Činohra SND a denník SME vytvorili unikátny bulletin Karpatského thrilleru.

Prvá premiérová inscenácia Činohry SND v aktuálnej 94. sezóne Karpatský thriller disponuje nekonvenčnou komunikáciou s divákmi, čo potvrdzuje aj originálny divadelný plagát od známeho výtvarníka Martina Shootyho Šútovca.

Politický karikaturista zároveň vytvoril koncepciu netradičného vyhotovenia bulletinu k predstaveniu, ktorý Slovenské národné divadlo vydalo vo formáte denníka SME.

Bulletin Karpatského thrilleru pozostáva z dvadsiatich plnofarebných novinových strán, ktoré zostavili dramaturgovia inscenácie Martin Porubjak Peter Kováč. Diváci si môžu prečítať text hryrozhovor dramaturga Martina Porubjaka s jej autorom Eugenom Gindlom. Prvých deväť strán tvoria články, ktoré sú však satirickou fikciou. Medzi ne okrem iných patrí Reportáž zo školy Milana Lasicu či Aforizmus nadnes Tomáša Janovica.

„Karpatský thriller je inscenácia, akú nepripravujeme v činohre často. Jednak ide po dlhšom čase o uvedenie pôvodnej slovenskej hry, ktorá je navyše spoločensky aktuálna a dúfame, že aj trochu provokatívna. Preto sme sa rozhodli aj pre neobvyklú podobu bulletinu, ktorého obsah aj forma vychádzajú z jedného motívu hry, ktorá sa odohráva v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, že totiž „o takých desať – pätnásť rokov (teda v roku 2013) bude u nás lepšie“. Satirické články vychádzajú z fikcie, že je to fakt, a spoločenská situácia u nás je utopicky ideálna. Zdalo sa nám, že tento nápad môže byť vtipný a osviežujúci vrátane „zdrvujúcej“ kritiky na vlastnú inscenáciu,“ špecifikoval bulletin k inscenácii dramaturg Činohry SND Peter Kováč.

„Som rád, že sme mohli pomôcť, lebo SME sú kultúrne noviny a spojenie s divadlom je úplne prirodzené. Zvlášť, ak ide o hru s témou korupcie, o ktorej denník SME píše denne,“ povedal šéfredaktor denníka SME Matúš Kostolný.

Bulletin_Karpatsky_thriller

Zdroj: SND