Cinematik ukáže aj zakázané!

Novou nesúťažnou sekciou na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik sú Zakázané filmy. Ponúknu výber diel z dejín kinematografie, ktoré sa stali v čase svojho vzniku kontroverzné a čelili hrozbe cenzúry. 7. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

Diskusia o škodlivosti filmov je vo verejnom diskurze prítomná prakticky od vzniku kinematografie. K problému sa vyjadrovali mnohí psychológovia, no ešte častejšie občianski aktivisti a cirkvi. Využívali rôzne nástroje nátlaku na to, aby zamedzili šíreniu „škodlivých“ filmov, obsahujúcich amorálnosť, násilie, vulgárnosť, obscénnosť, politickú nekorektnosť, či rúhanie. Aj keď sa situácia v 50. a najmä 60. rokoch značne uvoľnila a zástancovia cenzúry, napríklad, v USA postupne strácali aj legálne opory, tlak rôznych organizácií pretrváva prakticky dodnes.

Diváci budú mať možnosť vidieť Lolitu (1962) Stanleyho Kubricka, adaptáciu slávneho románu Vladimira Nabokova. Problémy mala už predloha, opisovala totiž milenecký vzťah učiteľa v strednom veku a 12-ročného dievčaťa, ktoré bolo navyše jeho nevlastnou dcérou. Aj keď boli na nátlak katolíckej cirkvi a samoregulačnej MPPDA z filmu vypustené viaceré provokatívne pasáže a vek Lolity sa zmenil na 14 rokov, zákazom sa nevyhol.

Lolita-poster.jpg

Vyháňač diabla (The Exorcist, 1973) Williama Friedkina je dnes považovaný za jeden z najlepších hororov v dejinách kinematografie. Hovorí o exorcizme 12-ročného dievčaťa a keďže dievča sa správa skutočne „diabolsky“, cirkev a veriaci protestovali voči údajnej škodlivosti filmu a útokom na cirkev: dievča, napríklad, masturbuje krucifixom, Panna Mária sa mení na prostitútku… Na festivale sa bude premietať director’s cut, obsahujúci aj pôvodne vystrihnuté scény.

Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers; 1994) Olivera Stona podľa námetu Quentina Tarantina sú príbehom mileneckého páru, ktorý jazdí naprieč Amerikou a zabíja, pričom vďaka médiám sa z nich stanú ľudoví hrdinovia. Aj keď sa jedná o satiru a kritiku médií, film sa dočkal obvinení z podnecovania násilia, ktoré sa navyše ukázali ako opodstatnené. V USA sa odohralo viacero masových vrážd, pri ktorých páchatelia priamo odkazovali na film – niektorí iba s vidinou, že zažijú svojich 15 minút slávy podobne, ako filmoví hrdinovia.

O fenoméne cenzúry bude na festivale Cinematik prednášať aj Peter Konečný, ktorý predstaví historický prierez „problémových“ filmov..

Zdroj: Cinematik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET