Festival krátkych filmov AZYL SHORTS 2022 pozná svojich víťazov, vyhral vojnový príbeh aj dojímavý animák

V Banskej Bystrici sa v uplynulom týždni konal ďalší ročník medzinárodného festivalu krátkometrážnych filmov AZYL SHORTS 2022. Tento rok sa festival tešil bohatej účasti najmä študentov a študentiek filmového a vizuálneho umenia, a to nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Vo Filmovom klube v Múzeu SNP, kde sa konala väčšina premietaní filmových pásiem, sa v stredu 5. októbra začala oficiálna časť programu. Diváci a diváčky mohli v úvodný večer vidieť výber tých najlepších krátkych filmov nominovaných alebo ocenených na festivale v Cannes. Vo štvrtok si návštevníci a návštevníčky festivalu mohli užiť pôsobivé archívne upútavky a domáce krátke filmy, ktorých pásmo zostavil Slovenský filmový ústav. Nasledujúci deň sa premietlo pásmo najlepších krátkych filmov z prestížnych Oscarov. Samozrejmosťou boli aj tento rok pásma krátkych filmov z krajín V4 a Ukrajiny, ktoré bolo možné vidieť v piatok a sobotu. Sobotný večer tiež patril slávnostnému ceremoniálu a premietaniu toho najlepšieho zo súťažnej sekcie „Best of AZYL“. Galavečer moderoval známy slovenský herec a moderátor Ludwig Bagin. Záznam z galavečera si môžete pozrieť TU.

“Myslím si, že Banská Bystrica má v sebe obrovský potenciál na komorný filmový festival s večerným hudobným programom. Impozantná budova pamätníka SNP v sebe skrýva útulnú kinosálu v štýlovom pôvodnom  zariadení. Teší ma, že práve na tomto mieste sme mohli premietať krátke filmy z celého sveta. Záhrada – centrum nezávislej kultúry – je krásny koncept, ktorý prepája záhradu, kaviareň a koncertnú sálu. Stala sa dejiskom našich večerných hudobných eventov a alternatívnych premietaní. Urban spot, bývalé kino Hviezda, svojím undergroundovým spiritom trefne dopĺňa atmosféru festivalu a je tým pravým miestom na dobrú párty. Akadémia umení hosťuje naše vzdelávacie aktivity, workshop a masterclass, je to tiež veľmi vydarené prepojenie. Za organizátorov môžem povedať, že vždy vidíme priestor na zlepšenie, ale už teraz sa tešíme na ďalší ročník, sme na dobrej ceste,” hovorí riaditeľ festivalu Viliam Štrelinger.

Víťazné filmy Azyl Shorts 2022

Počas sobotného večera sa vyhlásili aj víťazné filmy a mená ich autorov v štyroch rôznych kategóriách. Víťazov spomedzi desiatky 1-minútových filmov, desiatky 5-minútových filmov a troch videoklipov vybrala porota, zložená z filmových profesionálov z krajín V4 a Ukrajiny: Zuzana Gindl-Tatárová (SK), Csaba Bollok (HU), Krzysztof Sienkiewicz (PL), Filip Kršiak (CZ) a Kyrylo Marikutsa (UA). Ocenený bol aj film nakrútený počas päťdňového workshopu na Akadémii umení v Banskej Bystrici, ktorý prebiehal počas festivalu.

V kategórii 1-minútových filmov zvíťazil mrazivo pôsobivý film z vojenského prostredia Leo, ktorého autorom je iránsky režisér Moein Rooholamini.

Pozrite si víťazný film – kategória 1-minútové filmy
https://azylshorts.sk/sk/film/leo/

Víťazkou kategórie filmov s trvaním do 5 minút sa stala americká režisérka Michelle Cheng s dojímavým animovaným filmom Birdsong, ktorý bol inšpirovaný skúsenosťami biológa Johna Sincocka z prostredia havajského ostrova Kauai.

Pozrite si víťazný film – kategória 5-minútové filmy
https://azylshorts.sk/sk/film/birdsong-michellecheng/ 

V kategórii videoklipov zvíťazili Charlotte Mermound a Kyle Day s klipom ku skladbe Thought Captive kapely Dry Erase. Klip zo švajčiarskej produkcie je stop-motion animáciou zarmúteného muža, ktorý je zacyklený vo svojich vlastných myšlienkach.

Pozrite si víťazný film – kategória videoklipy
https://azylshorts.sk/sk/film/thought-captive-kyle-day-charlotte-mermoud/

Cenu za najlepší film nakrútený počas workshopu získal Juraj Gabzdil s filmom Špina (Filth). Témou workshopu bol „svet zajtrajška“.

Pozrite si víťazný film – workshop
https://azylshorts.sk/sk/film/spina-juraj-gabzdil/

Filmy zo súťaže AZYL SHORTS, ako aj jedno pásmo toho najlepšieho zo sveta krátkeho filmu si môžete pozrieť od 8. do 23. októbra na portáli DAFilms.sk.

Festival a Workshopy AZYL SHORTS 2022 finančne podporili Visegrad Fund, Slovenské elektrárne, Audiovizuálny fond a Nadácia SPP.

Webstránka festivalu azylshorts.sk
FB fanpage https://www.facebook.com/festivalazyl
Instagram https://www.instagram.com/azyl_shorts/
Nominované a víťazné filmy Best of AZYL 2022: https://dafilms.sk/film/14773-best-of-azyl-2022
Záznam zo slávnostného galavečera 8.10.2022: https://www.facebook.com/festivalazyl/videos/1456050808195236

Zdroj: TS