Febiofest sa pre pandémiu ani tento rok neuskutoční vo svojej tradičnej podobe. Festival plánuje predstaviť aspoň časť zo svojej ponuky priebežne počas roka.

Ani v tomto roku sa Medzinárodný filmový festival Febiofest vo svojej štandardnej podobe, ako ho poznajú diváci, neuskutoční. Aktuálny 28. ročník, ktorého termín bol naplánovaný na 24. – 30. marca 2021, tak bude už druhým ročníkom, ktorý zastavila korona kríza.

„Je evidentné, že v čase nášho tradičného jarného termínu nebude možné organizovať interiérové kultúrne akcie väčšej ani menšej povahy, ani pozývať do Bratislavy zahraničných hostí – a teda nebude možné ani usporiadať festival, na aký sme boli zvyknutí a ako ho máme radi. Febiofest pre nás a našich návštevníkov znamená okrem filmových zážitkov aj stretnutia, výmeny názorov, inšpirácií a energií a nie je možné predpovedať, kedy by sme festival s naplnením týchto cieľov mohli s istotou ponúknuť,“ hovorí výkonná riaditeľka Febiofestu Ľubica Orechovská.

„Zároveň náš filmový program nechceme presúvať do online priestoru, ani celý festival v „čase“ do druhej polovice roka a narúšať tak prirodzený kalendár filmových a kultúrnych podujatí na Slovensku. Preto sme sa rozhodli v priebehu roka 2021 neorganizovať Febiofest v jeho tradičnej podobe, ale predstaviť aspoň časť z jeho ponuky, ktorá ho v mnohom definuje a vieme ju počas roka bezpečne zorganizovať,“ dodala.

Febiofest má ambíciu predstaviť divákom počas roka jednu z najdôležitejších súčastí programu, hlavnú súťažnú sekciu V strede Európy, v ktorej sa každoročne stretáva zostava 20 krátkych filmov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny a Rakúska. Tento rok budú kurátori vyberať z rekordného počtu prihlásených filmov.

„Najlepšie aktuálne snímky aj ich tvorcov chceme divákom predstaviť v kine na veľkom plátne, kam zaslúžene patria. Predpokladáme ich tradičné napojenie na medzinárodné vzdelávaco-diskusné Visegrad Film Forum, ktoré sa odsúva na jesenný termín,“ vysvetlila Ľubica Orechovská.

Pre fanúšikov dobrého filmu má Febiofest zároveň v pláne pripraviť aj niekoľko prekvapení v podobe exkluzívnych uvedení výnimočných celovečerných titulov, ktoré prinesie pod hlavičkou FEBIOFEST – výber 2021 do tradičných festivalových kín v Bratislave aj v regiónoch. A to v čase, keď budú filmové projekcie označené ako neriziková aktivita.

V pôvodne plánovanom termíne Febiofestu sa uskutoční jedna z kľúčových aktivít festivalu pre odbornú verejnosť – a to Industry Days. V rámci nej nebude chýbať reprezentatívna prezentácia pripravovaných slovenských filmov Works In Progress 29. a 30. marca 2021. Bude v podobe živého online streamu, počas ktorého tvorcovia vo video prezentáciách predstavia jedenásť nových filmových projektov. Jeho divákmi a účastníkmi budú zástupcovia renomovaných filmových festivalov a sales agenti či médiá. Novinkou je, že porota vyberie po vzore podobných podujatí v zahraničí najlepší prezentovaný projekt, ktorý získa Cenu Best Febio Pitch s finančnou prémiou 3000 eur. Medzinárodnú porotu, ktorá rozhodne o víťazovi, tvorí silná zostava filmových expertov – Hugo Rosák z MFF Karlovy Vary, Renata Santoro, zástupkyňa prestížneho festivalu v Benátkach, spolupracujúca aj s Berlinale a Cannes, a Bernd Buder, kurátor mnohých európskych festivalov a riaditeľ FilmFestival Cottbus. Partnerom školiacich aktivít pre účastníkov Works in Progress je MIDPOINT – medzinárodný vzdelávací inštitút so zameraním na širokú oblasť vývoja a prezentácie filmových a televíznych projektov.

Hlavným organizátorom MFF Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov.

Zdroj: Febiofest