prázdninového pobytu u starých rodičov objaví v horách Basilicaty vežu, kde sa ukrýva sedem prisťahovalcov. Ich prítomnosť navždy zmení život miestnej komunity, ktorá sa doposiaľ stretávala len s problémom vysťahovalectva. Je to román o rasizme a mechanizmoch odmietania.

V roku 2022 Catozzella napísal young adult román Il ragazzo contro la guerra. Una storia di Gino Strada (Chlapec proti vojne. Príbeh Gina Stradu, Mondadori). V ňom sa autor snaží cez sériu udalostí po páde newyorských dvojičiek priblížiť tínedžerom životný príbeh a posolstvo lekára Gina Stradu, zakladateľa talianskej charitatívnej organizácie Emergency pôsobiacej vo vojnou postihnutých oblastiach.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.
Festival sa koná pod záštitou  primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.
Hlavný partner festivalu je: VÚB banka a.s.
Spoluorganizátori podujatia: vydavateľstvo Inaque, kníhkupectvo Panta Rhei v Auparku

Pre viac informácií: dolcevitaj.eu

Zdroj: TS