Fenomenálny Mike Stern s hviezdnou zostavou už v máji

S gitarista Mike Stern do Bratislavy 21. mája pricestujú aj špičkoví hudobníci, medzi nimi aj skvelý bubeník Dennis Chambers či saxofonista Bob Franceschino. Predkapelou budú talentovaní mladí hudobníci projektu O. B. C. Koncert je súčasťou Jarných Jazzákov, na ktorých vystúpi 16. mája aj súrodenecká superkapela The Wooten Brothers. Informácie a vstupenky na koncerty v MMC sú na www.jarnejazzaky.sk.

Geniálny americký gitarista Mike Stern je jedným z najlepších a najznámejších amerických gitaristov, často je prezývaný aj bebopovým kúzelníkom. Začínal v Blood, Sweat and Tears, hrával po boku Milesa Davisa či Jaca Pastoriousa, v jeho úctyhodnom zozname svetových spoluhráčov sú aj mená ako David Sanborn, Steps Ahead, The Brecker Brothers, Marcus Miller, Mino Cinelu, Richard Bona, Victor Wooten či Roy Hargrove.

Do Bratislavy pricestuje s fenomenálnou zostavou: Dennis Chambers /bicie, Hadrien Feraud / basa, Bob Franceschini / saxofón a Leni Stern, ktorá okrem gitary hrá na n’goni, a spieva.

Sternov dhoročný spoluhráč, bubeník Dennis Chambers hrával aj s ďalšími geniálnymi hudobníkmi ako John Scofield, George Duke, Santana, John McLaughlin a Maceo Parker. Jeho groove je nesmrteľný – vychádza z fusion jazz, funku, a latino hudby. Saxofonista Bob Franceschini je známy predovšetkým koncertmi so Sternom a The Yellowjackets, hrával aj s hviezdami ako Tito Puente, Paul Simon, Eddie Palmieri, Lionel Richie a Victor Wooten. Aj francúzsky basgitarista Hadrien Feraud má na svojom konte dlhý zoznam hviezdnych spoluprác, koncertoval s velikánmi jazzu ako John McLaughlin, Chick Corea, Hiromi, Marcus Miller, Richard Bona, Kamasi Washington, Thundercat a Dave Weckl. V Bratislave s Mikeom Sternom vystúpi aj jeho manželka, skvelá hudobníčka a speváčka Leni Stern. Leni za posledné desaťročia spojila svoj dlhoročne zdokonaľovaný jazzový zvuk s hlboko precíteným skúmaním západoafrických štýlov. Veľa cestovala a študovala v Mali a Senegale, kde vystupovala s ikonickým spevákom Salifom Keitom. Gitaristka a speváčka sa z rodného Mníchova presťahovala do Bostonu pred takmer päťdesiatimi rokmi: svoju prvú kapelu založila s Billom Frisellom, jej prvé sólové albumy produkoval Hiram Bullock, na ďalších hosťovali umelci ako John McLaughlin a Michael Brecker.

Fanúšikovia sa môžu 21. mája tešiť aj na finalistov súťaže Pódium mladých talentov, ktorú organizátori Bratislavských jazzových dní pripravujú už viac ako desaťročie. Ostblock Cooperative – O.B.C. tvoria traja hudobníci z troch krajín zdieľajúci spoločnú vášeň pre deep groove a hudobné smery zakorenené v afroamerických tradíciách, ako sú jazz, gospel, hip hop, funk či elektronická hudba. Zámerom kapely je jedinečný zvuk týchto štýlov s dôrazom na jazz v spojení s dospievaním vo východoeurópskych krajinách a elektronickými zvukmi v kombinácii v „break ya neck“ groovmi. O.B.C. tvorí bubeník Slovák Gregor Špener, na klávesy hrá Benjamin Foris z Maďarska a na basgitaru Kajetan Kamenjaševič z Bosny a Hercegoviny.

Na Jarných Jazzákoch tento rok bude koncertovať aj Victor Wooten, 16. mája vystúpi so svojimi bratmi s ktorými má superkapelu The Wooten Brothers. Pôjde o prvé vystúpenie v Bratislave v tejto zostave: Victor Wooten / basa, Joseph / klávesy, Roy / bicie a Regi / gitara. Kompletné info k obom koncertom je na www.jarnejazzaky.sk.

Mike Stern & band – 21. máj 2024, MMC Bratislava
Youtube – https://youtu.be/P-HcVdELVFg?si=4QgzYKLbNXWyMYfM
Vstupenky – https://bit.ly/jazzaky_MikeStern

The Wooten Brothers – 16. máj 2024, MMC Bratislava
Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=-VTTReStlsQ
Vstupenky – https://bit.ly/jazzaky_WootenBrothers

TS – BJD