Festival Dolce Vitaj ponúka taliansky dizajn – jeho tradíciu aj súčasnosť!

Program festivalu DOLCE VITAJ predstaví aj rôzne podoby talianskeho dizajnu. Od filmového dokumentu o architektovi a dizajnérovi Giò Pontim – významnom predstaviteľovi povojnového talianskeho dizajnu, cez rokmi overené prestížne dizajnérske značky vo fotografiách Mira Zagnoliho až po tvorbu súčasného mladého dizajnéra Francesca Paceho, ktorý spája dve silné témy tohtoročného festivalu: Neapol a dizajn. Ten taliansky je od nepamäti synonymom elegancie, krásy a spoľahlivosti.

11. ročník DOLCE VITAJ ponúka koncerty, divadlo, literatúru, filmovú prehliadku Cinevitaj a ochutnávku talianskej gastronómie. Otvárací koncert bude patriť klaviristovi a hudobnému skladateľovi Brunovi Bavotovi, uskutoční sa 4. júna 2018 o 19.00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

„Ak je dizajn zvodná forma predmetu, fotografia nie je nič iné, než jej zobrazenie. Prepojenie medzi fotografiou a dizajnom je preto nevyhnutné. Skutočne ich nemožno oddeliť, pretože každý výrobok je potrebné komunikovať na všetkých úrovniach… Úspešné zobrazenie dizajnu je vždy výsledkom práce založenej na pocite a intuícii,“ hovorí Miro Zagnoli, ktorý od sedemdesiatych rokov spolupracoval s dizajnérmi, výrobcami a časopismi a podieľal sa na tvorbe reklamných kampaní prestížnych značiek ako Alessi, Artemide, Cassina, Cinelli, Danese, Driade, De Rigo Kartell, Kettal, Luceplan, Molteni, Pirelli atď. Portrétoval tiež osobnosti zo sveta dizajnu, módy, hudby a umenia ako Paul Smith, Bruno Munari, Alberto Meda, Jasper Morrison, Rudolf Stingel, Ron Gilad, Enzo Mari, Rolf Fehlbaum, Mimmo Rotella, Mimmo Paladino a mnohých ďalších. Fotografická výstava bude obohatená o exponáty dizajnového nábytku a bytových doplnkov, ktoré zapožičala spoločnosť Kabinet z Bratislavy. Vernisáž výstavy s názvom VYNALIEZAVOSŤ A KRÁSA – TALIANSKY DIZAJN VO FOTOGRAFII MIRA ZAGNOLIHO sa uskutoční v piatok 1. júna 2018 o 16.30 hod. v priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR na Nám. SNP. Jej cieľom je poukázať na výnimočné postavenie a originalitu talianskeho dizajnu a potrvá do 19. júna 2018, vstup je voľný.

V rovnaký deň predstaví režisérka Francesca Molteni osobne svoj dokumentárny film Amare Giò Ponti/ZAĽÚBENÍ DO GIÒA PONTIHO, ktorý je venovaný veľkému milánskemu dizajnérovi. Ako reprezentant moderny čelil hrozbe úplného nezáujmu a upadnutia do zabudnutia. Jedným zo zámerov tvorcov filmu bolo odhaliť opodstatnenosť nedávneho znovuobjavenia tejto osobnosti ako architekta európskeho a medzinárodného formátu. „Ak vychádzame z obľúbenej vety Giòa Pontiho, že ,umenie sa zaľúbilo do priemyslu‘, našim filmom sa snažíme dokázať, že priemysel včerajška a dneška sa zaľúbil do Giòa Pontiho,“ hovorí režisérka Francesca Molteni. Ide o portrét muža a architekta, zakladateľa talianskeho dizajnu ante litteram, ktorý predbehol svoju dobu a počas svojej vyše polstoročnej tvorby s nevyčerpateľnou energiou experimentoval s umením, remeslami, predmetmi, architektúrou a s rôznymi materiálmi. Film premietnu v rámci DAAD na Fakulte architektúry STU na Nám. slobody o 21.00 hod.

Talianskym hosťom tohtoročného festivalu Bratislava Design Week bude neapolský dizajnér Francesco Pace. V roku 2010 odišiel z rodného Neapola, aby mohol pokračovať v štúdiu v Miláne, Berlíne a nakoniec v holandskom Eindhovene. Napriek týmto presunom jeho dizajnérske práce najviac ovplyvnilo jeho rodné mesto. Život v blízkosti aktívnej sopky Vezuv a ďalších elementov, najmä folklóru a tradície, ovplyvnili jeho diela, v ktorých je badateľný vzťah medzi remeslom a prostredím, v ktorom dizajnér žije. Jeho práce boli vystavené v rámci prestížnych podujatí napríklad na Trienále v Miláne, v MADRE – Museo di Arte Donna Regina di Napoli a v Múzeu Bröhan v Berlíne. Výstava v rámci Dolce Vitaj sa bude konať od 7. do 11. júna 2018 v Zoya Gallery a Ventúrskej ulici v Bratislave.

Taliansky dizajn je od nepamäti synonymom elegancie, krásy a spoľahlivosti. Objekty okolo nás, s ich svetlami, farbami a tvarmi, ktoré nám pomáhajú a vo všeobecnosti nám uľahčujú a skrášľujú život, pochádzajú práve z našej krajiny. Mnohé predmety, ktoré vstúpili do nášho každodenného života, sa stali súčasťou kolektívnej predstavivosti. Stačí spomenúť kávovary, písacie stroje, nábytok, svietidlá, telefónne prijímače atď., pričom jediný pohľad na niektoré z nich v nás dokáže vyvolať príjemné spomienky, ktoré nás prenášajú až do detstva,“ povedal o talianskom dizajne Gabriele Meucci, taliansky veľvyslanec na Slovensku.

Otvárací koncert 11. ročníka talianskeho festivalu bude patriť klaviristovi a hudobnému skladateľovi Brunovi Bavotovi, rodákovi z Neapola, ktorý patrí medzi predstaviteľov experimentálnej scény modern classic. Jeho hudbu popretkávanú akustickými a elektronickými efektami použil aj oscarový režisér Paolo Sorrentino. Koncert sa uskutoční v pondelok 4. júna 2018 o 19.00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Vstup je voľný.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.

Festival sa koná pod záštitou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala.

Viac informácií ponúka stránka www.iicbratislava.esteri.it

Zdroj: TS