„Emma Dante vie presne, čo chce,“ hovorí o významnej talianskej režisérke a dramatičke operný sólista Dalibor Jenis!

„Emma Dante vie presne, čo chce,“ hovorí o významnej talianskej režisérke a dramatičke svetový operný sólista Dalibor Jenis. Predstavenie jej autorského divadla – Zodratá z kože – ponúka tohtoročný festival DOLCE VITAJ. Na Slovensko sa tak vráti po 12 rokoch, zatiaľ jediné jeho hosťovanie bolo na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra 2006. Silné ľudské príbehy, miešanie tragiky a komiky s mágiou, sociálny aspekt, sicílske nárečie a rytmus – to sú charakteristické znaky jej tvorby. Voľnú adaptáciu neapolského príbehu zo 17. storočia o túžbe po kráse a večnej mladosti uvidia návštevníci v Štúdiu SND 6. júna 2018 o 19.30 hod.

Emma Dante je ojedinelým zjavom na európskej divadelnej scéne. So svojím súborom Sud Costa Occidentale tvorí moderné divadlo, pevne zakorenené v tradíciách a príbehoch rodnej Sicílie. Jej inscenácie sa odvíjajú od silných ľudských príbehov, v ktorých sa prirodzene mieša kruté a tragické s komickým a magickým. Podobne, ako diela jej krajana Luigiho Pirandella či magických realistov, s ktorými býva jej divadlo často spájané, aj jej inscenácie dokážu diváka zaviesť do ďalekých krajín – skutočných i fantaskných – a zároveň v ňom zanechať pocit, že všetky príbehy sa dejú veľmi blízko neho a bytostne sa ho dotýkajú. Hosťovanie jej inscenácie Môj život na festivale Divadelná Nitra v roku 2006 ukázalo, že aj slovenský divák jej dokáže veľmi dobre rozumieť,“ povedal divadelný dramaturg Ján Šimko.

S Emmou Dante spolupracoval aj svetový operný sólista Dalibor Jenis. Vlani v januári otvorilo Teatro Massimo v Palerme svoju divadelnú sezónu Verdiho operou Macbeth v režijnom prevedení Emmy Dante a pod taktovkou dirigenta Gabriela Ferra. Následne bola opera uvedená v Turíne, kde sa v titulnej role predstavil práve Dalibor Jenis. Na Medzinárodnom divadelnom festivale v Edimburgu zožala operná inscenácia obrovský úspech a získala cenu kritikov Angel Herald Award ako jedna z najzaujímavejších a najinovatívnejších inscenácií 70. ročníka festivalu.

Emma Dante je veľmi náročná, niekedy až explozívna režisérka, vie presne čo chce. Jej réžia je viac choreografická a scénická. Používa naturalistické prvky, ktoré plne korešpondujú s daným dielom. Rešpektuje spevácky svet a ich nároky. Emma Dante má svoj pracovný tím ľudí, na ktorý je navyknutá a je na neho nesmierne náročná. Stále hľadá niečo nové a nebojí sa experimentovať,“ povedal o tejto významnej osobnosti z osobných skúseností Dalibor Jenis.

04/07/2017 60 Festival dei 2 Mondi di Spoleto. Teatro Caio Melisso, spettacolo La Scorticata testo e regia di Emma Dante. Nella foto Salvatore D’Onofrio e Carmine Maringola

Emma Dante je dramatička, herečka, divadelná a filmová režisérka. Držiteľka štyroch Cien Ubu, Ceny Scenario a Ceny Golden Gral. Je jednou z najpozoruhodnejších osobností súčasného talianskeho divadla. Jej hry odkrývajú tému rodiny, jej vzťahov a úpadku prostredníctvom poetiky napätia a šialenstva, ktorá je nakoniec vždy korunovaná humorom.

Divadelná hra Zodratá z kože je spracovaním jednej z rozprávok talianskeho barokového spisovateľa Giambattistu Basileho (1566 – 1632). Ten napísal zbierku päťdesiatich rozprávok pod názvom Príbeh príbehov (Lo cunto de li cunti) alebo historky pre najmenších, známe aj ako Pentamerone. Giambattista Basile vytvoril očarujúci a sofistikovaný svet, inšpirujúc sa ľudovými rozprávkami a príbehmi prostého ľudu. Neapolské nárečie jeho postáv, plné žargónu, prísloví a ľudových invektív je svojou formou a obsahom už samo o sebe divadlom so žartovnými výstupmi, ktoré sa pohybujú na hranici medzi komédiou dell’arte a shakespearovskými dialógmi. Inscenácia je frenéziou prestrojení a mágie, irónie a zábavy, z ktorej vyviera, tak ako v každej rozprávke, aj neodmysliteľná dávka tragiky.

Na prázdnom javisku sa začína odvíjať príbeh prostredníctvom rozprávača. Ten nakoniec splynie s postavami – mužmi, ktorí sa ocitnú v ženských úlohách presne podľa vzoru divadelnej tradície osemnásteho storočia a vyrozprávajú nám príbeh dvoch starien a kráľa. Humor, lascívnosť a strach sú hlavnými ingredienciami tejto rozprávky, ktorá sa snaží osloviť všetkých, ktorí dokázali zostarnúť a pritom nedospeli,” hovorí o inscenácii Emma Dante. Premiéra bola v lete 2017 na 60. ročníku Festivalu dvoch svetov v Spolete.

Emmu Dante bližšie predstaví aj film Ulica v Palerme (Via Castellana Bandiera), v utorok 5. júna 2018 sa ním o 19.30 hod. otvorí tradičná filmová prehliadka Cinevitaj. Snímku z prostredia slnkom rozpáleného Palerma uvedie v Kine Lumière jeden z jej protagonistov Carmine Maringola, režisérkin dvorný scénograf a divadelný herec, ktorý sa o deň neskôr predstaví aj v spomínanej inscenácii. Film vznikol v roku 2013 podľa rovnomenného románu Emmy Dante a režisérka si v ňom zahrala po boku Alby Rohrwacher a vynikajúcej divadelnej herečky Eleny Cotty jednu z hlavných postáv. Film bol v hlavnej súťaži na benátskom filmovom festivale a odniesol si odtiaľ niekoľko filmových cien.

Informácie o predaji vstupeniek na prestížne hosťujúce divadlo ponúka internetová stránka SND: https://www.snd.sk/predstavenie/11074/emma-dante/2018-06-06/19-30.

ZODRATÁ Z KOŽE

text a réžia: Emma Dante
hrajú: Salvatore D’Onofrio, Carmine Maringola

scéna a kostýmy:  Emma Dante 

svetlá:  Cristian Zucaro

Salvatore D’Onofrio (1951)

Dlhý čas pôsobil v LiberaScenaEnsenble v Neapole, kde sa spolupodieľal na predstaveniach Renata Carpentieriho, Lella Seraoa, Giuliany Pisano. Ako herec exceloval v predstaveniach Emmy Dante Cani di bancata (Túlavé psy), Verso Medea a Io, Nessuno e Polifemo (Ja, nikto a Polyfémus),  v predstavení Dora Pais Show  a Il Grande Dandi (Veľký Dandi) Giuliany Pisano, a  Se non ci sono altre domande  (Ak nie sú ďalšie otázky) Paola Virzìho. Zahral si aj vo filmoch Certi bambini (Ukradnuté detstvo – distribučný názov) bratov Frazziových, Il divo (Božský) Paola Sorrentina, Fortapasc di Marca Risiho,  I Milionari (Milionári) Alessandra Pivu.

Carmine Maringola (1974)

Vyštudoval architektúru na Università degli studi Federico II v Neapole, naplno sa venuje divadlu, pričom strieda herectvo s povolaním scénografa. V rokoch 1994 až 2001 aktívne spolupracuje s Living Theatre a  s neapolskou experimentálnou skupinou Tutuguri. V roku 2005 sa stretáva s Emmou Dante a stáva sa súčasťou jej divadelného súboru Sud Costa Occidentale, kde pracuje ako herec, scénograf a fotograf. Ako filmový herec účinkoval vo filme Emmy Dante Via Castellana Bandiera (2013) a L’amore non perdona (Láska neodpúšťa) režiséra Stefana Consiglia (2015)

Cristian Zucaro (1969)

Narodil sa v Turíne, už počas štúdií sa zaujíma o divadlo. Začiatkom deväťdesiatych rokov získava skúsenosti v divadelnom súbore Gabriela Vacisa Laboratorio Teatro Settimo, pričom sa špecializuje na svetelnú techniku. V roku 2000 začína intenzívne spolupracovať s Emmou Dante, realizuje svetelnú stránku jej divadelných a operných predstavení, ktoré aj technicky zabezpečuje. Pracuje pre rôzne talianske divadelné súbory v oblasti činoherného divadla, opery a tanca.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.

Festival sa koná pod záštitou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala.

Viac informácií ponúka stránka www.iicbratislava.esteri.it

Zdroj: TS