Film NECH JE SVETLO bude bojovať o Oscara.

O sošku známeho Oscara, ocenenia americkej Akadémie filmových umení a vied (ďalej „AMPAS“), súperia každoročne na konci februára snímky z celého sveta. V kategórii najlepších medzinárodných celovečerných filmov môže zabodovať aj slovenské dielo – jedného nominanta do pomyselného boja vyberá z domácich titulov aj Slovenská filmová a televízna akadémia („SFTA“).

Tento rok akademici vyberali spomedzi 11 hraných a dokumentárnych filmov. Medzi snímkami sa stretli napríklad drámy Ostrým nožom (r. Teodor Kuhn),Punk je hned! (r. Juraj Šlauka), dobrodružný film Mohyla
ale aj romantická komédia z východného Slovenska Loli Paradička (r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky). Do výberu boli zaradené aj tri filmy zo septembrových distribučných premiér – road movie Afrika na Pionieri (r. Marek Slobodník), dokumentárny návrat  do blízkej minulosti Slovenska cez najväčšiu spoločenskú kauzu 90-tych rokov s názvom Skutok sa stal (r. Barbora  Berezňáková), ktorý môžu vidieť diváci v kinách od 12.9.2019. A do tretice hraný film Nech je svetlo, ktorávstúpi do slovenskej distribúcie 26.9.2019. 

Slovenskú republiku bude na základe hlasovania SFTA v „oscarovskom“ boji reprezentovať dráma Nech je svetlo scenáristu a režiséra Marka Škopa

Hlavný hrdina filmu Milan (40) má  tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí,  že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu  o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

Hlavnú úlohu stvárnil člen Činohry SND Milan Ondrík, ktorý si za svoj výkon odniesol Cenu pre najlepšieho herca z Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Na tomto festivale film bodoval aj u Ekumenickej poroty, ktorá ho ocenila Zvláštnym uznaním.

Víťazné filmy a ocenené tvorivé výkony za rok 2019 vyhlási AMPAS na udeľovaní 92. výročných cien 9. februára 2020 v hollywoodskej sále Dolby Theatre v Los Angeles.

Zoznam filmov zaradených do hlasovania o národného nominanta na ocenenie AMPAS v aktuálnom ročníku, podľa dátumu premiéry:

  • Tieň jaguára, r. Pavol Barabáš
  • Kapela, r. Ladislav Kaboš
  • Ostrým nožom, r. Teodor Kuhn
  • Punk je hned!, r. Juraj Šlauka
  • Mohyla, r. Andrej Kolenčík
  • Obliehanie mesta, r. Zuzana Piussi
  • Loli Paradička, r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky
  • Kto je ďalší?, r. Miro Drobný
  • Afrika na Pionieri, r. Marek Slobodník
  • Skutok sa stal, r. Barbora  Berezňáková
  • Nech je svetlo, r. Marko Škop

Účasť slovenskej kinematografie na cene AMPAS finančne podporil

Zdroj: TS