Čo vás čaká v KC Dunaj tento týždeň?

Program v skratke na tento týždeň: Perspektívy rómskej verejnej politiky, Kreatívne ráno s Milanom Adamčiakom, literárny večer Písmenká a koláče, FilmBar Nostalgia, Diskusia o korupcii, Večer alternatívneho divadla, Literárny klub: Básne 2012, RmS a priatelia, .wb & friends, Dokumentárny blok študentskýck filmov VŠMU, Bobsan + Ricki Fitz, sprievodné podujatia Dúhového Pride-u.

Bar máme otvorený každý deň od 16.00, k dispozícii je free wifi ako aj krásny výhľad z terasy. Pohodlne sa môžete uvelebiť na Tuli vakoch. Na 4. poschodí je otvorený design shop ´Slávica´, kde nájdete kopec čerstvých dizajnérskych vecičiek.

28. 5. (po), 18.00 Perspektívy rómskej verejnej politiky diskusia (vstup je voľný / bar)
Je na Slovensku politická vôľa riešiť situáciu Rómov? Čo sa nám doposiaľ podarilo? V čom zlyhávame? Kedy nastane zásadný obrat v rómsko-nerómskom spolužití? O týchto a ďalších otázkach budú diskutovať poslankyne a poslanci Národnej rady SR.
Hostia: Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), Lucia Nicholsonová (SaS), Peter Pollák (OĽaNO) Moderuje: Nora Gubková
Organizujú: Nadácia Milana Šimečku | People in Need Slovakia | o.z. Montessori | National Democratic Institute
S podporou: Open Society Institute Budapest
https://www.facebook.com/events/232904686818186/

29.5. (ut), 8.30→10.00 Kreatívne ráno: Milan Adamčiak diskusia (vstup je
voľný / bar)
Ak by sme mohli niekoho nazvať žijúcou legendou, tak experimentálneho hudobníka, básnika a vizuálneho umelca − Milana Adamčiaka. Výtvarník, Experimentálny hudobník, Rušiteľ, Alternatívec, Kreslič hudby, Vizuálny poet, Fluxusový umelec, Intermediálny umelec – tieto všetky prívlastky boli Adamčiakovi udelené. Milan Adamčiak sa chtiac-nechtiac stal v slovenskom umeleckom prostredí legendou, ikonou, mytologickou bytosťou. Je tu a nie je tu. Jeho umelecké intervencie do skutočného zvukového diania, vyrobené a nájdené hudobné nástroje, zvukové skulptúry, grafické partitúry, hra s náhodou a na náhodu – to všetko sa stalo impulzom pre mnohých ďalších umelcov z okruhu výtvarníkov, hudobníkov a akademikov. Milan Adamčiak študoval na Konzervatóriu v Žiline, hru na violončelo. Je absolventom FFUK Bratislava, odbor hudobná veda (1968-1973). Takmer dvadsať rokov pôsobil vo svojom odbore vo vzťahoch hudby k iným umeniam a hudobnej semiotike na SAV. Založil SNEH – Spoločnosť pre nekonvenčnú hudbu, niekoľko hudobných súborov, z ktorých je najvýznamnejším TRANSMUSIC COMP. Pôsobil ako viceprezident Európskeho kultúrneho klubu na Slovensku. Inicioval vznik albumu pre pápeža. Radí sa medzi výrazné postavy experimentálneho umenia 60. a 70. rokov v slovenskom i medzinárodnom kontexte. Milan Adamčiak príde zahrať na svojich netradičných nástrojoch a predstaví svoju publikáciu (prvotinu, ktorá vychádza po štyridsiatich rokoch) EXPO – experimentálna poézia 1964 – 1972. A ako píše Adamčiak v úvode knihy: „Knihu čítaj na preskáčku. Strany, ktoré sa ti nepáčia, môžeš vytrhnúť. Čítaj nahlas celú knihu. Potichu. Nečítaj. Požičaj. Daruj. Zahoď knihu do diaľky.“ https://www.facebook.com/events/239817999464636/

29.5. (ut), 18.00 Písmenká a koláče: nielen o tom, čo čítame, čo čítate a čo píšete literatúra (vstup je voľný / bar)
Alena Kuišová a Gabi Revická sa tentokrát porozprávajú s autorkami Barborou Kardošovou a Dominikou Chromčákovou o tom, ako knihy píšu a s vami o knihách, ktoré čítate alebo aj píšete. A to všetko v duchu hesla – my pozývame, vy napečiete.

29.5. (ut), 19.30 FilmBar Nostalgia: Gran Torino (USA, 2008) kino (2 € na mieste / sála)
Príbeh životom unaveného vojnového veterána Walta Kowalského, ktorý si uvedomuje, že na nový svet už nestačí. Často sa dostáva do konfrontácie s nenávidenými ázijskými imigrantmi, ktorí nahradili starých susedov. Už len v tichosti dožíva jeseň svojho života. Až do osudnej noci, keď sa mu niekto pokúsi ukradnúť jeho pýchu – nablýskaný športiak Gran Torino… Režisér: Clint Eastwood, rok výroby: 2008, 116 min., anglicko-hmong. verzia, titulky, MN

30.5. (st), 17.30 Poradíme si s korupciou alebo ona s nami? diskusia (vstup je voľný / bar)
Café Európa debaty sú určené pre širokú verejnosť a ich cieľom je zvýšiť povedomie a podporiť spoločenskú diskusiu na vybrané otázky týkajúce sa EÚ a jej členských štátov. Publikum má možnosť vypočuť si argumenty odborníkov, zapojiť sa do debaty, klásť otázky a nakoniec si na základe prezentovaných informácií vytvoriť na tému vlastný názor… to všetko v príjemnej atmosfére kaviarne. Prídte debatovať! Vstup je voľný, navyše zákusok s kávou prípadne čajom je na nás! Čo je vlastne korupcia? Korupcia je zneužitie právomoci k osobnému prospechu. Podľa definície Transparency International korupcia znamená priame alebo nepriame žiadanie, ponúkanie, poskytovanie, či prijímanie úplatku, alebo inej nenáležitej výhody, alebo jej prísľub. Pod jej vznik sa podpisuje zlyhanie inštitúcií a ľudí. Každému z nás vadí korupcia vo veľkej politike, jej odhaľovanie dokáže ovplyvniť aj výsledok volieb. Ako je to ale s nami samotnými a malou korupciou? Kedy sa konečne dokážeme pozrieť do zrkadla a priznať si, že všetko sa začína už pri našich vlastných zlyhaniach u doktora, na miestnom úrade, či pri platení pokuty za prekročenú rýchlosť? Diskutéri: Tom Nicholson (investigatívny novinár), Gabriel Šípoš (riaditeľ Transparency International Slovensko). https://www.facebook.com/events/264618780303174/

30.5. (st), 20.00 Večer alternatívneho divadla: „Chutilo vám, páni?“ divadlo (3 € na mieste / sála)
„Chutilo vám, páni?“ je najnovšia autorská divadelná hra Pavla Seriša. Ide o predstavenie jedného herca z podivného sveta reštaurácií a čašníkov. Herec odohrá viac ako 20 rôznych charakterov, používa minimum rekvizít a počíta s aktívnou predstavivosťou diváka. Komédia je zmesou divadla, pantomímy, absurdity a tanca a snaží sa využívať charakterovú, situačnú, slovnú i pohybovú komiku. Hra bola inšpirovaná dielom „Mistero buffo“ z pera talianskeho dramatika a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Daria Fo. Vzišla zo spolupráce s uznávaným českým hercom a režisérom Arnoštom Goldflamom na Janáčkovej akademii múzických umìní v Brne. Palec je študentom pohybového divadla na JAMU. V roku 2006 spolu s Jurajom Hubinským založil divadelné zoskupenie Neandrtal Teatr. Okrem divadla sa venuje aj kresleniu, stand-up comedy či krátkym filmom. Nemá rád horčicu. https://www.facebook.com/events/313436505395565/

31.5. (št), 18.00 Literárny klub: BÁSNE 2012: vyhlásenie súťaže literatúra (vstup je voľný / bar)
Štvrtý ročník literárnej súťaže BÁSNE 2012 Asseco solutions vyhlasuje OZ literarnyklub.sk − porota: Peter Šulej (predseda), Peter Macsovszky a Michal Rehúš.

31.5. (št), 19.30 RmS a priatelia koncert, party (vstup je voľný / sála)
Multižánrový večer neziskového sektora, k tomu cena Most pre mladých a fantastických, Tomáš Hudák a Samo Trnka naživo a koncert fakt dobrej kapely, Korben Dallas.  Pred večerným programom budete mať možnosť spoznať prácu mladých lídrov a mládežníckych organizácii bližšie. Od 9.00 do 12.00 sa bude diskutovať o zážitkoch a skúsenostiach mladých ľudí, premietať krátke filmy a vymieňať skúsenosti.
9.00 úvod a krátke video profily mladých lídrov
9.30 diskusia s mladými lídrami o ich skúsenostiach a zážitkoch
10.30 premietanie reportáží projektu Človeka v ohrození Zmeň komunitu
10.50 diskusia so zástupcami mládežníckych organizácii: mladí ľudia z Inex Slovakia, Slovenska debatná asociácia, Človek v ohrození a RmS budú hovoriť o svojich projektoch, ich význame a zážitkoch.
Viac info na www.mladez.sk


31.5. (št), 21.30 .wb & friends party (1 € na mieste / bar)
Eklektická zmes tanečnej „urban music“ v Dunaj˜ Bare s našim rezidentom DJom .wb a jeho hosťami za symbolické vstupné 1 €. https://www.facebook.com/events/395122617195636/

1.6. (pi), 18.30 Dokumentárny blok študentských filmov VŠMU kino (1 €
na mieste / sála)
Študenti Lenka Hashimoto, Robo Šulák, Erik Praus a Lucia Pauerová uvedú svoju vysokoškolskú tvorbu.

1.6. (pi), 21.00 Bobsan + Ricki Fitz party (1 € na mieste / bar)
Barová noc vzniknutá spojením funky hip-hopu, breakbeatu, house, indie dance,
2 úspešní DJi a producenti za pomoci ďalších hudobníkov (napríklad Vili:am z PPE) predstavujú úplne nový projekt BYROKRAFT – klubový koncept pre druhú dekádu 21. storočia. RF a Bobsan už majú na svedomí také úspešné značky akými boli Trademark, Signall alebo Suburb a BYROKRAFT je logickým pokračovaním ich hudobného vývoja. Charakteristika: indie breakz elektro punk mutant disco, ale chytajú sa všetkého možného, čo im pod ruku príde: nurave, housy, klubovky, evergríny, ejtís, najntís… a z tohto všetkého mixujú, fabulujú a geletujú vyvážené, konceptuálne a dynamické sety (ak je to vôbec možné). Medzitým sa Bobsan už okrem iného stihol predviesť remixami The Rapture, Laca Lučeniča, Pudingu Pani Elvisovej, Eardrum Crew, Veneer, plus zopár menej oficiálnych bootlegov (Phoenix, ACDC, Motorhead, Tesco…) Ricki fitz sa zasa potichučky venuje sound designu a je podpísaný pod viacerými PC hrami, krátkymi filmami a reklamami. https://www.facebook.com/events/238798142899941/

2.6. (so), 18.00 Dúhový Pride: Parada (Srbsko/Nemecko/Maďarsko/Slovinsko, 2011) kino (3 € na mieste / sála)
The Parade (Parada), Srbsko/Nemecko/Maďarsko/Slovinsko, 2011, réžia: Srdjan Dragojevic, 115 min., slovenské titulky. Homofóbne motivované násilie a dozvuky občianskej vojny v Srbsku nie je ľahké poňať komediálne, no Srdjanovi Dragojevičovi sa to podarilo. V komédii Parada homofóbny gangster Lemon a gej zverolekár Radmilo spoločne vytvoria tú najnepravdepodobnejšiu úderku, aby zachránili Belehradský PRIDE. Vtipný príbeh, ktorý vás pobaví a ku koncu možno i dojme. Po filme diskusia s organizátormi/-kami Dúhového PRIDE.

2.6. (so), 21.00 Margita a Besná party (1 € na mieste / bar)
Sobotňajšia žúrka, na ktorej sa predstavia dve šarmantné dámy so svojou hudobnou produkciou. A to všetko za symbolické vstupné.

3.6. (ne), 19.00 Dúhový Pride: Divadlo NoMantinels: Na doraz divadlo (5 € na mieste / sála)
Divadlo NoMantinels hrá sprievodné predstavenie Dúhovému pridu v Bratislave. Inscenácia tematizuje osudy troch žien. Vlasta má cez 50 a takmer celý život prežila vo vzťahu s násilným mužom, ktorého nemilovala. Predtým ako stihla doštudovať str…ednú školu však otehotnela a neostávalo jej nič iné ako sa vydať. Keď sa jej narodilo dieťa, nikto jej nepomohol. A tak len varila a starala sa, veď bola matkou. Lujza je doktorandkou biológie, napriek tomu, že si to rodičia nepriali. Stále je slobodná, napriek tomu, že rodičia chceli, aby už bola vydatá. Lujza chce byť dobrá a chce želanie rodičov splniť, a tak neskúsená hľadá muža svojich snov. A nejaký sa na ňu aj nalepí. Ibaže po čase sa z muža snov vykľuje klamár a násilník. Petra bola kedysi Petrom, ktorý sa necítil byť mužom, ale ženou. A tak napriek obrovskému riziku sa ako žena začal správať, obliekať a žiť. Petra navštívila množstvo kurzov, aby bola dokonalou ženou, ale stále to tým druhým nestačilo. Vytrvala v tom, aj keď sa jej rodičia vzdali, aj keď ju vyhodili z práce, aj keď ju všade odmietali, pretože tak to cítila. Čo majú všetky tri spoločné? Nenaplnené túžby. Spoločne sa stretávajú v „liečebni“, kde ich učešú, vyšmirgľujú kožu na pätách a vyčistia špinu za nechtami. „Násilie páchané na ženách je bežnou súčasťou slovenských domácnosti“. „Muži, ktorí nespåňajú rodový stereotyp silného a mocného muža, sú obyčajne terčom výsmechu.“ O tom ako zvykne byť moc zneužívaná, ako aj o nepríjemných dôsledkoch vplyvu rodových stereotypov hovorí nová inscenácia divadla NOMANTINELS. Viac informácií a rezervácie. Po skončení predstavenia bude diskusia k téme. https://www.facebook.com/events/313204752093278/

3.6. (ne), 20.00 Dúhový Pride: Diskusia na tému fenomén trans násilia diskusia (vstup je voľný / bar)
Aký je obraz „správneho muža“ a „správnej ženy“? Prečo sa ľudia cítia nesvoji v prítomnosti transľudí? Ako trans identita ohrozuje tradičné vnímanie ženského a mužského? Čo stojí v pozadí transfóbnych útokov? Aké sú reálne príklady z praxe a postupy pri vyšetrovaní transfóbne motivovaných zločinov z nenávisti? Diskutujú: Jana Zezulová (Možnosť voľby), Lucia Zachariasová (Rada vlády pre presadzovanie rovných príležitostí žien a mužov, ČR), Roman Kollárik (TransFúzia). Moderuje Róbert Furiel (Charlies, ČR).

Zdroj: KC Dunaj
Publikoval: Redakcia GREGI.NET