Čo vás čaká v KC Dunaj tento týždeň?

Program v skratke na tento týždeň: koncerty This Town Needs Guns a Pale Clouded White, Kreatívne ráno o móde s módnymi návrhármi, FilmBar Nostalgia, festival Nová Dráma, Anasoft Litera fest (v rámci ktorého zahrá duo DVA), koncerty hip hopových Prago Union a Moja Reč, party Secret Wars Slovensko a StartupCamp Slovensko #22.

Bar máme otvorený každý deň od 16.00, k dispozícii je free wifi ako aj krásny výhľad z terasy. Pohodlne sa môžete uvelebiť na Tuli vakoch. Na 4. poschodí je otvorený design shop ´Slávica´, kde nájdete kopec čerstvých dizajnérskych vecičiek.

14.5. (po) 20.00 Real Something: This Town Needs Guns (UK) + Pale Clouded White koncert (9 € na mieste / sála)
This Town Needs Guns /UK – This Town Needs Guns pochádzajú z Oxfordu, z rovnakého mesta ako ich math-rockoví kolegovia, Foals. No zatiaľ, čo sa Foals venujú viac popovejšiemu a poslucháčovi prístupnejšiemu indie/math rocku, a naopak, ďalší významní predstavitelia tohto štýlu, Battles, sa špecializujú na jeho viac experimentálnejšiu formu, TTNG sa sústredia na klasický čistý math-rock, plný zvláštnych zmien taktov a šialených gitarových vybrnkávačiek. Math-rock podľa This Town Needs Guns, to sú rôzne kombinované kľukaté gitarové línie, víriace melódie a ostré precízne bicie. Ich debutový album Animals (2008) zožal výborné ohlasy rovnako u hudobných kritikov, ako aj fanúšikov, navyše ich live shows majú skvelú povesť. Na aktuálnom turné sľubujú zahrať staršie pesničky z Animals i novšie z épečka Adveture, Stamina & Anger, ktoré vyšlo koncom minulého roka a taktiež aj úplne nový materiál z pripravovaného albumu, ktorého vydanie je naplánované na jeseň na labeli Sargent House.
Pale Clouded White /SK – Shoegaze v jeho najzákladnejšej podobe so zvukovými stenami, troškou bittersweet nálady a potopenými vokálmi – to sú Pale Clouded White. Za vznikom skupiny stojí Martin Krajčír aka elektronický producent Isobutane aka gitarista The Ills. Ako sám hovorí, zatiaľ, čo sa The Ills uberajú po post-rockovej ceste, Pale Clouded White je Isov opätovný pokus o čistokrvnejší shoegaze s popovejšími melódiami. Prvé skladby vznikli už pred dvomi rokmi, no až teraz kapela nadobúda jasnejšiu ucelenejšiu podobu a čo je hlavné – vznikajú nové tracky. V súčasnej zostave hrajú okrem Isa, Dodo Gál, Peťo a Miloš Bulíkovci. Všetci sú skúsení muzikanti, no koncert v KC Dunaj bude v takomto zložení a pre Pale Clouded White premiérový, tak sa tešíme a sme zvedaví, čím nás prekvapia.

15.5. (ut), 8.30→10.00 Kreatívne ráno: Dana Kleinert + Lenka Sršňová + Boris Hanečka diskusia (vstup je voľný / bar)
S módou o móde − O móde s módou (pozrite sa na svet z rôznych uhlov) – Móda na Slovensku ponúka množstvo podnetov. Preto príďte na Kreatívne ráno vol. 13 a diskutujte, o tom, čo vás na tejto téme najviac zaujíma s našimi hosťami, ktorí na Slovensku patria medzi módnu špičku. Lenka Sršňová študovala na VŠVU, Ateliér odevného dizajnu, ešte pred jeho ukončením bola na 5-mesačnom kurze navrhovania v Paríži, neskôr vo Fínsku. Navrhovala kostýmy pre divadelnú inscenéciu Plán B z vesmíru, taktiež robila kostýmovú výpomoc pre film Bathory. V európskej dizajnérskej súťaži Where fashion steps, it leaves a print 2005 vo francúzskom Lyone a v súťaži B fashion in Zlín 2007, získala prvé miesto. Venuje sa dámskej aj pánskej móde. Boris Hanečka vyštudoval VŠVU, ateliér odevného dizajnu. Boris má na svojom konte študentské kolektívne módne prehliadky v Bratislave, Prahe, Brne, Lisabone a Berlíne.V roku 2004 spolupracoval s Lukášom Kimličkom na doplnkoch pre kolekciu Goldies, pre Styl Kabo v Brne. V roku 2005 stihol prehliadku bakalárskej práce s názvom Chvála Bohu, styling v televíznom programe ZMENÁREŇ v STV, styling pre reklamnú kampaň ALIZE- ,,Kľaňanie sa kráľov“, styling pre štúdiá krásy Pierot. V roku 2006 vyhral Lifeline Fashion Talent. Dana Kleinert, módna návrhárka, odevná a textilná výtvarníčka, vyštudovala textilný dizajn na VŠVU, no umeniu čarovať s úpletom sa naučila najmä počas stáže na University of Art and Design vo fínskych Helsinkách. Má vlastnú značku, ponúka modely v dizajn štúdiu už 6 rokov. Do širšieho povedomia sa dostala ako stylistka finalistov prvej série SuperStar na Slovensku. V oblasti interiérového dizajnu spolupracuje s manželom Oliverom, ktorý je architektom. Pre magazín smeŽeny vytvára už tri roky styling osobnostiam z rozhovorov. Marika Majorová (Tonbogirl) – “Ako najlepšie ukázať a dokázať, že naozaj človek robí šaty? Nechať 13 úžasných žien obliecť si bielu pánsku košeľu. Nechať ich hrať sa, strihať, zdobiť, skladať, krčiť, žehliť, tešiť sa. Obliecť si ju a preniesť na ňu svoj štýl, osobnosť a čaro. A len ich pri tom pozorovať,” Fotografka, copywriterka, blogerka, polovica režisérskej dvojice GunPowder Directors. Vyštudovala marketingovú komunikáciu v kombinácii s nemčinou na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Na svojom blogu sa venuje okrem iného móde – najmä streetstylu.

15.5.(ut), 19.30 FilmBar Nostalgia: Železná diera (Slovensko, 2011) kino (2 € na mieste / sála)
Autentický film sprístupňuje divákom pohľad na nezvyčajný prírodný úkaz – jeden z najdivokejších kaňonov sveta. (Réžia: Pavol Barabáš, Slovensko, 52 min.). TROU DE FER – Železná diera je obrovské prepadlisko ukryté hlboko v sopečných horách tropického ostrova Reunion, ktorý sa nachádza v Indickom oceáne pri Madagaskare. Okolie kaňonu patrí medzi najdaždivejšie regióny sveta. A práve v tom spočíva jeho vysoká obtiažnosť a nebezpečnosť. Kaňon má najťažšie hodnotenie ABO+, čo zahrňuje najvyššiu technickú obtiažnosť, najvyššiu vodnatosť, i expozíciu. Ročne prejde kaňon nanajvýš jedna expedícia. Po nácviku a zosúladení sa v 13 najkrajších kaňonoch ostrova sa členovia výpravy konečne cítili byť pripravení na deň D. Päť členov expedície, Miroslav Dušek, Jaroslav Holeček, Natália Borecká, Pavol Barabáš a Čech Martin Chroumal sa rozhodli zostúpiť do priepasti. Vzrušenie a obavy cítili všetci. Z obrovskej diery totiž niet návratu ani úniku. Existuje len jedna cesta: cesta vpred. Tento rok ešte kaňonom nikto neprešiel. V akom stave je po monzúne? Je priechodný? Nikto nepozná odpoveď… Film Trou de Fer – Železná diera

15.5. (ut), 22.00 Nová Dráma: Jana Juráňová: REALITY SNOV divadlo (4 € na mieste / 2. poschodie)
Tragikomický pohľad do kuchyne rodinných a partnerských vzťahov deformovaných silou mediálneho vplyvu a každodenných rituálov. Generačná hra o rodine, ale aj o sile mediálneho vplyvu v súčasnej spoločnosti. Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica. Réžia: Iveta Škripková.

15.5. (ut) 23.30 Nová Dráma: DJ Skank (Leporelo_FM) party (1 € na mieste / bar)
Afterparty festivalu Nová Dráma.

16.5. (st), 13.00→18.00 Anasoft litera fest: Literatúra V4 v preklade (V4 literatúra, in translation) konferencia (vstup je voľný / sála)
Diskusia o kultúrnej diplomacii jednotlivých V4 krajín a spôsoboch podpory prekladania a propagácie pôvodnej literatúry v zahraničí.

16.5. (st), 22.00 Nová Dráma: Súčasná poľská dráma diskusia (vstup je voľný / sála)
Prezentácia antológie súčasných poľských hier vydanej Divadelným ústavom za účasti dramatikov.
Focus Poľsko festivalu Nová dráma ponúkne v KC Dunaj prezentáciu antológie kníh súčasnej poľskej drámy. Osobnú účasť prisľúbili hviezdy poľskej drámy Tadeusz Słobodzianek a Małgorzata Sikorska-Miszczuk.

16.5. (st), 23.00 Nová Dráma: DJ Skank (Leporelo_FM) party (1 € na mieste / bar)
Afterparty festivalu Nová Dráma.

17.5. (št), 18.00 Anasoft litera fest: Menšinová alebo naša? diskusia (? € na mieste / bar)
Ako vnímame literatúru našich národnostných menšín? Diskutujú Péter Hunčík, Pavol Rankov, Rudolf Chmel, Radoslav Passia. Moderuje Renáta Deáková.

17.5. (št), 20.00 Anasoft litera fest: Literárny klub: Balla + Z. Kepplová + P. Hunčík literatúra (? € na mieste / sála)
Finalistov ceny Anasoft litera 2012 predstavia Jacek Bukowski, Andrea Makýšová Volárová a Juraj Alner.

17.5. (št), 20.00 Anasoft litera fest: DVA (CZ) koncert (vstup je voľný / sála)
Autorské čítanie finalistov Anasoft litera: Balla, Péter Hunčík, Zuska Kepplová. Dva nemé filmy Georga Mélièsa Cesta na Mesiac a Cesta do Nemožna svojou hudbou sprevádza známa česká skupina DVA. Viac na:

18.5. (pi), 21.00 Prago Union (CZ) + Moja Reč koncert (12 € na mieste, 10 € v predpredaji v KC Dunaj / sála)
Spojenie, na ktoré sa dlho čakalo! Dvojnásobný víťaz hudobnej ceny Andìl – Prago Union a chlapci z projektu Moja Reč sa stretnú na špeciálnom a jedinom spoločnom koncerte na Slovensku. Špičky hip-hopovej scény z oboch strán hranice vystúpia aj so živou kapelou. Ich texty nikdy nenudia a ich flow nepozná choroby. Českí bratia z Prago Union a tuzemská Moja Reč vystúpia v KC Dunaj 18. mája na špeciálnom dvojkoncerte, na ktorý si pripravujú nielen svoje osvedčené recepty pre publikum hladné po kvalite, ale vraj zaznie aj niečo z ich spoločnej kuchyne. „Byli tam všichni až po kluky z Reči a celou partu, až na tu zásadní prudu, žes tam chybìl ty…tak neseď doma a dojdi!“. Prago Union je nielen hip-hopová skupina, ale aj záruka skvelého koncertu. Raper Kato a DJ Maro – to sú dve mená, ktoré sa ukrývajú za „Pražskou úniou“. Momentálne najznámejšia česká hip-hopová formácia (svedčia o tom aj dve hudobné ceny Andìl) vznikla pred desiatimi rokmi z iniciatívy Kata a DJ Skuplu, pôvodných členov kultového Chaozzu. V roku 2005 vydala prvý album HDP. Fanúšikovia sa ďalšieho dočkali až o päť rokov neskôr a posledné LP V Barvách prihodili chlapci vlani. Prago Union vystupuje aj som živou kapelou a aj koncert v KC Dunaj sa ponesie v znamení Live Band. Moja Reč je dobre známe hip-hopové duo v zložení Supa a Delik. Už je to osem rokov, čo nahrali svoje prvé demo. A bolo to leto roku 2006, kedy im vyšiel prvý mixtape Dobrí Chlapci. Ten nasledovalo o pár mesiacov ich prvý album S/M Show. Dobrí chlapci z Handlovej nelenili a v 2007 vydali druhý mixtape. Pred tromi rokmi potešili fanúšikov dvoj DC albumom Dual Shock. Naposledy prišli s vynikajúcim albumom Dobrí chlapci vol.3 a ten by vraj, podľa kuloárnych informácii, mali nasledovať ďalšie projekty.

19.5.(so), 21.00 Secret Wars Slovensko party (5 € na mieste / sála)
Finálový súboj o 1000 Eur a postup do Londýna na Secret Walls. Slaja sa postaví proti Sabo-vi z Komárna. Výstava z celej súťaže Secret Wars SLovensko 2011/2012. Velká kalba v bare a sále. Dj Wosa, Dj Hlavolam, Dj Custome a special darčeky pre fanúšikov.Slide show a premietanie videí zo súbojov. Napíšte nám správu a dostante sa na friends list za 3 Eurá.

20.5.(ne), 17.00 StartupCamp Bratislava #22 konferencia (vstup je voľný / sála)
StartupCamp je pravideľné stretnutie ľudí, ktorí sa motajú okolo vytvárania internetových firiem a realizácie dobrých nápadov. Chceme, aby na StartupCamp chodilo viac ľudí, ktorých ešte nepoznáme. Nemusíte mať hotový mega-startup, radi uvidíme každého. Takže doneste svojich známych a kamarátov, ktorým by sa medzi nami mohlo páčiť.

Zdroj: KC Dunaj
Publikoval: Redakcia GREGI.NET