Chiki Liki Tu-A zahrajú fanúšikom v siedmich krajinách!

Prešovská alternatívna skupina Chiki Liki Tu-A bude mať pestrú jeseň. Už o týždeň zaháji jesennú sériu koncertov vo Francúzskom Bordeaux. Počas nasledujúcich troch mesiacov sa hudobníci predstavia fanúšikom v siedmich krajinách. Chýbať nebudú zastávky v Čechách, Rakúsku, Maďarsku, Holandsku, Anglicku a Írsku.

Prešovčania už roky hrávajú pravidelne mimo Slovenska. Po festivalovom lete sa trojica hudobníkov Martin Višňovský, Tomáš Višňovský a Ľubo Petruška vydá naprieč Európou.

„Na Slovensku pôsobí niekoľko kapiel, ktoré hrávajú často v iných krajinách a nielen na Slovensku. Vezmime si napríklad dvojicu Longital. Žijeme v dobe otvorených hraníc,“ hovorí basgitarista Martin Višňovský. Za šestnásť rokov aktívneho pôsobenia na scéne si skupina vytvorila množstvo kontaktov, ktoré pre túto jeseň zužitkovala. „Už niekoľko rokov som zvažoval dať dokopy sériu koncertov v krajinách, v ktorých sme za celý ten čas vystupovali. Našiel som si na to čas, rozposlal maily a toto je výsledok,“ dodáva Martin Višňovský.

Skladby Chiki liki tu-a sa líšia od slovenského štandardu. Vo svojich skladbách sa skupina necháva inšpirovať veľkým množstvom hudobných štýlov, jej texty zase vynikajú svojskou nonsensovou poetikou silne inšpirovanou multikultúrnym prostredím mesta Prešov a jeho okolím. Aj preto si stále získava fanúšikov inej ako slovenskej národnosti. K aktuálnym koncertom pribudnú v blízkej dobe ďalšie zastávky v rámci Slovenska.

Čo o kapele možno neviete?

Kapela je známa množstvom vedľajších koncertných projektov, v ktorých paroduje rozličné hudobné štýly, v rámci pôvodnej skupiny potom osobnosti česko-slovenskej popkultúry (členovia napr. používajú pseudonymy Maťo Ďurinda, Sagvan Tofi, Marie Rottrová a pod.). Pozornosť médií a širšej verejnosti na seba pritiahla hlavne úspešným recesistickým hitom „Láska moja de si“ z repertoáru svojho koncertného country projektu Hudci prérie.

Skupina si pripisuje autorstvo aj vo vytvorení špeciálnej terminológie (akrobatický rock´n´roll..), pričom členovia sa podieľajú aj na kultúrnom živote Prešova, či už v rámci skupiny (Festival zlej hudby – 10. ročník k r. 2010), alebo samostatne (Dni mesta Prešov).

Napriek svojmu, pôvodne nemainstreamovému, zameraniu boli Chiki liki tu-a trikrát nominovaní na cenu Aurela, pričom ocenení boli hudobnou televíziou Musicbox ako 2. najhranejšia slovenská kapela roka a Zlatým gunárom od Akadémie Humoru Slovenska.

Chiki

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér turné
Publikoval: Redakcia GREGI.NET