Festival Dolce Vitaj pokračuje, vyvrcholí koncertom ženského Tria Assurd z Neapola!

Festival DOLCE VITAJ uzavrie koncert neapolského ženského Tria Assurd. Inšpiratívny príklad world music je spontánnou esenciou Južného Talianska. Trio, ktoré sa za 25 rokov svojej existencie stalo známe po celom svete, používa pôvodné tradičné nástroje, ako sú tamburíny a akordeón. Pozývajú ho významné svetové divadlá a spolupracovalo s najlepšími tanečnými súbormi od Kanady, USA, Chile až po Nemecko a Švajčiarsko. Koncert, ktorý bude ich slovenskou premiérou, sa uskutoční v piatok 29. júna 2018 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, vstup voľný.

Do konca 11. ročníka festivalu ďalej prebieha filmová prehliadka Cinevitaj v Kine Lumière, očakáva sa príchod spisovateľky Donatelly Di Pietrantonio a otvorenie výstavy Praha´68 pri príležitosti 50. výročia Pražskej jari.

„Ľudová hudba je vyjadrením temperamentu obyvateľov určitého miesta. Prinášať hudbu z Kampánie do celého sveta preto znamená predstavovať povahu krajiny, v ktorej tieto piesne vznikli a naďalej tam žijú. Samozrejme sme veľmi rady, že sa zoznámime s bratislavským publikom a dúfame, že mu odovzdáme a zároveň od neho prijmeme veľa pozitívnej energie,“ povedali neapolské hudobníčky.

Trio tvoria: Cristina Vetrone, spev a akordeón, Lorella Monti, spev a bicie nástroje, Enza Prestia, spev a bicie nástroje. Za ostatné mesiace veľa cestujú, nielen po Európe. Zhodli sa tiež na tom, že každá skúsenosť a každé stretnutie malo pre nich význam a bolo prínosom. A ako zvlášť dôležité a smerodajné označili stretnutie so skvelým talianskym choreografom a tanečníkom Maurom Bigonzettim, ktorý sa zameriava na súčasný balet a presadil sa na medzinárodnej tanečnej scéne.

Trio Assurd vystúpilo v priebehu svojej úspešnej kariéry na pódiách mnohých významných divadiel po celom svete a spolupracovalo s najlepšími tanečnými spoločnosťami ako Ater Balletto, Les Grands Ballets Canadiens de Montreal, Dortmund Ballet, Basel Ballet, Gauthier Dance, Ballet de Santiago, Nuova Compagnia di Canto Popolare, Art Ensamble of Chicago, atď. „Ide o silný vzájomný vzťah. Tanec sa bez hudby nezaobíde a hudba sa vo víre tanca umocňuje. Je to ako vzduch, vďaka ktorému vzplanie oheň,“ hovoria originálne hudobníčky o svojich skúsenostiach zo spojenia hudby a tanca.

Festival DOLCE VITAJ potrvá do konca júna. Aktuálne v Kine Lumière prebieha v rámci Cinevitaj retrospektíva venovaná hrdému Neaopolčanovi Paolovi Sorrentinovi, ktorú zavŕšia filmy s výlučne neapolskou témou Reality show Mattea Garroneho, Temný Neapol Ferzana Ozpetka, či dokument Giacoma Durzího Ferante Fever o Elene Ferrante a jej Neapolskej ságe.

Literatúru na festivale Dolce Vitaj zastúpi prezentácia knihy prvého slovenského prekladu autorky Donatelly Di Pietrantonio Tá, čo sa vracia. Známa spisovateľka, laureátka ceny Premio Campiello 2017, pricestuje na Slovensko po prvý raz. O románe, ktorý len pred pár dňami vydalo vydavateľstvo Inaque, bude rozprávať 20. júna 2018 o 18.00 hod. v Kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici.

Od 27. júna do 5. augusta 2018 bude prebiehať v Stredoeurópskom dome fotografie výstava s názvom Praha 1968, ktorá zachytáva jeden z kľúčových momentov dejín Československa a vznikla pri príležitosti 50. výročia Pražskej jari 1968 v CRAF – Centre pre výskum a archiváciu fotografií v Spilimbergu (Friuli Venezia Giulia). Výstavu tvorí viac než sto fotografií od Carla Leidiho, Alfonsa Modenesiho (Taliansko), Pavla Štichu (Česká republika) Sune Jonssona (Švédsko). Kurátorsky ju pripravil Walter Liva.

Ani tohto roku nebudú chýbať ochutnávky skvelej talianskej kuchyne. Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave a v centre Popradu organizuje Taliansko – Slovenská obchodná komora od 18. do 22. júna Taliansky trh so širokou ponukou charakteristických gastronomických produktov.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.

Festival sa koná pod záštitou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala.

Viac informácií ponúka stránka www.iicbratislava.esteri.it

Zdroj: TS