Cossack Attack od Čendešu – nový útok na špicu hitparády!

Banskobystrická skupina Čendeš (predtým známa ako Rusín Čendeš Orchestra) bodovala v aktuálnom júnovom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) so svojím albumom Cossack Attack na skvelom piatom mieste ako momentálne najúspešnejší album z východnej Európy.

Po debutovom albume Best of z roku 2015 sa členovia Rusín Čendeš Orchestra venovali hlavne hraniu – okrem samostatných koncertov vystupovali napríklad v televíznej show Zem spieva, na World Music Festivale Bratislava, festivale Hudba sveta Žilina, či na showcaseovom festivale Czech Music Crossroads v Ostrave. Druhý album s názvom Cossack Attack vyšiel v marci 2019 a skupina si na ňom skrátila a zjednodušila názov na Čendeš.

Čo na úspech nahrávky hovorí René Bošeľa, kapelník skupiny Čendeš? „Samozrejme, že nás to teší. Byť v jednej hitparáde popri Kronos Quartet je nepredstaviteľný úspech. To, že sa náš album páči redaktorom hlasujúcim do WMCE, je pre nás ohromne pozitívnym prekvapením, ktoré znamená, že má zmysel tvoriť a byť invenčný.“ Jeho brat Robo Bošeľa, ktorý sa okrem bicích a perkusií stará aj o vizuálnu stránku kapely (fotografie a videá), má z toho tiež radosť: „Je to pre nás veľká odmena za prebdené noci a prácu, ktorú sme pri tvorení tohto albumu vynaložili. Keď náš huslista Andrej zbadal, medzi akými zoskupeniami sme sa ocitli tak vysoko v rebríčku, skoro padol na zadok. Veľmi si to cením a spravíme všetko pre to, aby sme nezostali poslucháčom nič dlžní ani na ďalších albumoch.“

Nový album, na ktorom hrajú René Bošeľa – viola, gitara, spev, Róbert Bošeľa – bicie a perkusie, Peter Šipula – spev, husle, Andrej Turčin – husle, Zuzana Stračinová – cimbal, spev a Jakub Stračina – kontrabas, prináša okrem obvyklých kvalitných spracovaní rusínskych a ukrajinských piesní aj niekoľko autorských skladieb, ktoré by mali v budúcnosti v repertoári skupiny postupne pribúdať. Pozorný poslucháč na ňom nájde viac vrstiev – zložité a premyslené aranžmány s motívmi jazzu a klasickej hudby, pôvodné duchovne zamerané piesne, ale aj takmer jarmočno-svadobné kusy ideálne do tanca. Ani pri nich však členovia kapely nepoľavujú zo svojej vysokej interpretačnej úrovne.

Bratia René a Robo Bošeľovci stoja okrem Čendešu aj za nahrávacím štúdiom Môlča Records, ktoré zaznamenáva hudbu rôznych hudobných štýlov, primárne však slovenský folklór, ktorého plánuje tohto roku vydať niekoľko desiatok titulov. Okrem toho Môlča produkuje aj zaujímavé videoklipy, nielen pre svoju kapelu, ale napríklad aj pre interpretov ako je Ľubomír Gašpar Cimbal Project, Ľudová hudba Stana Baláža, Družina, Štefan Štec a ďalší. V tomto štúdiu dokončovala aj Katarína Máliková svoj mimoriadne úspešný prvý album Pustvopol. skupina Mojše Band nahrávala najnovší album Zipserim a v súčasnosti sa v štúdiu pracuje na rôznych ďalších projektoch, vrátane dvojalbumu ľudovej hudby Pokošovci zo Šumiaca pod producentským dohľadom Jany Ambrózovej.

Album Cossack Attack je už štvrtou nahrávkou zo Slovenska, ktorý sa tohto roku ocitla v Top 20 WMCE. Ide o rebríček najobľúbenejších nosičov viac ako štyridsiatich rozhlasových redaktorov z vyše 20 európskych krajín, ktorý sa zverejňuje každý mesiac už viac ako štvrťstoročie. V apríli 2019 bodovali medzi najlepšími nahrávkami hneď tri slovenské albumy – Telegrafy od skupiny Banda na 19. mieste, Keď vojačik narukoval od Trojky Zuzany Homolovej skončil na 16. a album Neskrotený od skupiny Hrdza na 4. mieste.

Skupine Čendeš srdečne gratulujeme!

https://www.wmce.de/
https://cendesorchestra.com/

Autor: Vladimír Potkan Potančok / PR WOMUSK