DETI Jara Vojteka prichádzajú do slovenských kín.

Po úspešnom predpremiérovom turné filmu DETI v siedmich slovenských mestách, kde ho za osobnej účasti tvorcov a hercov videlo spolu už viac ako tisíc divákov, prichádza od zajtra, 25. septembra 2014, prvý hraný film oceňovaného dokumentaristu Jara Vojteka do kín po celom Slovensku.

Každá zo štyroch poviedok filmu DETISyn, Maratón, Kanárik, Otec – sa odohráva v inom ročnom období a zobrazuje iný vzťah rodičov a detí. Navzájom tak vytvárajú vrstevnatú mozaiku vzťahov rodičov a detí.

Či už ide o otca vyrovnávajúceho sa s nedostupným autistickým svetom svojho syna, mladého muža, ktorý nezvláda odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom či zradenú ženu starajúcu sa o zomierajúceho otca, každá z postáv rieši svoju situáciu po svojom. Návšteva ľudového liečiteľa, útek z väzenia, súťaž kanárikov, výlet k moru. Snažia sa od svojich problémov uniknúť alebo iba hľadajú cestu?

DETI_titulna foto

„Témou môjho filmu sú vzťahy. Tie, ktoré sú nám vopred predurčené a nemôžeme ich zo dňa na deň ukončiť. Vzťah medzi rodičmi a deťmi, ktorý ovplyvňuje celý náš život, ma vždy zaujímal. Pretože je to vzťah daný, narodíme sa doň a nič iné, ako ho žiť, prežívať, zažívať, starať alebo nestarať sa oň, nemôžeme. Vo filme sa pýtam aj na to, ako sa môžeme vymaniť z predurčenosti týchto vzťahov a nájsť osobnú slobodu. A či sme toho vôbec schopní?,“ povedal režisér Jaro Vojtek, ktorý si získal uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí svojimi dokumentárnymi filmami My zdes, Hranica či Cigáni idú do volieb.

DETI sú štyri príbehy o krehkosti medziľudských vzťahov, o neistote a rozhodnutiach. Nosnou témou sú vzťahy rodičov a detí alebo detí a rodičov s ich čistotou a úprimnosťou alebo naopak osamelosťou a vnútornou neistotou. Pretože – byť vo vzťahu, či sme si to vybrali, alebo nám to bolo dané, prináša okrem radosti aj množstvo bolehlavu, pri ktorom nikdy nebudeme s určitosťou vedieť, aké je to správne riešenie. Ale sú to práve najbližšie vzťahy a naše miesto v nich, ktoré určujú, akí vlastne sme,“ povedal scenárista filmu DETI Marek Leščák, ktorý s Jarom Vojtekom spolupracoval už na filmoch My zdesHranica.

Titulnú skladbu k filmu DETI zložila a naspievala Jana Kirschner. „Je to hlboký, citlivý film, ktorý prináša niečo, čo sa týka každého z nás. Pretože každý sme niekoho dieťa. Jaro Vojtek je vnímavý a výborný rozprávač, skvelý filmár,“ povedala Jana Kirschner.

Hlavné úlohy zveril režisér do rúk „neokukaným“ tváram hercov i nehercov, čím dodal jednotlivým príbehom dôveryhodnosť a uveriteľnosť. Herečka Éva Bandor stvárnila titulnú úlohu v poviedke Otec, v ktorej si zahrala so svojim učiteľom, budapeštianskym hercom a dramatikom Jánosom Gosztonyim. Jeho rola vo filme DETI bola poslednou, premiéry sa bohužiaľ nedožil. Herec Divadla Skrat Vlado Zboroň zas hrá hlavnú úlohu v poviedke Syn, v ktorej „jeho“ autistické dieťa stvárnil zdravý chlapec Roman Bubla, ktorého si vybral režisér do filmu prostredníctvom kastingu. Tak sa do snímky dostal aj chlapec Arnold Nagy, ktorý je hlavným hrdinom poviedky Kanárik. Martina Horvátha, ktorý zahral titulnú postavu poviedky Maratón, objavil filmový štáb v rómskej osade, kde sa potom časť poviedky aj nakrúcala.

Film sa začal nakrúcať na jar 2012 a dokrútil sa na jeseň 2013. Nakrúcalo sa na štyri etapy, keďže tvorcovia chceli zachytiť poviedky počas štyroch ročných období. Štáb spoločne strávil 35 natáčacích dní na približne 15 lokáciách na Slovensku, v Česku a Bulharsku.

Producentom filmu je Mátyás Prikler z produkčnej spoločnosti MPhilms, koproducentmi sú česká spoločnosť Duracfilm a Rozhlas a televízia Slovenska.

Film DETI má distribučnú premiéru 25.9. 2014. Prináša ho do kín Asociácia slovenských filmových klubov ako jediný slovenský dlhometrážny film vo výberovej desiatke putovnej prehliadky PROJEKT 100 – 2014.

www.filmdeti.sk
www.facebook.com/filmchildren 

Premiéra v SR: 25. 9. 2014
Žáner: dráma
Produkcia: MPhilms
Koprodukcia: Duracfilm, Rozhlas a televízia Slovenska
Hrajú: Éva Bandor, János Gosztonyi, Vlado Zboroň, Roman Bubla, Martin Horváth, Richard Felix, Arnold Nagy a ďalší
Réžia: Jaro Vojtek / Scenár: Marek Leščák / Kamera: Tomáš Stanek ASK /Strih: Maroš Šlapeta / Hudba: Michal Nejtek / Titulná pieseň: Jana Kirschner / Zvuk: Dušan Kozák / Pomocná réžia: Juraj Baláž / Produkcia: Martina Agricolová / Koproducent: Pavlína Kalandrová / Producent: Mátyás Prikler

Plagat deti A1 SK

Zdroj: MPhilms