Dvakrát Romeo a Júlia: hudobná lahôdka uzavrie koncertnú sezónu SOSR!

Záver 82. koncertnej sezóny Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) bude patriť ruskej klasike. SOSR pod taktovkou Maria Košika uvedie diela dvoch velikánov ruskej hudby 19. a 20. storočia – P. I. Čajkovského a Sergeja Prokofieva. 

V rámci jedného koncertného programu odznejú dve osobité hudobné interpretácie tragického príbehu o Romeovi a Júlii. Spolu s rozhlasovými symfonikmi vystúpi mladý poľský violončelista Marcin Zdunik (1987). Zdunik je bratislavskému publiku dobre známy zo svojich predošlých vystúpení so SOSR a Slovenskou filharmóniou. Koncert sa uskutoční 13. júna 2012 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Kosik
Príbeh Williama Shakespeara o tragickej láske mladých milencov už celé storočia inšpiruje nielen divadelníkov, ale aj hudobných skladateľov, choreografov a výtvarníkov. Shakespearova hra ponúka celú škálu emócií – radosť, smútok, vášeň a nehu. Tieto emócie dokonale tlmočia aj partitúry oboch uvádzaných skladateľov.
     
Prvá časť bude patriť velikánovi ruského romantizmu – Piotrovi Iľjičovi Čajkovskému (1840 – 1893). Koncert otvorí symfonická fantázia Romeo a Júlia – jedno z prvých Čajkovského majstrovských diel. Nasledovať budú Variácie na rokokovú tému pre violončelo a orchester, Op. 33. V druhej časti koncertu sa prenesieme do 20. storočia. Ako prvé odznie Concertino pre violončelo a orchester g mol, Op. 132 Sergeja Sergejeviča Prokofieva (1891 – 1953). Sólové party oboch diel bude interpretovať hosťujúci Marcin Zdunik.

marcin-zdunik
„Je to snáď najväčší talent, aký som kedy stretol. Je nielen vynikajúcim violončelistom s neuveriteľnou hudobnou inteligenciou, ale na svoj mladý vek oplýva veľkými vedomosťami. A k tomu sa správa nesmierne prirodzene a skromne – ako taký protipól k superstar,“ povedal o Zdunikovi hlavný dirigent SOSR, Mario Košik.

Záver 10. abonentného koncertu i celej sezóny bude opäť patriť veronským milencom – tentokrát v podobe orchestrálnej suity z baletu Romeo a Júlia, Op. 64. Úspech Prokofievovho Romea sa však nerodil ľahko. Po odmietnutí Kirovovým divadlom v Leningrade a Veľkým divadlom v Moskve sa premiéra baletu konala v roku 1938 u našich západných susedov v brnianskom Mahenovom divadle. Dnes patrí k stáliciam repertoárov svetových baletných domov. Nielenže obsahuje jedny z najkrajších hudobných pasáží Prokofievovej tvorby, ale je tiež vo všeobecnosti považovaný za jednu z najvýnimočnejších hudobných realizácií Shakespearovej dramatickej tvorby.

Tento v skutku výnimočný koncert v priamom prenose uvedie na svojich frekvenciách aj Rádio Devín, a to v relácii Hudba pod pyramídou.

Vstupenky v hodnote 5, 6 a 7 eur je možné zakúpiť na predajných miestach siete Ticketportal, na www.ticketportal.sk a tiež v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1, dva dni pred koncertom od 14.00 do 18.00 hod. a v deň koncertu od 14.00 do 19.00 hod.
Zdroj: Matúš Benža, PR manažér SOSR
Foto: Archív SOSR (Košik), Archív M. Z. (Zdunik)
Publikoval: Redakcia GREGI.NET