Colours of Ostrava: Trentemøller, Charles Bradley, Emilíana Torrini, John Newman, fashion a design market, jednodenné vstupenky.

Medzinárodný hudobný festival Colours of Ostrava pripravuje pre svoj trinásty ročník, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. júla v industriálnom areáli Dolních Vítkovic v Ostrave, radu noviniek. Okrem už oznámených hviezd ako Robert Plant, ZAZ, MGMT, The National, či Bastille, sú do programu potvrdené ďalšie veľké mená medzinárodnej scény. 

Prvým z nich je soulovo-popový spevák John Newman, ktorý so singlom Love Me Again a debutovým albumom Tribute vystrelil na vrcholy rebríčkov a získal dve nominácie na Brit Awards. “Johna Newmana sme oslovovali ešte predtým, kým si našiel cestu do väčšiny rádií. Má úžasný hlas a som rada, že jeho česká premiéra sa uskutoční práve na Colours of Ostrava,” hovorí riaditeľka Zlata Holušová. Z oblasti elektronickej hudby príde do Ostravy osobitý dánsky multiinštrumentalista, producent a DJ Trentemøller, ktorý o svojej hudbe tvrdí: “Bez elektroniky sa nezaobídem, inšpiruje ma ale aj krautrock, shoegaze, post punk, pop a dokonca tiež folk, klasika a soundtracky. Výsledkom je potom moja unikátna hudba.” Tá zaujala napríklad aj režiséra Olivera Stona pre soundtrack k filmu Savages alebo Pedra Almodóvara pre hudobnú stránku snímky La Piel que habito.

Českú premiéru zažije na Colours of Ostrava taktiež legendami opradený bluesový spevák a gitarista Seasick Steve alebo americký funkový a soulový spevák s jedinečným prejavom Charles Bradley. K ďalším nedávno potvrdeným hudobníkom patrí dánska elektropopová speváčka a pesničkárka , islandská speváčka Emilíana Torrini a divoká francúzska senzácia posledných rokov, kapela Shaka Ponk, ktorá minulý rok vyhrala vo francúzskych hudobných cenách Victoires de la Musique a získala dvakrát MTV Europe Music Awards.

ColoursOfOstrava2013_photo_selection (20)

Festival v porovnaní s minulými rokmi oveľa skôr oznamuje konkrétne dni, kedy vystúpia veľké hviezdy a zároveň spúšťa predpredaj jednodenných vstupeniek.Reagujeme tak na veľký dopyt zo strany fanúšikov jednotlivých kapiel,” vysvetľuje Zlata Holušová. Vo štvrtok tak zahrajú napríklad MGMT alebo Shaka Ponk, v piatok ZAZ, Trentemøller, The Asteroid Galaxy Tour, v sobotu Robert Plant, Bastille a na záver v nedeľu The National, John Newman alebo John Butler Trio.

Aj keď samotný festival trvá stále len štyri dni, organizátori ponúknu nové dôvody, prečo v Ostrave stráviť dlhší čas. Festival v ulicích, tradičný sprievodný program s bohatou ponukou koncertov, pouličných muzikantov, divadiel, hudobných stánkov alebo aktivít pre deti zadarmo, sa tento rok posunie na utorok a stredu pred Colours (15. a 16. júla). Už v pondelok 14. júla bude otvorený druhý stanový tábor v areáli Sliezskoostravského hradu, ktorý na celý týždeň poskytne ubytovanie a celkové zázemie záujemcom i bez vstupenky na Colours of Ostrava, napríklad rodinám s deťmi, turistom, alebo športovcom. “Chceme, aby návštevníci do Ostravy prišli na celý týždeň, lebo v meste aj v okolí je stále čo objavovať. Preto už od pondelka pripravujeme turistický a športový program, ktorého presnú podobu oznámime neskôr. Celému týždňu hovoríme pracovne Colours Week,” doplňuje Zlata Holušová.

Pre odbornú verejnosť a záujemcov o hudobnú tematiku bude určená ďalšia novinka od organizátorov Colours of Ostrava: v stredu 16. júla sa uskutoční v Dolních Vítkovicích, v multižánrovom priestore Cooltour a v klube Marley v centre Ostravy hudobná konferencia a showcase českých kapiel pod názvom Czech Music Crossroads. “Jeho cieľom je prezentácia kvalitnej domácej hudby v oblasti rocku, avantgardy, jazzu, folku a world music smerom k zahraničným publicistom, organizátorom, či agentom,” vysvetľuje koordinátor Jiří Moravčík. Dopoludnia a popoludní bude v Gongu venované debatným panelom nad aktuálnymi otázkami hudobného priemyslu, večer potom showcaseovým koncertom českých kapiel, ktoré budú otvorené pre verejnosť. Czech Music Crossroads pripravuje tím domácich publicistov s finančnou podporou Ministerstva kultúry ČR a Štatutárneho mesta Ostrava, moderátorom diskusií bude hudobný publicista Petr Dorůžka.

zU2a8z9RMHSabUI-fExTwqzAo3S2VeTedk7REPsedXw

Miestom konania festivalu sa stane už po tretíkrát úchvatný industriálny areál Dolních Vítkovic, ktorý ale za posledný rok prešiel ďalšími zmenami a vylepšeniami. Predovšetkým diskusné programy prebehnú vo Velkém světě techniky, ktorý si tak návštevníci Colours of Ostrava budú môcť prezrieť ešte pred oficiálnym otvorením v septembri 2014. Areál opäť oživia výtvarné a svetelné inštalácie. nová WTF (What the Fashion) Market and Art Zóna, kde okrem stánkov s designovým tovarom budú naživo tvoriť domáci a zahraniční streetartoví umelci. Návštevníci sa opäť stretnú s obľúbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, s veľkoplošnou projekciou pri hale Gong alebo s vinárňou v betónovom bunkri.

Celkovo program ponúkne cez 200 programových bodov na minimálne dvanástich open-air a krytých scénach. Okrem koncertov taktiež divadlá, workshopy, filmy, diskusie, performance  či výtvarné aktivity. Zázemie tu vďaka špeciálnej Detskej scéne a dojčiacemu stanu opäť nájdu rodičia s deťmi.

Doteraz potvrdené mená na Colours of Ostrava 2014 sú: Robert Plant and the Sensational Space Shifters (UK), The National (US), ZAZ (Francúzsko), MGMT (US), Bastille (UK), John Newman (UK), John Butler Trio (Austrália), Trentemøller (Dánsko), Seasick Steve (US), Chet Faker (Austrália), Emilíana Torrini (Island), Charles Bradley (US), Jamie Woon (UK), The Asteroids Galaxy Tour (Dánsko), Ólafur Arnalds (Island), John Grant (US), Shaka Ponk (Francúzsko), Goat (Švédsko), Les Tambours du Bronx (Francúzsko), MØ (Dánsko), Hidden Orchestra (UK), Abby (Nemecko), Iyeoka (US), Taksim Trio (Turecko), Guillaume Perret & The Electric Epic (Francúzsko), Skip&Die (Južná Afrika, Holandsko), Winston McAnuff & Fixi (Jamajka, Francúzsko), Rupa & The April Fishes (US), Jupiter & Okwess International (Demokratická republika Kongo), Isaya (Francúzsko), Nomfusi (Južná Afrika), Ve Zou Via (Taliansko, Francúzsko), David Wax Museum (US)

Z ČR a Slovenska: Dan Bárta & Illustratosphere, Monkey Business, Chinaski, Bára Hrzánová & Condurango, Horkýže Slíže, Chancers, Anna K, WWW, Vlasta Redl a Luboš Pospíšil, Michal Hrůza, Prago Union, Polemic, Never Sol, Fast Food Orchestra, Ille, První hoře, Mydy Rabycad, Korben Dallas, Gipsy.cz, Vees, Naked Floor

Štvordenné a jednodenné vstupenky sú k dispozícii cez e-shop Colours of Ostrava na adrese https://eshop.colours.cz/, v pobočkách Ostravského informačného centra a v sieti Eventim.cz. Tretia vlna za 1790 Kč vo forme e-ticketu a za 1810 Kč vo fyzickej podobe je limitovaná do 31. marca 2014. Festival taktiež ponúka zvýhodnené rodinné vstupné aj VIP vstupenky pre záujemcov o nadštandardné výhody. Zároveň si záujemcovia môžu kúpiť aj miesto v stanovom mestečku, parkovanie, či miesto pre karavan. Vstup pre deti do 140 cm je zdarma, v nedeľu rovnaká výhoda čaká seniorov nad 65 rokov.

Viac informácií na www.colours.cz.

colours_plagat

Zdroj: Colours of Ostrava