Daniel Landa vydáva nový album Žito!

Daniel Landa dokončil nahrávanie svojho nového albumu Žito, ktorý prichádza po šiestich rokoch. Vychádza práve v deň Landovho  koncertu v pražských Letňanoch 12. septembra 2015.

Posledným sólovým počinom Daniela Landu bol album Nigredo (2009). Potom vydal len soundtrack k filmu Tacho a live záznamy zo svojich vystúpení.

Na novinke ŽITO si Landa opäť napísal hudbu  a texty sám, výnimku tvoria iba úvodná  skladba Bývali Čechové a adekvátne tvrdý „nářez“ To je válka! (hudba Noid, text Landa).  Album má prekvapivo živý, aranžérsko pestrý a pritom energický rockový sound, akým si Landa získal svojich poslucháčov. Je to aj vďaka doprovodnej kapele, zloženej z osvedčených muzikantov (Tomáš Vartecký, Miloš Meier, Jakub Antl, Kája Mařík….).

Nájdeme tu tzv. „jasné vypalovačky“, ako je nová koncertná verzia hitu Šmouha a Modrá obálka alebo Kejklířovo díkůvzdání, potom sú tu hrdé historické odkazy na českých velikánov – Neklidné nebeKrál Karel,  ale aj mystické songy, inšpirované posolstvom  dávných rún – UruzLaguRaidó. Zvláštnu pozornosť si zaslúži jedna z najsilnejších melódií, aké kedy Landa napísal – Česká krajina.

Umelec sa sám zdržuje akéhokoľvek komentára k albumu: „Netřeba nic dodávat, všechno jsem vyjádřil veršíky a hudbou a album tak mluví samo za sebe.“

V podobnom duchu Landa poskladal aj jednotlivé čísla pre pripravovaný koncert na letisku v Prahe – Letňanoch 12. 9. 2015, kde sa očakáva návšteva okolo 30 tisíc fanúšikov. Špeciálna piesňová zostava v podobe Landovho  curriculum vitae, vybraná z celého jeho repertoáru na tento koncert, má v podtexte napísaný motív:  Cokoliv o sobě řeknu, obrátí se proti mně. Nechci už nic vysvětlovat, všechno je v mých písních.

Daniel Landa je rockový spevák, skladateľ, textár, scenárista, producent, herec, boxer, automobilový závodník. Od konca roku 2012 pôsobí aj pod menom Žito. Má veľa ocenení v anketách popularity, Zlatých, Platinových platní. Svoju hudobnú dráhu naštartoval v skupine Orlík, ktorá sa neskôr rozpadla a Landa od tej doby vystupuje ako sólový umelec. Ako muzikálový autor debutoval s Krysařom a posledný jeho muzikál je zatiaľ Klíč králů (1. časť). Ako herec sa objavil vo filmoch Černí baroni a Proč?.  Jeho poslednou filmovou postavou bol  Alex v jeho filme Tacho a v televízii  postava Emanuela Moravca v diele Den po Mnichovu.

Zoznam skladieb na albume:
1. Bývali Čechové
2. Modrá obálka
3. Šmouha
4. Neklidné nebe
5. Král Karel
6. To je válka!
7. Česká krajina
8. Uruz
9. Lagu
10. Raidó
11. Kejklířovo díkůvzdání
12. Not

Landa, Daniel - Zito - cover-D-R

Zdroj: Warner Music