Banská Bystrica odhalí čaro krátkych filmov na festivale AZYL SHORTS 2022

Festival AZYL SHORTS 2022 je na Slovensku, ale i v strednej Európe, jedinečným podujatím, ktoré ponúka priestor pre prezentáciu autorov krátkych filmov a videoklipov. Tento rok sa festival po úspešnom predchádzajúcom ročníku uskutoční hneď na viacerých miestach Banskej Bystrice. Krátke filmy osídlia plátno Pamätníka SNP, workshopy a masterclassy filmového umenia budú k dispozícii na Akadémii umení a off-program čaká návštevníkov a návštevníčky festivalu v centre nezávislej kultúry Záhrada a v Urban Spote.

“Oproti minulému roku sme sa rozhodli festival rozšíriť na 4 dni. Diváci sa okrem filmov od tvorcov z krajín V4 môžu tešiť aj na ukrajinské krátke filmy. Pre mňa najväčším lákadlom v rámci filmov je sekcia BEST SHORTS. Tú tvorí výber najlepších krátkych filmov ocenených na svetových festivaloch a Oscaroch. Ja osobne sa veľmi teším na multižánrový hudobný program,” povedal o blížiacom sa ročníku festivalu jeho riaditeľ Viliam Štrelinger.

Pozrite si: kategória 1 minútové filmy / víťazný film 2021
https://azylshorts.sk/sk/film/stena-laskavosti-hamidreza-hidaji/

Festival otvorí v stredu 5. októbra o 18:00 prvý filmový blok najlepších krátkych filmov ocenených na filmových festivaloch “BEST SHORTS” v kine Múzea SNP, no študenti a študentky stredných škôl sa môžu oboznámiť s audiovizuálnym svetom na zaujímavých workshopoch už od pondelka 3.10. Tieto workshopy, ktoré sa uskutočnia na pôde Akadémie umení, budú viesť skúsení lektori a lektorky z rôznych oblastí filmovej tvorby a potrvajú až do piatku. Pre už skúsenejších filmárov sú pripravené herecko-režijné a kameramanské masterclassy, ktoré sa uskutočnia v stredu a vo štvrtok. Vo štvrtok a v piatok na návštevníkov a návštevníčky festivalu čakajú ďalšie filmové bloky v tradičnom čase o 18:00. Vo štvrtok sa však diváci a diváčky ešte pred večerným premietaním najlepších “kraťasov” môžu tešiť aj na výber raritných krátkych filmov domácich tvorcov vďaka Slovenskému filmovému ústavu. V piatok a sobotu sa vždy od 16:00 odpremieta výber filmov z krajín V4 – piatok bude venovaný Slovensku a Česku, sobota zas filmom z Poľska a Maďarska. Piatkový program premietania je tentokrát rozšírený aj o ukrajinské filmové pásmo. Oficiálnu časť festivalu AZYL SHORTS 2022 uzatvorí slávnostný galavečer spojený s premietaním a ocenením tých najlepších filmov v sobotu 8.10. o 18:00. Filmy bude hodnotiť medzinárodná porota zložená z odborníkov z krajín V4 a Ukrajiny: Zuzana Gindl-Tatárová (SK), Csaba Bollok (HU), Krzysztof Sienkiewicz (PL), Filip Kršiak (CZ) a Kyrylo Marikutsa (UA).

Pozrite si: kategória 5 minútové filmy / víťazný film 2021
https://azylshorts.sk/sk/film/danzamatta-vanja-tognola-sk/

Súčasťou už beztak bohatého programu budú aj sprievodné akcie v podobe koncertov v Záhrade a v Urban Spote. V stredu o 20:00 večer v Záhrade odohrá svoj koncert japonská math-rocková kapela Tricot, vo štvrtok to bude pre zmenu príjemná hudba komorného jazzového tria Treetop. Piatkovú noc v Urban Spote rozprúdi známy slovenský raper Boy Wonder, ktorému bude sekundovať slovenský producent s ukrajinskými koreňmi Karaoke Tundra. Po sobotnom galavečeri sa v Záhrade predvedie DJ Hataah z Maďarska, ktorý svojim setom uzavrie off-program festivalu AZYL SHORTS 2022.

Akreditáciu na filmový program festivalu je možné zakúpiť tu. Vstupenky na koncerty v Záhrade sú dostupné cez webovú stránku Záhrady CNK. Lístky na koncert Boy Wonder + Karaoke Tundra v Urban Spote sú dostupné na portáli tootoot.fm.

Festival a Workshopy AZYL 2022 finančne podporili Visegrad Fund, Slovenské elektrárne, Audiovizuálny Fond a Nadácia SPP.

Pozrite si: kategória Videoklipy / víťazný film 2021
https://azylshorts.sk/sk/film/vlci-marina-uzelac/

Webstránka festivalu azylshorts.sk
FB fanpage https://www.facebook.com/festivalazyl
FB udalosť https://www.facebook.com/events/456268996448407
Instagram https://www.instagram.com/azyl_shorts/
Akreditácia/vstupenky na festival https://tootoot.fm/sk/events/6319d7b7c4dd3512acad827f
Vstupenky na koncert Boy Wonder + Karaoke Tundra https://tootoot.fm/sk/events/6324901e27320b105c76474b
FB udalosť Boy Wonder + Karaoke Tundra https://www.facebook.com/events/3359250104316633/
Webstránka Záhrady CNK zahradacnk.sk

Zdroj: TS