Dokument ÚZEMIE FANTÁZIE o fetišoch vojny uvedie v slovenskej premiére Art Film Fest

Film debutovej režisérky Pauly Maľárovej Územie fantázie (2023) uvedie v národnej premiére najväčší slovenský filmový festival Art Film Fest v Košiciach. Udeje sa tak nedlho po prvom svetovom uvedení na srbskom festivale dokumentárnych filmov Beldocs, kde sa pozoruhodný film ukazujúci podoby vojny v čase dlhotrvajúceho mieru, ukázal medzinárodnému publiku po prvýkrát. Premiéra na Art Film Feste za účasti režisérky a tvorivého tímu sa uskutoční v sobotu 17. júna. Distribučná spoločnosť Film Expanded uvedie film nedlho potom do slovenskej distribúcie v kinách aj na alternatívnych projekčných miestach.

„Film sa snaží nahliadnuť do kolektívneho nevedomia našej spoločnosti kde je prítomnosť vojny silno zakorenená. Skúmame mierovú spoločnosť a aké v nej má vojna postavenie. Vytvárame tak akýsi idylický svet, kde už vojna nenaháňa strach, ale je iba hrou na minulosť, niečím čím si môžete vyplniť voľný čas a kde nikto v skutočnosti neumiera,” približuje režisérka Paula Maľárová.

Územie fantázie je na Art Film Feste zaradené do sekcie Slovenská sezóna a bude sa premietať v Kine Úsmev. „Práve táto idylka má za úlohu diváka vyrušiť a rozbehnúť tak jeho vlastné uvažovanie o vnímaní vojny na území dlhodobého mieru, dodáva režisérka, pre ktorú je téma osobná, keďže vyrastala v pacifistickej rodine. „Moja mama raz rozhodla, že nebude podporovať žiadne vojenské motívy v našich detských hrách a tak odišli všetky plastové zbrane a malí vojačikovia. Posledný priamy kontakt s vojenskými artefaktmi som mala ako osemročná. Paradoxne som skončila v manželstve s bývalým vojakom, ktorý aj keď nikdy nebol v boji, mal isté armádne návyky, ktoré som nedokázala pochopiť. Akoby medzi nami bola nepomenovaná priepasť vnímania a ja som sa mu snažila priblížiť práve týmto filmom,” uzatvára Maľárová, ktorá vyštudovala v Ateliéri dokumentárneho filmu na FTF VŠMU. Jej krátky film Planéta Gelnica (2018) získal cenu za najlepší dokumentárny film v národnej študentskej súťaži na MIFF Listapad. Po štúdiách pracovala na niekoľkých televíznych dokumentárnych seriáloch (Budujeme Slovensko či Radosť zo života) a jej celovečerný debut Územie fantázie (2023), ktorý vznikol v koprodukcii s RTVS, začal svoju cestu už na škole v podobe krátkeho filmu.

Okrem debutu samotnej režisérky ide o pilotný projekt novoetablovej produkčnej spoločnosti CinePunkt, ktorá bola založená producentkou Terezou Tokárovou a zameriava sa predovšetkým na dokumentárne filmy a mladých začínajúcich tvorcov. „Film, na ktorom sme začali pracovať pred piatimi rokmi, v kontexte súčasných udalostí dostáva, bohužiaľ, neočakávaný pridaný odkaz. Napriek tomu, že na rekonštrukciách bojov a spomienkových akciách často zaznievali prejavy so slovami ´poučili sme sa z minulosti´, svetové dianie nás núti o tom pochybovať,“ hovorí producentka Tereza Tokárová. „Absenciou hovoreného slova vytvárame fiktívne územie presahujúce hranice Slovenska a veríme, že prostredníctvom obrazu dokážeme komunikovať tieto témy u nás, ale aj v zahraničí,“ dodala Tokárová.

„Územie fantázie je ďalším z rady dôležitých debutových snímok novej generácie dokumentaristiek, ktorá sa nebojí kriticky komentovať pálčivé problémy krajiny, vyjadril sa Adam Straka, strategický riaditeľ Film Expanded. „Paula Maľárová sa cez svoj film pýta na vzťah Slovenska k vojne a odhaľuje celú paletu osobností, ktoré si prisvojili tému vojny a armády na Slovensku. Výsledkom je nielen kritická správa o Slovensku, ale i bizarne-humorný film po vzore štýlu filmov Ulricha Seidla, doplnil Straka

Slovenská premiéra Územia fantázie sa uskutoční v sobotu 17. júna o 20:30 v Kine Úsmev za účasti delegácie tvorcov. Počas festivalu sa film bude premietať druhýkrát 19. júna 10:30 v Kulturpark Joj Cinema 2. Do slovenských kín vstúpi 6. júna a distribučná spoločnosť Film Expanded chystá sériu premietaní s diskusiami ako aj open air projekcií.

Vznik a distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Sekcia filmu na webe Art Film Festu
TRAILER
Facebook distribútora
Instagram distribútora

Zdroj: TS