Culturebox 2015 vo Zvolene.

Mesto Zvolen v spolupráci s občianskym združením Dlhý, široký a bystrozraký a zakladateľom Petrom „Kiksom“ Kičákom, pripravuje už deviate pokračovanie tohto nežánrového open-air hudobného festivalu.

Deviaty ročník ponúkne naozaj svetové mená. Uskutoční sa v Parku Ľudovíta Štúra vedľa divadla JGT v piatok 17.júla 2015 vo Zvolene.

Na festivale vystúpia:

CANNED BEAT je jazz/funky/rnb kapela zo Švajčiarska okolo bubeníka Jána Fabrického, ktorá na Cultureboxe vystúpi v osemčlennom zložení, vrátane legendárnych jazzmanov zo Slovenska – Juraja Buriana (gitara), Ondreja Jurašiho (trúbka) a Mila Suchomela (saxofón). Hrajú funky, ktoré nenechá nikoho chladným!

https://youtu.be/g69TfB5E8U8

Poľský multiinštrumentalista Gooral (Mateusz Górny) patrí medzi priekopníkov zlúčenia elektronickej hudby (electro, drum and bass, dubstep) s tradičnými prvkami poľskej a goralskej ľudovej hudby. Jeho produkcia je silne ovplyvnená rodným mestom Bielsko-Biała. Za sebou má veľké množstvo vystúpení vrátane festivalov ako Heineken Opener Festival (Gdyňa), Colours of Ostrava, Red Bull X Fighters (Poznaň), Coke Live Festival (Krakov) či Woodstock (Kostrzyn nad Odrą). Vo Zvolene vystúpi aj vďaka podpore Poľského inštitútu na Slovensku.

Bad Karma Boy boli nominovaní na prestížne ceny domácej alternatívnej hudby Radio_FM v kategórii “singel roka”. Nedávno vydali druhý album , ktorým ovládli Deezer, zahltili slovenský online priestor pozitívnymi reakciami zo strany médií aj fanúšikov a potvrdili, že sú jedným z najzaujímavejších zjavov slovenskej alternatívnej scény. Jurajovi Marikovičovi účinkovanie v jednej úspešnej kapele nestačí. Okrem pôsobenia v skupine Para, vytvoril spolu s Adelou Tihlárikovou a Petrom Hraběm trio Bad Karma Boy. Prinášajú slovenské piesne s osobitou atmosférou, ktorým nechýba hitový potenciál a charakterizuje ich práve Marikovičov spev.

Papyllon je štvorčlenná hudobná skupina pochádzajúca z Prešova, založená v roku 2010 štvoricou Richarda Ráca, Lukáša Lacka, Jakuba Pastoráka a Bohuša Hajducha. Žáner ktorý hrajú nazývajú „nový Rokenrol“ – je zoskupením štýlov medzi grunge, indie rockom, new rockom či alternatívnym rockom. Vo Zvolene sa predstavia po prvýkrát. Na veľkom pódiu si to už vyskúšali na festivaloch Rock for People, Grape či Dobrý Festival.

Cascabel – energický folk punk z Banskej Bystrice. Akordeón ruka v ruke s našlapanými akustickými gitarami. Práve teraz majú za sebou tour po Škandinávii a Pobaltí. Spojenie známych banskobystrických hudobníkov Lukáša Palatinusa, Jána Čatloša a Tomáša Valička.

Začiatok hudobného programu je plánovaný o 16:00. Pripravený je aj sprievodný program v podobe petangu, bodypaiting, flair show a iné. Predpoveď počasia nám praje a tak veríme, že sa stretneme čo v najväčšom počte!

culturebox

Zroj: ProMusic