ASOCIÁCIA SLOVENSKÝCH FILMOVÝCH KLUBOV ZOŽALA NA ODOVZDÁVANÍ CIEN SLNKO V SIETI VIACERO ÚSPECHOV!

Stredajší večer patril jubilejnému 10. ročníku slávnostného odovzdávania národných filmových cien SLNKO V SIETI, ktorý organizuje SFTA. Filmy z distribúcie ASFK spolu zvíťazili až v siedmych kategóriách. Najviac nominácií získal film Marka Škopa Nech je svetlo. Ocenenia si odniesol až z piatich kategórií.

Filmy z distribúcie ASFK si vyslúžili celkovo 20 nominácií v jednotlivých kategóriách, pričom najviac získala snímka Nech je svetlo. Ocenenia si odniesli 3 filmy, ktoré spolu zvíťazili až v siedmych kategóriách. Nech je svetlo od režiséra Marka Škopa: Najlepší scenár, Najlepší hraný film, Najlepšia filmový réžia, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Milan Ondrík), Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe (Zuzana Konečná). V kategórii Najlepší hraný film sa o túto cenu uchádzal aj film Punk je hned! (r. Šlauka), ktorý si však ocenenie odniesol v kategórii Najlepšia filmová hudba (Davil Kollar). Tretie ocenenie získal  krátky animovaný film Šarkan (r. Martin Smatana) – Najlepší animovaný film. Ceny Akadémie pre všetky filmy, ktoré boli ASFK zverené do distribúcie, považujeme predovšetkým za úspech samotných tvorcov a ocenenie úsilia, ktoré do svojich filmov vložili. Zároveň vnímame týchto sedem ocenení ako potvrdenie kvality filmov, ktoré Asociácia distribuuje a sprístupňuje divákom filmových klubov, kín aj multiplexov,“ prezrádza Jakub Zipser, koordinátor distribučných projektoch ASFK.

Film Nech je svetlo mal na Slovensku premiéru 26. septembra 2019 a do dnešného dňa mal celkovo 606 premietaní s počtom 16 611 divákov. Snímka sa už od prvého uvedenia pýši množstvom ocení: Karlovy Vary IFF – Najlepší mužský herecký výkon (Milan Ondrík) a Zvláštne uznanie (Ekumenická porota), nominácia na EFA Feature Film Selection 2020.  Film je dojímavým príbehom otca a syna.. Všetko sa zvrtne, keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka.

O filme Nech je svetlo

Milan (40) má  tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí,  že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu  o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

O režisérovi

Marko Škop absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK (1996) a dokumentárnu tvorbu na VŠMU (2001). Jeho dlhometrážny dokumentárny debut Iné svety (2006) získal Cenu divákov a Zvláštne uznanie poroty na MFF Karlove Vary, Holubicu za Talent na festivale dokumentárnych filmov Dok-Leipzig  a Slnko v sieti za najlepší dokumentárny film. Dokument Osadné (2009) získal nomináciu na Griersonovu cenu na BFI London FF a odniesol si Cenu pre najlepší dokument na MFF Karlove Vary.  V roku 2015 uviedol do kín svoj prvý hraný film Eva Nová. Ten zaujal na festivale v Toronte, odkiaľ si odniesol Medzinárodnú cenu kritikov FIPRESCI pre objav roka. Na domácej pôde získal film až 5 cien Slnko v sieti – Najlepšia herečka (Emília Vášáryová), Najlepší herec (Milan Ondrík), Najlepší scenár (Marko Škop), Najlepšia réžia (Marko Škop) a Najlepší film. 

Nech je svetlo na webe ASFK https://asfk.sk/film/nech-je-svetlo/
Punk je hned! https://asfk.sk/film/punk-je-hned/
Šarkan https://asfk.sk/film/sarkan/
Slnko v sieti https://slnkovsieti.sk/novinky

Zdroj: ASFK