Electronic Beats opäť prilákali fanúšikov rôznych podôb súčasnej hudby.

Archive, Young Fathers, Son Lux a Adi Ulmansky – to boli mená svetových interpretov, ktoré v piatok 6. marca vystúpili na festivale Electronic Beats v Bratislave. Ich vystúpenia predstavili veľkú rozmanitosť dnešnej elektronickej scény.

Ďalší večer z cyklu Telekom Electronic Beats na Slovensku odštartoval ešte pred prvým koncertom. Organizátori pripravili tvorivý workshop LeafAudio, na ktorom sa skupina účastníkov naučila, ako si zostrojiť svoj vlastný “noise to brain” mini syntetizátor.

Bratislava_2015_AdiUlmansky_ElectronicBeats_132_940.jpg

Brány areálu Refinery Gallery sa otvorili presne o 20:00 hod. za hudobného sprievodu DJ Vec-a, ktorý v tento večer ako jediný zastupoval domácu scénu a svojimi setmi prepájal aj jednotlivé vystúpenia. Kým na pódium vyšlo prvé meno z oficiálneho lineupu, Adi Ulmansky, návštevníci sa mohli zamestnať tlačením tričiek priamo v sále, alebo so špeciálnou fotobúdkou z ktorej sa dali posielať fotky priamo na sociálne siete. Výťažok z tohtoročného predaja festivalového merchandisu bol venovaný na podporu neziskovej organizácie Divé Maky, ktorá sa venuje podpore talentovaných rómskych detí.

Adi Ulmansky svojim dynamickým vystúpením potvrdila svoju pozíciu mladej vychádzajúcej hviezdy. Ukázala, že v novom projekte Telekom Music Talent Space, ktorý sa venuje vyhľadávaniu a podpore hudobníkov novej generácie sa neocitla náhodou.

Bratislava_2015_YoungFathers_ElectronicBeats_234_940.jpg

Po jej vystúpení zaradil druhú rýchlosť americký producent Son Lux. Spoza klávesov odpálil svoje sety, ktoré mali bližšie k shoegazu a postrocku než k očakávanému alternatívnemu hip hopu, no jeho fanúšikovia rozhodne nezostali sklamaní a plocha pred pódiom sa začala plniť.

Young Fathers na úvod ukázali dramatickú hmlu, ktorá efektne uviedla ich vysokoenergetické vystúpenie plné intenzívnych výkonov. Inštrumentálne pasáže boli plné spontánnych improvizácií, členovia kapely sa striedali na rôznych nástrojoch a atmosféru dotvárali aj ich expresívne výrazy počas vystúpenia.

audience-extra-3.jpg

Je ťažké nastúpiť na pódium po vystúpení, ktoré sa pre mnohých návštevníkom okamžite stalo highlightom večera, no Archive sa svojej role ujali s nadhľadom skúsených. Ich vystúpenie bolo plné napätia a emócií, aj keď v tomto prípade skôr pokojnejších, vyvolávajúcich melanchóliu a napätie. Plocha pred pódiom ostala zaplnená až do posledných tónov záverečnej skladby, čím sa potvrdilo, že Electronic Beats nestavia na jednom veľkom mene, ale snaží sa o vyvážený line-up, v ktorom majú všetci účinkujúci svoje miesto.

Po Telekom Electronic Beats v Bratislave sa akcia tento týždeň presunie do Prahy, ďalšieho zo štyroch európskych miest, kde sa akcia pod touto značkou tento rok koná.

Zdroj: Electronic Beats