Festival hudby a ruží – Slávnosť ruží 2015!

6. a 7. júna 2015 na počesť grófky Márie Henriety Chotekovej, pestovateľky a šľachtiteľky ruží a zakladateľky rozária v Dolnej Krupej, sa v tomto roku uskutoční už 8. ročník Slávnosti ruží.  Priaznivcov festivalu ruží a hudby opäť privíta rodinné sídlo Chotekovcov – Kaštieľ v Dolnej Krupej, v ktorom v súčasnosti sídli SNM-Hudobné múzeum.

„Ružová grófka“, ako M.H. Chotekovú (1863 – 1946) nazývali obyvatelia Dolnej Krupej, pochádzala zo šľachtického rodu majiteľov kaštieľa Brunsvik-Chotek. Je považovaná za priekopnícku ružiarstva na Slovensku a podľa dostupných prameňov aj uznávanou odborníčkou v celoeurópskom meradle. Jej rozárium bolo známe doma aj za hranicami, prednášala na ružiarskych stretnutiach a výstavách, publikovala odborné články a ako na odborníčku sa na ňu obracali pestovatelia pri posudzovaní odrôd, ktoré mali nejasný pôvod. V období najväčšieho rozkvetu rozária, začiatkom 20. storočia, v ňom údajne naraz kvitlo až 6000 ruží.

ruze_vystava

S cieľom prinavrátiť do Dolnej Krupej pôvodné historické odrody ruží z rozária grófky Chotekovej vzniklo Občianske združenie Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej. Okrem záslužnej práce v tejto oblasti sa združenie usiluje aj o záchranu mauzólea Chotekovcov – jedinečnej stavby architektúry z konca 19. storočia na Slovensku v areáli kaštieľa, kde je ako posledná žijúca príslušníčka rodu v Dolnej Krupej pochovaná aj „Ružová grófka“.

Na Slávnosti ruží 2015 budú predstavené historické odrody, ktoré kvitli aj v ružovej záhrade v Dolnej Krupej. Prvá a vzácna ruža Rosengräfin Marie Henriette (Ružová grófka Mária Henrieta) – ktorá je výsledkom šľachtiteľského úsilia nemeckej firmy Kordes – v sebe spája tri najcennejšie vlastnosti ruží: zdravé listy, krásu kvetov a intenzitu vône. Je o to cennejšia, že je len tretou novinkou v poradí skupiny voňavých ruží – pomenovaných ako Parfuma. Kvet s menom grófky mal svetovú premiéru na Slávnosti ruží už v roku 2013 a tento rok ho návštevníci budú môcť obdivovať rozkvitnutý na záhone novovznikajúceho rozária. Odroda je pre záujemcov pripravená aj na predaj v kvetinovom stánku.

park_D_Krupa

Z ďalších druhov budú pre návštevníkov počas dvoch dní vystavené ruže Ružiarskej spoločnosti Márie Henriety Chotekovej, Slovenskej národnej ružiarskej spoločnosti, Rosa Klubu Zvolen, Slovenskej ružiarskej spoločnosti Pridunajsko, Botanickej záhrady Bratislava, Arboréta Borová Hora pri Zvolene a obyvateľov a pestovateľov ruží z obce Dolná Krupá.

hudobnom programe Hudba ruží bude mať premiéru Sonáta pre komorný a sláčikový orchester a klavír autora skladby Romana Galvánka, v interpretácii absolventov ZUŠ J. Kresánka z Bratislavy. Verejnosti sa predstavia aj hudobné skupiny: Krupanské zvony, Súbor renesančnej hudby, Folklórna skupina Karpatskí valaškári z Dolnej Krupej pod vedením Jozefa Slobodu s piesňami prezentujúcimi autentický folklór malokarpatského regiónu, Folklórna skupina Dolnoorešanka z  Dolných Orešan,  Rocková skupina ADEPT z Malženíc, Folklórna skupina Mazúrovci z Košolnej.

kastiel_DK

V priestoroch kaštieľa SNM-Hudobného múzea a v jeho areáli si návštevníci môžu prezrieť stále expozície a výstavy: Karol Elbert – skromný lyrik swingu, Eugen Suchoň – obrazová galéria, Trinástu komnatu Márie Henriety Chotekovej, Kaštieľ Dolná Krupá a jeho sedem divov, Pamätnú izbu rodiny Albrechtovcov a Pamätník Ludviga van Beethovena. Na miestach posledného odpočinku Chotekovcov v mauzóleu si účastníci slávnosti pietnou spomienkou uctia pamiatku grófky Márie Henriety.

V sobotu 6. júna od 13.00 do 18.00 bude voľný vstup aj do medovinárstva Apimed v blízkosti kaštieľa, s jedinečnou príležitosťou nahliadnuť do priestorov, kde sa vyrába medovina a možnosťou ochutnať 8 druhov tohto nápoja.

Termín a miesto konania
6. – 7. júna 2015, Kaštieľ v Dolnej Krupej, 919 65 Dolná Krupá

Organizátori podujatia
SNM-Hudobné múzeum a Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej

Vystavovatelia
Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej. Slovenská národná ružiarska spoločnosť, Rosa Klub Zvolen, Slovenská ružiarska spoločnosť Pridunajsko, Stredná záhradnícka škola Piešťany, Botanická záhrada Bratislava, Tvorsad Trnava; Arborétum Borová Hora, Arborétum Mlyňany, obyvatelia a pestovatelia ruží z obce Dolná Krupá.

Podujatie finančne podporili
Ministerstvo kultúry SR, Hudobný fond, OZ Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, Trnavský samosprávny kraj – predseda Ing. Tibor Mikuš, Apimed Dolná Krupá

Partneri podujatia
generálny partner SNM: Poštová banka, a.s., mediálny partner SNM: TA SR, OZ Korompa, Zámek Veltrusy, SOŠ Rakovice, SOŠZ Piešťany, Obec Dolná Krupá, Národný Trust – Víkend otvorených parkov a záhrad

Podrobný program Slávnosti ruží 2015
na www.snm.sk, facebook – Slovenská národná ružiarska spoločnosť

pozvanka_ruze

 

Zdroj: SNM