Aké je to žiť v neustálej tme?

Viete, ako previesť nevidiaceho cez cestu? Môžete mu povedať “dovidenia”? Čo robia nevidiaci na Deň nevidiacich? Odpovede na (nielen) tieto pálčivé otázky, ale aj rôzne pohľady na vôbec nie nudný život nevidiacich a slabozrakých prináša autorská inscenácia Divadla Zrakáč. Divadla, kde zrak nehrá žiadnu rolu.

Divadlo Zrakáč tvorí skupina nevidiacich, slabozrakých a vidiacich tvorcov. V roku 2010 ho ako vôbec prvé divadlo svojho druhu v strednej Európe založil režisér Jozef Pražmári, ktorý tiež prišiel o podstatnú časť zraku. Pod jeho vedením absolvovali členovia súboru základný herecký kurz a naštudovali dve inscenácie. Počas desiatich rokov spolupracovali s ďalšími mladými absolventmi Divadelnej fakulty, ako sú režisérky Kristína Chlepková, Katarína Jánošová Lesayová, herec Michal Jánoš, či súčasný režisérsky tandem Pavol Viecha a Matej Feldbauer.

Už 10. októbra v Modrom salóne SND budete môcť vidieť ich aktuálnu autorskú inscenáciu Ste medzi nami, ktorá je kolážou, na prvý pohľad, banálnych životných situácií. Rôzne pohľady na svoje „špecifikulum“ ukazujú herci a herečky v situáciách inšpirovanými skutočnými udalosťami, no s nadhľadom a s dávkou humoru.“Tvorcovia našli správny pomer medzi edukačnou rovinou, humorom a vážnosťou. Vďaka hosťovaniu v SND, projekt odstraňuje hranice medzi tradične vnímaným divadlom a jeho aplikovanými formami. Takto sa dostávajú témy, o ktorých sa vie, ale nehovorí, do povedomia širšej verejnosti. Tá sa tak práve vďaka takýmto projektom môže stať vnímavejšou a citlivejšou.”

Dominika Dudášová, internetový portál Reflektor
Inscenácia vznikla v spolupráci Divadla Zrakáč a Činohry SND v rámci línie dobrodružnej dramaturgie.