Dúha v srdci: Slnečná dúha žiarila v srdiečkach všetkými farbami.

V nedeľu 28. septembra 2014 sa uskutočnil tretí ročník benefičného koncertu ,,Dúha v srdci“ v spoločenskej sále MsKS v Novom Meste nad Váhom. Hudobné podujatie spojené s náučnými workšopmi bolo usporiadané nadšencami pre deti a osoby s mentálnym postihnutím z Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Vystúpili skupiny Gladiátor, Alfabox z Talianska, speváčky Zuzana Smatanová a Nela Pocisková, folklórny súbor Devín, Zumba inštruktor Oumar Chevara Camara z Belgicka a moderátor Martin Nikodým.

Dúha v srdci 2014 Gladiátor foto 1 Katarína Orešanská

Miesto kde sa snúbila uvoľnená radosť, neskrývané nadšenie, obrovská dávka spontánnosti a všeobecná radosť z hrejivých slnečných lúčov. Radosť z rytmiky, krásnych skladieb pri, ktorých sa roztancovala celá sála, ale aj tvorivé nadšenie z vlastných umeleckých výtvorov bola úprimná. Snahou organizátorov je nielen potešiť a roztancovať mládež s určitým hendikepom, ale napomôcť aj rýchlejšiemu integrovaniu sa tejto skupiny mládeže medzi bežnú populáciu.

„Na Benefičné podujatie „Dúha v srdci“ sa vždy teším. Je vizitkou toho, že je medzi nami veľa ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud týchto detí, otvárajú pre nich svoje srdiečka. Tieto deti rozdávajú úprimnú lásku, úžasnú energiu. V mnohom by nám mohli byť príkladom…“ zamyslela sa Ing. Anna Halinárová, spoluorganizátorka podujatia.

Dúha v srdci 2014 ALFABOX foto Katarína Orešanská

Hneď v úvode podujatia sa zaskvel svetoznámy zumba tanečník Oumar Chevara Camara, pôvodom z afrického Dakaru žijúci v Belgicku. Je to veľký nadšenec mnohých športových umení, ktorý si svojou charizmou, nadšením a spontánnosťou získal veľké sympatie. Všetci tancachtiví nadšenci sa snažili napodobniť jeho originálne choreografie.

Nebolo jednoduché utíšiť roztancovanú sálu, aby sa oficiálne zahájila hudobná časť benefičného koncertu. Kto iný by sa toho ujal lepšie ako Martin Nikodým, moderátor, ktorý so šarmom a humorom jemu vlastným nás sprevádzal celým skvelým koncertom. Následne sa pódium zaplnilo južanským temperamentom v podaní pop-rockovej kapely ALFABOX z talianskeho mesta Udine. Táto skupina sa predstavila na Slovensku po prvý krát. Ich skladby napomohli hneď v úvode koncertu dostať do varu zaplnenú sálu. Po búrlivej talianskej dynamike sme sa všetci stíšili a zjemnili pri krásnej herečke a speváčke Nele Pociskovej.

Dúha v srdci 2014 detifoto Igor Frimmel

Jej živá komunikácia s publikom a známe skladby vytvorili úžasné vzájomné prepojenie. Toto bolo cítiť aj z jej komentáru po vystúpení -„Som plná eufórie a krásnych pocitov, že ani neviem opísať to, čo sa udialo na javisku. Získala som strašne veľa energie a chcem poďakovať za možnosť zúčastniť sa takéhoto podujatia.“ Pestrosť koncertu bola rozšírená krátkym poetickým vstupom Jurka Kohútika z Centra Sociálnych Služieb pre osoby s mentálnym postihnutím v Novom Meste nad Váhom.

Tento mladý muž, napriek svojmu hendikepu, má v sebe umelecké cítenie a vnímanie. Vo svojej básni s humorom a ľahkosťou popísal svoje vnímanie hudobníkov účinkujúcich na koncerte. Jemnosť a melodiku Nelky a Jurka vystriedala nádherná skupina mladých nadšencov folklóru, ktorá so zanietenými a rozpálenými srdiečkami predviedla krásu našich tradičných ľudových tancov z mnohých regiónov Slovenska. Folklórny súbor Devín nás potešil nielen nádhernými farebnými krojmi, ale aj svojou mladosťou a radosťou z pohybu.

Dúha v srdci 2014  foto 2 Katarína Orešanská

Do rozjarenej nálady opäť vstúpila krásna žena s úžasnou silou v hlase, niekoľkonásobná „slávica“ – Zuzana Smatanová. V sále vládla nádherná symbióza medzi speváčkou a uvoľneným, radostným publikom. Ako začiatok koncertu, tak aj jeho záver držali v rukách opäť silní muži – tento krát to bola sila priam gladiátorská. Nitrianska skupina Gladiátor okrem známych hitov predstavila i piesne zo svojho nového albumu „Trinásť“.

Melodické piesne vystupňovali v hľadisku neutíchajúcu energiu, nadšené publikum len s ťažkým srdcom púšťalo chlapcov zo skupiny Gladiator z pódia. Záverečná skladba Slovensko oživila naše spomienky na veľkolepé výsledky našich hokejistov a vniesla radosť a hrdosť na naše krásne Slovensko a Slovákov. Po emotívnom závere nasledovala autogramiáda s účinkujúcimi.

Benefičné podujatie však ponúklo okrem bohatej hudobnej palety aj tradičné remeslá – košikárstvo, modelovanie z hliny, výroba vlastnej bižutérie, maľovanie na drevo, lukostreľbu, ale i moderné tvorivé činnosti – enkaustika – maľovanie horúcim voskom. Deti mali tiež možnosť vytvoriť si vlastné originálne pomaľované tričko, ktoré im bude pripomínať toto skvelé podujatie. Detský svet bol oživený aj maľovaním na tvár, jazdou na odrážatkách, šantením v nafukovacom hrade.

„Som nesmierne šťastná, že naša “Dúha“ pestrofarebného programu už po tretí krát rozžiarila úsmev na tvári najmä tým, ktorým bola určená. Pretrvávajúca radosť a šťastie všetkých prítomných ako aj roztancovaný parket počas celého odpoludnia je pre organizátorov tou najkrajšou odmenou. A práve pre tento krásny pocit má zmysel pustiť sa do prípravy ďalšieho ročníka!“ skonštatovala Mgr. Zuzana Kubrická, riaditeľka Centra Sociálnych Služieb pre osoby v Novom Meste nad Váhom.

Zdroj: Júlia Bublavá a Milan Štefánik
Foto: Katarína Orešanská a Igor Frimmel
Video: Igor Kolesár