Pokošovci bodujú v európskom hudobnom rebríčku.

Hoci na úspechy slovenských nahrávok zo žánru world music v rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) sme si v posledných rokoch už zvykli, januárové umiestnenie albumu Pokošovci 2 v prvej dvadsiatke je predsa len niečím výnimočné. Je to zatiaľ „najfolklórnejší“ album zo Slovenska, ktorý zaujal porotcov tohto medzinárodného rozhlasového rebríčka.

Ľudová hudba Pokošovci zo Šumiaca vydala v roku 2019 dvojalbum s názvom Pokošovci 2, ktorý prináša prierez ich repertoáru tak rómskych, ako aj slovenských ľudových piesní z Horehronia. A práve tento album obsadil v januári 2020 trináste miesto v TOP 20 tohto rebríčka, v ktorom dokopy bodovalo 139 nominovaných nahrávok. Pokošovci za sebou v tomto kole nechali aj nový album Ivy Bittovej s Paolom Angelim, posmrtnú kolekciu nových piesní Rachida Tahu, či skupinu Bantou Mentale z Kinshasy, hlavného mesta africkej urbánnej elektroniky. Celkovou víťazkou januárového rebríčka sa druhýkrát po sebe stala speváčka Aziza Brahim zo Západnej Sahary s albumom Sahari (www.wmce.de).

Pokošovci týmto umiestnením nadviazali na úspechy slovenskej world music v roku 2019, keď v najlepšej dvadsiatke rebríčka WMCE bodovali v apríli až tri albumy zo Slovenska – Neskrotený od skupiny Hrdza (historicky najvyššie 4. miesto), Keď vojačik narukoval od Trojky Zuzany Homolovej (16. miesto) a Telegrafy od Bandy (19. miesto). V júni sa k nim pridala aj skupina Čendeš s albumom Cossack Attack na 5. mieste. 

Album Pokošovci 2 je pokračovaním debutového albumu Ľudová hudba Pokošovci z roku 2014, pričom obidva nosiče vydalo OZ Tradana s podporou Fondu na podporu umenia a produkovala ho etnomuzikologička, huslistka a speváčka Jana Ambrózová. Dvojalbum s dvojnásobnou porciou hudby (takmer 50 piesní rozdelených do 37 trackov)podľa Ambrózovej odzrkadľuje hudobné myslenie a cítenie primáša Miroslava Pokoša a jeho spoluhráčov. Na prvom cédečku sú slovenské horehronské piesne upravené „á la Pokošovci“ s hosťujúcimi spevákmi a speváčkami zo Šumiaca, Telgártu a Pohorelej, druhá polovica albumu obsahuje výlučne rómsky repertoár – tradičné rómske piesne z Horehronia, ale aj úpravy niekoľkých rom-popových melódií.

A aké sú reakcie tvorcov albumu na ich najnovší úspech? „No, to je naozaj dobré, tešíme sa“, povedal málovravný primáš Miroslav Pokoš. Producentka a spoluhráčka Jana Ambrózová to trochu viac rozvinula: „Z umiestnenia „nášho“ dvojalbumu mám nesmiernu radosť. Pokošovci sú podľa mňa exportnou kapelou. Nepomýlite si ich so žiadnou inou sláčikovou muzikou. Nie je to len ich osobitým, často archaickým horehronským repertoárom – v prvom rade vyniká medzi ostatnými svojím neopočúvaným spôsobom jeho inštrumentálneho aj viachlasného vokálneho stvárnenia, ktoré nesie vzácny punc originality a vyzretosti.“

Ľudová hudba Pokošovci s hosťujúcou Janou Ambrózovou boli aj súčasťou programu World Music Festivalu Bratislava na konci septembra 2019. Divákov i odborníkov v publiku ich koncert nadchol. Napríklad Francis Edwards, kanadský producent a organizátor festivalov a jeden zo zahraničných delegátov festivalu vo svojej reakcii napísal: „Pre mňa bol tento koncert jedným z najzapamätateľnejších a najinšpiratívnejších za celý môj život.  A to som doteraz odprezentoval okolo 4000 umelcov z viac než 120 krajín – počul som podstatnú časť world music. Toto bol jedných z tých raritných zážitkov, ktorý svieti medzi ostatnými.“

Sme radi, že unikátnu Ľudovú hudbu Pokošovci zo Šumiaca ocenili nielen tí, ktorí ju videli naživo na festivale v Bratislave (mimochodom, na tom istom festivale účinkovala aj víťazka aktuálneho rebríčka Aziza Brahim zo Západnej Sahary), ale aj rozhlasoví redaktori a porotcovia WMCE. Je to dôkaz toho, že slovenská world music je na vzostupe a má čo ponúknuť: či už sú to rôzne moderné úpravy tradičných hudobných motívov a piesní, alebo archaicky znejúca „roots“ hudba, akú počuť na nahrávkach Pokošovcov.

Radosť majú aj zástupcovia WOMUSK, platformy World Music from Slovakia, ktorá sa postarala, aby sa tento album v rebríčku WMCE objavil a zabezpečuje slovenským interpretom servis spojený s propagáciou v zahraničí.

Aby sa podobné úspechy slovenskej world music opakovali aj v roku 2020, WOMUSK pozýva slovenských hudobníkov na stretnutie platformy 25. januára do Bratislavy, kde sa môžete dozvedieť ako na to, ak chcete byť úspešní so svojou hudbou v podobných rebríčkoch.

Vladimír „Potkan“ Potančok, autor relácie Hudba sveta_FM